пон мар 25, 2024 9:34 pmMamaMy написа: Фазовото реле е около 50 кинтаКъде за 50 кинта? По-скоро за 50-тина Уйро...

пон мар 25, 2024 9:52 pmMamaMy написа: https://vikiwat.com/kontrolno-rele-za-p ... 480vac-dinА, производител ЕлМРАК ...
пон мар 25, 2024 8:56 pmhidrazin написа:Виж сега как ще се държи ако фазата е другата. Тогава само отрицателни полупериоди ще минават през бобината на контактора и той пак ще включи. Затова писах, че трябва още един диод.пон мар 25, 2024 5:57 pmESPACE написа: Как контактор за 220V променливо ще включи само с положителните полупериоди? Ще трака като картечница.Ми ще трака защото схемата теоретично би осигурила само положителни импулси.
Нали писах че се чесах по чутурата? Е ами и аз се "захласнах" че схемата е трифазна а е така само привидно.
Ако се абстрахираме че се използва в трифазна мрежа, то реално MOC3062 е включен само в едната фаза - L2
Отделен е въпроса от къде взима тригерния сигнал (за светодиода). Взима го от фаза L1 която е дефазирана спрямо L1
И ако си ги драснем тези неща на трифазната графика, нещата стават елементарни.
3sinewave.jpg
Да, в изхода на MOC3062 ще имаме ток само при тази подредба на фазите.
Но ще имаме само единия полупериод и няма как там да ръгнем стандартен АС контактор.
По-скоро в изхода на MOC3062 бива да се сложи някаква интегрираща група от която да се управлява някакво DC междинно реле.
И вече то да управлява контактора.
Има и ДРУГО - тоя светодиод на MOC3062 свързан така направо към мрежата си е на "течение".
Поне един супресор да имаше в схемата за да го пази...
![]()
P.S. EDIT Сетих се какво има на ум ivanovbg с това:пон мар 25, 2024 6:30 pmivanovbg написа: Нали има самозадръжка, как ще трака?Той контактора ще трака ама колко ще трака ако има помощен контакт за самоподръжка?![]()
Ще тракне 1-2 пъти (ако фазите са правилно наредени) и после допълнителният контакт ще шунтира симистора в оптрона.
От там нататък всичко ще работи О.К. до отпадане на напрежението когато контактора ще отпадне (изключи).
Ноооо... явно ivanovbg тая схема не я е правил. Иначе щеше да ги знае тези работи. (като "магнитната вода")
Явно е заимствана от някой руски сайт (диод КД209Б) а той е виждал че някой я прави.
В крайна може да се изпробва нещо такова:
Реална схема.jpg
пон мар 25, 2024 9:37 pmESPACE написа: ... контактор с еднакви възможности за комутация на мощен двигател през три НО и НЗ контакти е евтин, защото не си спомням да съм виждал такова животно, а съм виждал доста.Цената я остави...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: