Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chapara
- майстор
178 мнения в "Бойлер-фаза"
Трифон П.Трифонов
- майстор
Кръстя се ПЕНа да е здрава.
hidrazin
- майстор
съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа:Па нищо не си разбрал.hidrazin написа:При двупроводна инсталация за неспециалистите има само фаза и нула а не PENТи сериозно ли? Нулевият проводник не е заземен? Къде всъщност си видял френски усукан кабел от стълб до къща с три проводника? Занулените контакти в къщите на практика нямат връзка със земя? След разделянето на "PE" и "N" в апартаментно/етажно табло вече има заземяване, но от електромера на стълба до АТ проводникът е "нула", но не - "PEN"?
Говоря че голяма част от хората с двупроводни инсталации въобще не мислят че нулевият проводник е и защитен PEN.
За тях жиците са две - нула и фаза. Сега разбрали какво съм написал?
съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа: В какво се изразява? Би трябвало да знаеш, че запаралелването на полюси на прекъсвач (контактор) не се препоръчва...Че я ми посочи къде съм препоръчвал и съветвал такива работи?
съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа: Щото другата "надеждност" е "леко безсмислена" (ако залепнат контактите на фазовото прекъсване).Ти не си ли виждал залепнал контакт? На каквото и да е. Щото аз съм срещал и то доволно много.
Като почнеш с релета и контактори, минеш през АП-та, ключове и стигнеш до термозащити на бойлери.
съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа: Всъщност в такъв случай, много удачно би било да се прекара фазата на двойно прекъсванеВсъщност не, никой не го е еня за твоите "захранващи, работни и предпазни". Нулата си е само нула.А защо не и на тройно ... и повече. Абе тия производители, да ти кажа, изобщо не мислят за потребителите. А може би, след този мой пост, ще се самосезират и ще започнат произвеждането на точно такива прекъсвачи
![]()

P.S. Ей ти един залепнал контактор...
ivanovbg
- майстор
То е така - ти пазиш, ама другите не пазят.
От всичко не мож се опази. Когато изкарваха електромера на улицата бяха разменили фазата с нулата. Понеже съм на дюшеме и лятоска бойлера е на слънце на самотек и ток му не трябвацяла седмица не сме усетили. Един ден след баня пипнах печката и усетих леко гъделичкане. Взех фазомера и видях че свети. Разглобих печката, твърдата връзка- наред. Та разбрах проблема и си оправих жиците.
Та пази боже да няма инциденти, другото всеки да си прави както мисли, че е правилно и ако не му се носи отговорност да вика техник
От всичко не мож се опази. Когато изкарваха електромера на улицата бяха разменили фазата с нулата. Понеже съм на дюшеме и лятоска бойлера е на слънце на самотек и ток му не трябвацяла седмица не сме усетили. Един ден след баня пипнах печката и усетих леко гъделичкане. Взех фазомера и видях че свети. Разглобих печката, твърдата връзка- наред. Та разбрах проблема и си оправих жиците.
Та пази боже да няма инциденти, другото всеки да си прави както мисли, че е правилно и ако не му се носи отговорност да вика техник
B0bi
- специалист
съб фев 17, 2024 1:56 pmhidrazin написа:Ами като след толкова писаници така и не каза в какво виждаш смисъла да се прекъсва и нулата, ми остава само да гадая какво си искал да кажеш. Виждаш "надеждно прекъсване на веригата". Да, на две места е по-надеждно от едно. Само че защо нулата? Сам показваш залепнали контакти. И според теб си е много добре нагревателя да е под напрежение? Нали е прекъсната веригата все пак ... Ами аз предлагам да се върне фазата за още едно прекъсване през въпросния двуполюсен ключ. Не е ли "една идея" по-добре? А може би ще е още по-сигурно да се ползва направо триполюсен ...съб фев 17, 2024 1:20 pmB0bi написа: В какво се изразява? Би трябвало да знаеш, че запаралелването на полюси на прекъсвач (контактор) не се препоръчва...Че я ми посочи къде съм препоръчвал и съветвал такива работи?
hidrazin
- майстор
съб фев 17, 2024 4:25 pmB0bi написа: ... ми остава само да гадая какво си искал да кажеш...Така е. След като не можеш да разбереш ти остава да гадаеш.
В края на краищата не и задължително да разбереш - от всяко дърво свирка не става.
Продължавай с гадаенето и остави електротехниката на тези, които я разбират.

P.S.
съб фев 17, 2024 7:05 pmchapara написа: То па техниците носят една отговорност, опазил ме Бог.Откога пък криви фуги, боя на петна, картон дето му личат листовете, течащо не където трябва ВиК ... почнаха да убиват хора?

B0bi
- специалист
Чапар, изпревари ме с един миг, а не ми се преправя поста. Надявам се разбираш, че това по-надолу не е към теб.
След ~40 години в бранша веднага ще го направя, защото някой с купена диплома за инженер (Ц) на 57 години, ми го казва
Или учил за кадър на ЗЗУ? Или сержант? А, назначен на топличка длъжност на соларен парк на турчин ... За това трябва да си само най-добрия
Да намираш от къде да попрепишеш от Гугъл това-онова. Това, собствени знания, разсъждения не са ти нужни. За във форумите, ясно изразяване - също - просто си пишеш нещо ... без мисъл дали има много общо с темата. Важна е психоатаката, да? Заливането с помия също много ти помага в изпъкването?
Най-опасното за теб самият е вярата ти, че си велик!
Подиграваш се безочливо на колегата Инанов. Но само той написа формула за пресмятане на изравнителния ток по "нулевия" проводник. Що не каза нещичко? Или в твоя институт не са се учели комплексни числа
Знам, знам няма да ме учиш
Ти учиш само на едни по елементарни неща, дето можеш да ги намериш в мрежата.
След ~40 години в бранша веднага ще го направя, защото някой с купена диплома за инженер (Ц) на 57 години, ми го казва

Най-опасното за теб самият е вярата ти, че си велик!
Подиграваш се безочливо на колегата Инанов. Но само той написа формула за пресмятане на изравнителния ток по "нулевия" проводник. Що не каза нещичко? Или в твоя институт не са се учели комплексни числа

Последна промяна от B0bi на съб фев 17, 2024 8:56 pm, променено общо 2 пъти.
Тема "Бойлер-фаза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература