• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara - майстор
А ако дойде фаза по водопровода от съседски бойлер, какво ше стане :?
hidrazin - майстор
съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа:
hidrazin написа:
При двупроводна инсталация за неспециалистите има само фаза и нула а не PEN
:shock: Ти сериозно ли? Нулевият проводник не е заземен? Къде всъщност си видял френски усукан кабел от стълб до къща с три проводника? Занулените контакти в къщите на практика нямат връзка със земя? След разделянето на "PE" и "N" в апартаментно/етажно табло вече има заземяване, но от електромера на стълба до АТ проводникът е "нула", но не - "PEN"?
Па нищо не си разбрал.
Говоря че голяма част от хората с двупроводни инсталации въобще не мислят че нулевият проводник е и защитен PEN.
За тях жиците са две - нула и фаза. Сега разбрали какво съм написал?
В какво се изразява? Би трябвало да знаеш, че запаралелването на полюси на прекъсвач (контактор) не се препоръчва...
Че я ми посочи къде съм препоръчвал и съветвал такива работи?
Щото другата "надеждност" е "леко безсмислена" (ако залепнат контактите на фазовото прекъсване).
Ти не си ли виждал залепнал контакт? На каквото и да е. Щото аз съм срещал и то доволно много.
Като почнеш с релета и контактори, минеш през АП-та, ключове и стигнеш до термозащити на бойлери.
Всъщност в такъв случай, много удачно би било да се прекара фазата на двойно прекъсване :idea: А защо не и на тройно ... и повече. Абе тия производители, да ти кажа, изобщо не мислят за потребителите. А може би, след този мой пост, ще се самосезират и ще започнат произвеждането на точно такива прекъсвачи :lol:
Всъщност не, никой не го е еня за твоите "захранващи, работни и предпазни". Нулата си е само нула.
:partyman:
P.S. Ей ти един залепнал контактор...

Прикачен файл:
Контактор.jpg
ivanovbg - майстор
То е така - ти пазиш, ама другите не пазят.
От всичко не мож се опази. Когато изкарваха електромера на улицата бяха разменили фазата с нулата. Понеже съм на дюшеме и лятоска бойлера е на слънце на самотек и ток му не трябвацяла седмица не сме усетили. Един ден след баня пипнах печката и усетих леко гъделичкане. Взех фазомера и видях че свети. Разглобих печката, твърдата връзка- наред. Та разбрах проблема и си оправих жиците.

Та пази боже да няма инциденти, другото всеки да си прави както мисли, че е правилно и ако не му се носи отговорност да вика техник
B0bi - специалист
съб фев 17, 2024 1:56 pmhidrazin написа:
В какво се изразява? Би трябвало да знаеш, че запаралелването на полюси на прекъсвач (контактор) не се препоръчва...
Че я ми посочи къде съм препоръчвал и съветвал такива работи?
Ами като след толкова писаници така и не каза в какво виждаш смисъла да се прекъсва и нулата, ми остава само да гадая какво си искал да кажеш. Виждаш "надеждно прекъсване на веригата". Да, на две места е по-надеждно от едно. Само че защо нулата? Сам показваш залепнали контакти. И според теб си е много добре нагревателя да е под напрежение? Нали е прекъсната веригата все пак ... Ами аз предлагам да се върне фазата за още едно прекъсване през въпросния двуполюсен ключ. Не е ли "една идея" по-добре? А може би ще е още по-сигурно да се ползва направо триполюсен ...
chapara - майстор
То па техниците носят една отговорност, опазил ме Бог.
hidrazin - майстор
съб фев 17, 2024 4:25 pmB0bi написа:
... ми остава само да гадая какво си искал да кажеш...
Така е. След като не можеш да разбереш ти остава да гадаеш.
В края на краищата не и задължително да разбереш - от всяко дърво свирка не става.
Продължавай с гадаенето и остави електротехниката на тези, които я разбират.
P.S.
съб фев 17, 2024 7:05 pmchapara написа:
То па техниците носят една отговорност, опазил ме Бог.
Откога пък криви фуги, боя на петна, картон дето му личат листовете, течащо не където трябва ВиК ... почнаха да убиват хора? :-D
chapara - майстор
Нещо си извън контекста. Кой го твърди :? :lol: :-D
B0bi - специалист
Чапар, изпревари ме с един миг, а не ми се преправя поста. Надявам се разбираш, че това по-надолу не е към теб.

След ~40 години в бранша веднага ще го направя, защото някой с купена диплома за инженер (Ц) на 57 години, ми го казва :lol: Или учил за кадър на ЗЗУ? Или сержант? А, назначен на топличка длъжност на соларен парк на турчин ... За това трябва да си само най-добрия :cool: Да намираш от къде да попрепишеш от Гугъл това-онова. Това, собствени знания, разсъждения не са ти нужни. За във форумите, ясно изразяване - също - просто си пишеш нещо ... без мисъл дали има много общо с темата. Важна е психоатаката, да? Заливането с помия също много ти помага в изпъкването?
Най-опасното за теб самият е вярата ти, че си велик!
Подиграваш се безочливо на колегата Инанов. Но само той написа формула за пресмятане на изравнителния ток по "нулевия" проводник. Що не каза нещичко? Или в твоя институт не са се учели комплексни числа :wink: Знам, знам няма да ме учиш :lol: Ти учиш само на едни по елементарни неща, дето можеш да ги намериш в мрежата.
Последна промяна от B0bi на съб фев 17, 2024 8:56 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
съб фев 17, 2024 8:48 pmchapara написа:
Кой го твърди :?
Няк'ъФ плочкаджия дето в живота си и една фуга като хората не напълнил като хората.
И драска извън контекста... :shock: :-D
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 18

Тема "Бойлер-фаза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: