Най - вълнуващия въпрос зимно време.
isb - напреднал
Здравейте, колеги. От две години ползвам комбиниран котел на дърва и пелети Грейко 20 кв. с горелка Грейко 20 кв. От едно известно време забелязах, че котела по стените и димогарните тръби и натрупал голямо количество черно като асфалт вещество и направо няма махане. Загрявал съм го до 80 гр. и нищо. Пада трудно при сериозно нагряване с газова горелка и после с препарат за почиствене на котли. Камерата я изчистих идеално, но с бормашина и метална четка, но димогарните тръби нямат чистене. Някаква идея как да изчистя тръбите. Но и ако може да споделите настройки, за да не се получи същият проблем след като го изчистя. Да уточня, че пелетите не са проблем. Моят съсед има същият котел със същата горелка горим едни и същи пелети, защото поръчваме цал камион и той няма този проблем. При мен разтоянието от комина до котлето е около 2 метра и кюнците правят три чупки на 90 градуса може ли от там да идва проблема. Настройките са ми следните пълнене 70 сек. Мощност 3 зареждане 7/ 45/ 56% Мощност2 - 5/45/50 мощност 1 - 3/45/45 Ако може мнение и съвет за настройки.
Последна промяна от isb на ср фев 14, 2024 7:11 am, променено общо 1 път.
Коли с еднакви мотори имате, но по различен начин ги карате.
Питай си комшията как се справя! Погледни колко му тежи купето, на дълго ли го кара, само до магазина и обратно ли!
Трудно ли ти беше да попиташ в темата за Грейко?
isb - напреднал
вт фев 13, 2024 10:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
Коли с еднакви мотори имате, но по различен начин ги карате.
Питай си комшията как се справя! Погледни колко му тежи купето, на дълго ли го кара, само до магазина и обратно ли!
Трудно ли ти беше да попиташ в темата за Грейко?
Здравей, колега карал съм го и по неговите настройки, но при мен натрупва черен катран по стените при него не е така. Може би защото пътя от неговото котле до комина е доста по малко и вероятно неговият комин тегли по добре. Казвали си ми, че вероятно сместа е бедна от към кислород и за това се случва така.
Термостата не работи, студен е мотора, затова трупа сажди и катрани.
isb - напреднал
вт фев 13, 2024 10:24 pmТрифон П.Трифонов написа:
Термостата не работи, студен е мотора, затова трупа сажди и катрани.
Имам трипътен термовентил, ако така се казва. Котела работи на тем. 65 градуса помпата тръгва на 55. Ако евентуално трипътния вентил е спрял да работи можеш ли да ми кажеш колега как да проверя дали работи. Благодаря.
Колко пъти пали в денонощието?
От студен- 18-20 градуса, след половин час трябва да отвори вентила и да подава 60 градуса за отопление.
Ако това се повтаря 2-3 пъти за деня, лоша работа.
Така ми беше станал котела докато горях дърва- студено-тъпло-студено- топло...
Под него течеше, все едно е спукан.
Чисти се цял месец от налепите, но карах горелката на 75-80 градуса.
След това не съм имал проблеми, девета година вече.
isb - напреднал
вт фев 13, 2024 10:44 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колко пъти пали в денонощието?
От студен- 18-20 градуса, след половин час трябва да отвори вентила и да подава 60 градуса за отопление.
Ако това се повтаря 2-3 пъти за деня, лоша работа.
Така ми беше станал котела докато горях дърва- студено-тъпло-студено- топло...
Под него течеше, все едно е спукан.
Чисти се цял месец от налепите, но карах горелката на 75-80 градуса.
След това не съм имал проблеми, девета година вече.
За паленето пали сутрин в 5 до 8 часа и след това в 15 часа до 23 часа. Иначе днес го следих и установих, че за 45 минути два пъти гаси зарежда и пали на ново. Получава се така защото като мине в режим поддържане и падне температурата с един градус и котела започва да пуска пелети на 1 степен прави така три цикъла и като не достигне осветеност 90 започва да гаси да пълне и да пали отново.
Опалянкааааа!!!
Я напиши цялата кардиограма от менюто!

Абе, я да попитам- що ти е поддържане, след като не знаеш как да си го нагласиш?
Я го изключи и да видиш като загасне по температура, после колко леко пали наново!
isb - напреднал
вт фев 13, 2024 10:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Опалянкааааа!!!

Абе, я да попитам- що ти е поддържане, след като не знаеш как да си го нагласиш?
Я го изключи и да видиш като загасне по температура, после колко леко пали наново!
Първо зареждане 75 сек.
радгаряне 1 240 сек.
2 220 сек.
Мощност 1

запалване
нагряване 10 сек
вентилатор 46% 6 мин.
модулация Р3 10
Р2 5
Р1 0
мощност 3
7/45/56
Мощност 2
4/45/50
Мощност 1
2,5/45/45
фотодатчик
90/10
10/90
Последна промяна от isb на вт фев 13, 2024 11:06 pm, променено общо 1 път.
isb - напреднал
вт фев 13, 2024 10:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Опалянкааааа!!!

Така беше нагласено ще го пробвам как да го изключа. Благодаря за съвета

Тема "Котел Грейко 20кв. и горелка Грейко 20 кв." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: