• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
съб мар 16, 2024 11:10 amiliya_i написа:
Ти сам си си отговорил - без ТЕЦ, разхода на половина в ставнение с ТЕЦ-а, но без другите потреби на ток.
М-у другото само пренасянето на топла вода е в пъти по-скъпо от пренасяне на електричество. Заради по-големи загуби по трасето, старата топлопреносна мрежа, пробиви и течове, лоша изолация и т.н.
Ако тази топлина се превърне в електрика и се потребява в този и вид до домовете, то ще бъде в пъти по-ефективно.
Но ние си пазим старото, скъпото, неефективното, да работи на загуба вместо да се модернизира. Като изключим самите абонатни станции, там нищо не се е помръднало за последните 60 години.
Изобщо не осъзнавам какво пишеш.
Старите абонатни в София заминаха за скраб, че доста метал имаха. Сега топлообменниците са като въшки спрямо старите топлообменници.
Ако "тази топлина" се превърне в електрика #-o
Срив в ЕРП-тата в Софето и вероятно срив с електроенергията в цялата държава.
Аз още помня една криза с режим на тока 3 към 3. Е режим на ТЕЦ-а нямаше, че не беше претоварен, но в етажните сгради като няма ток няма и парно. И момня как се запали тогава съседния трафопост. Сега абонатната е подменена, топлопроводите по улицата също, но ел.мрежата не е подмена, а е повече споделена. Та ако спре ТЕЦ-а #-o

И понеже много я плючт тая Топлофикация, за туй съм я прекръстил на ТооплЮфикация :lachtot:
kozl - майстор
А колко струва затопляне на кубик вода и колко струва кубик вода към ВиК :?

Е тва съм се убедил, че мноого, ама мноого зависи от комшиите в ЕС.
nelina_london - специалист
Ммм да ,Пловдивската Топлофикация е на EVN ,но минава през Нелбо за отчитане .Така ,когато пускаш жалба те разиграват между двете фирми и накрая все си цакан .
Продължавам да обяснявам ,че проблемът не е в цената на мегаватчас по отделните градове ,а какви топлозагуби по мрежата ти начукват .Реално ,аз незнам колко мегаватчаса съм изхабила ,те ми го внушават ,че толкова единици на топломера и толкова м3 БГВ са добити от едиколко си енергия ,за да може да излезнат начисто .При shift 1m3 БГВ се добива от 0,13 МВтч ,а в нашия случай от 0,48МВтч .
Потретвам ,просто загубите на ТЕЦа си ги плащаме потребителите ,в СФ ги плаща държавата .
B0bi - специалист
съб мар 16, 2024 8:28 amChefo77 написа:

Аз ако исках, щях да съм където другаде пожелая, не да си стоя във Варна.
Тъпо изказване, но ти си го знаеш...
Да знам, че тъпо си се изказваш. Всеки може да бъде, където си реши. Виж балканската завист е съвсем друго нещо :|!
съб мар 16, 2024 12:35 pmB0bi написа:
съб мар 16, 2024 8:28 amChefo77 написа:

Аз ако исках, щях да съм където другаде пожелая, не да си стоя във Варна.
Тъпо изказване, но ти си го знаеш...
Да знам, че тъпо си се изказваш. Всеки може да бъде, където си реши. Виж балканската завист е съвсем друго нещо :|!
Споко, едва ли някой ти завижда!
Докато се обсъжда кое-как, справедливо или не, подобно твое изказване "уотсън", наистина е елементарно.
Не би седял и миг, но за нейно добро я прати зер?!!
viewtopic.php?f=10&t=71390&start=40#p1159648

Значи, в София на ТЕЦ или с ТП и повечко у джоба, че да не се усеща скъпотията.
Понеже второто не е икономично, то остава първото и ....мизерия.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб мар 16, 2024 12:59 pm, променено общо 1 път.
Киррил - специалист
Реалната цена на топлоенергията в София трябва да е по-висока с двуцифрена сума. Това се вижда от публикациите.
Държавата планира да изкупи огромния дълг на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) „Булгаргаз“ с парите от данъци. В проекта на бюджет за 2024 г. е записано, че с на акт на Министерския съвет държавата може да придобие вземания за 1.6 млрд. лв.
Огромният дълг на столичната топлофикация се трупа с години, а задълженията към „Булгаргаз“ регулярно се изкупуват от БЕХ, за да не изпадне в несъстоятелност общинското дружество Всяка година дружеството иска от регулатора да му одобри двуцифрено вдигане на цените, но по традиция, с изключение на шоковата 2022 г., му се одобрява много по-малко увеличение.

Като е така - да фалира - нали сме в пазарна икономика - който е на загуба фалира.

https://www.mediapool.bg/sofiya-iska-da ... 27261.html
Последна промяна от Киррил на съб мар 16, 2024 1:33 pm, променено общо 1 път.
B0bi - специалист
съб мар 16, 2024 12:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
Споко, едва ли някой ти завижда!
Докато се обсъжда кое-как, справедливо или не, подобно твое изказване "уотсън", наистина е елементарно.
Не би седял и миг, но за нейно добро я прати зер?!!
viewtopic.php?f=10&t=71390&start=40#p1159648
"Доброто" е следване. Вече завърши. Колко ще остане ...
А ако знаете на мен колко ми излиза финасово отоплението и БГВ ( не в София) със сигурност доста ще ми завидят :wink: Но пак - само чиста завист. Малцина биха го възприели :wink:
Щом ти е става приятно, така да е- повечето ще ти завиждаме! Чисто.
B0bi - специалист
Пропорционално на kozl също би трябвало да му става приятно от завистта ви?
Да, така ще се оправи държавата ни - като спре субсидията за топлото на софиянци. Нищо друго не пречи.
Аз пък си мисля, що не се спре издръжката на църнокаповците?! Видите ли ги (тия дни) каква армия са? И защо маса невярващи точно в тази религия (или изобщо) трябва да ги издържаме.
За депутатите и сие изобщо да не отваряме дума, че ще ни затворят темата ...
Може за железницата ...
nelina_london - специалист
Не злобея затова ,че на Софиянци им е топло и евтино с Топлофикация .Вероятно ,това е начина да се предпазим от срив в електропреносната мрежа . Изказвам мнение ,че това не е реалната цена на отопление с централно парно и не може да служи за сравнение .Както и битовият ток не е с реална цена ,макар в момента да е 0,27лв/Kwh на свободния пазар и разликата с нашия ,дотирания , да не е голяма .
Не смятам да си мерим сметките и да си завиждаме . И на мен ми евтино и ще ми е евтино и да вдигнат тока двойно , обаче това не може да се постигне с доход за домакинство от 1000-2000лв .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 17

Тема "Кое е сега най-икономичното отопление след последните изменения ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: