• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед юни 23, 2024 6:09 amivanovbg написа:
https://www.24chasa.bg/biznes/article/18192955 ВЕИ-тата за пореден път доказват, че трудно се балансират.
Че тя тая тема точно за това я пуснах.
Не че трудно се балансират а на каква цена и от КОГО се балансират. А намери на въпросната дата ЕСО от кого са купили ток по 6 кинта за киловат час... :-D
Ми няма да намериш...
Пак се връщаме на тоя пост - ЦЪЪЪК
А защо въобще се налага да се балансират? Защото НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОГНОЗИРАТ !
нед юни 23, 2024 9:26 amКиррил написа:
Много добра статия, даваща отговор на нещата представени едностранно до сега.
Оказва се, че нещата не са такива, колкото ни ги представя Хидразин.
Има си координатори на балансираща групи, които правят товаровите профили с тест, в кои часове потребяват и кога произвеждат, като балансират графиките им...
Общо взето нищо не си разбрал и си на светлинни години от .. нещата. :)
:partyman:
Киррил - специалист
нед юни 23, 2024 12:27 pmhidrazin написа:
нед юни 23, 2024 9:26 amКиррил написа:
Много добра статия, даваща отговор на нещата представени едностранно до сега.
Оказва се, че нещата не са такива, колкото ни ги представя Хидразин.
Има си координатори на балансираща групи, които правят товаровите профили с тест, в кои часове потребяват и кога произвеждат, като балансират графиките им...
Общо взето нищо не си разбрал и си на светлинни години от .. нещата. :)
Разбирам това, че координаторите на балансиращи групи са гола вода, нищо не разбират от метеорология и гледат какво е времето от прозореца на кръчмата.
Прикачен файл:
01.jpg
Прикачен файл:
02.jpg
02.jpg (56.52 KиБ) Видяна 690 пъти
Прикачен файл:
03.jpg
03.jpg (52.06 KиБ) Видяна 690 пъти
hidrazin - майстор
нед юни 23, 2024 1:20 pmКиррил написа:
Разбирам това, че координаторите на балансиращи групи са гола вода, нищо не разбират от метеорология и гледат какво е времето от прозореца на кръчмата.
Аз пък разбирам че ... нищо не разбираш.
Кога направиш ТОЧНА прогноза за следващия ден на някой фотоволтаик или перка за следващия ден - ЕЛА И МИ СЕ ОБАДИ.
Пък аз ще почерпя. Яко.
ТОЧНА - за мен означава на 15-минтутни интервали за целия ден и в никой интервал да не се отклоняваш с повече от ... хайде от мен да мине 10% :lol:
Тоя филм СЪМ го ИГРАЛ. Плащали сме и на голяма, европейска компания дето само с това се занимава - да прави прогнози.
Примерно ТАЗИ
Правят прогнози за определен радиус в километри и от него зависи цената.
Намалихме радиуса (по-спомен) до 2,5 километра и съответно много по-висока цена.
Сега си отварям архива и гледам случайна седмица - разлика 41% ... :lol:
Искаш ли да пробваме? Ще ти дам координати на някоя ФЕЦ централка пък ти ще ми направиш прогноза за следващия ден.
На 15-минутни интервали. После ще проверим прогнозите ти, а разликата ще ми я платиш по пазарни цени от борсата.
И за недостиг, и за излишък... :rock:
P.S. Има още мноооого за писане за да може поне МАЛКО да вникнеш в нещата...
Киррил - специалист
нед юни 23, 2024 1:58 pmhidrazin написа:

P.S. Има още мноооого за писане за да може поне МАЛКО да вникнеш в нещата...
Изучавал съм метеорология три семестъра, после една година ходих сам при метеоролози да се до-обучавам. Преди години смея да кажа, че бях добър в прогнозите за район в който се намирам. Работил съм около Антарктика, Южна Америка и други места с интересен климат безаварийно. От моите прогнози е зависел живота на над 20 - 60 души и е нямало място за грешки. Сгрешиш ли, дупе да ти е яко и само с псувни по твой адрес няма да се разминеш. Вече от двадесет и повече години съм се откъснал от тази дейност.
За да се извеждат читави прогнози е необходимо да разполагаш с различни данни от различни източници. Ако разгледаш американските , канадските и европейските метео фирми какви прогнози дават за област голяма като България, ще видиш, че има по някога чувствителни разлики. Сега с добра точност по местни признаци мога да прогнозирам времето в района на селото в което съм се преместил да живея на спокойствие, но не и на 30 км. от тук.
Не бих се доверил на фирма намираща се на стотици или хиляди километра от тук правеща прогноза с 41% точност.
В конкретният случай това е бизнес и който го прави трябва да си разбира от работата. Когато сключвам договор с координатор на балансираща група, бих се заинтересувал от статистика (която той едва ли ще ми предостави) с каква точност са прогнозите му поне за период от 3 години назад за площта около моят ФЕЦ (или най-близката до нея).
За да станеш добър в тази дейност едва ли са достатъчни 3 - 5 семестъра в магистърската програма на университета. Няма ли го усета и "чувството" си гола вода. Не става въпрос да се разчетат метео карти по височина и т.н.т. но и да вземеш в предвид ландшафта, конфигурация на планини, местни движения на въздушните маси в следствие на термодинамичните процеси и т..н.т Това не става от офиса във Франция.
На времето са ме учили специалисти практици..... сега няма подобни. Който е чувал за "О-Кей-я" ще ме разбере. Ако ми кажеш колко щатни метеоролози има в конкретна фирма, ще ти кажа дали можеш да и се довериш в прогнозите.
Вече не съм това което бях и не е срамно да си го призная, та няма да мога да направя точна прогноза на непознат район, по простата причина, че не разполагам с необходимата информация и съм се откъснал от тази материя. Освен с метео прогнози в случаят трябва да се имат и познания от ФЕЦ-цовете, ноето аз нямам.
DundyTheCroc - майстор
Дори и прогноза, използваща компютърен модел и сериозни изчислители ресурси няма как да е толкова точна, просто ще даде някакъв процент вероятност. Винаги се случва нещо непредвидено, всички сме чували за "принципа на пеперудата", то и за това му казват прогнози. От икономическа гледна точка енергийната борса е нещо извратено, направена там да печелят само търговците, не производителите и потребителите, то така е и на всяка друга борса де, основната печалба е от спекула.
п.п. При тази обстановка каква е прогнозата за София, ще вали или не?
https://www.windy.com/-Weather-radar-ra ... 0,23.665,7
Мисля, че ще ѝ се размине на Софията.
Тоя сайт го ползвам винаги като влизам в морето.
brum - майстор
нед юни 23, 2024 1:58 pmhidrazin написа:
ТОЧНА - за мен означава на 15-минтутни интервали за целия ден и в никой интервал да не се отклоняваш с повече от ... хайде от мен да мине 10% :lol:
Много трудна задача :) . Аз си правя прогноза за целият ден и в 80% от дните съм с под 20% отклонение. Ползвам я зимно време за да знам колко ток да заредя нощем в батерията, че да ползвам минимално дневен :) . Тая батерия така или иначе ще умре от старост, а не от ползване и ще я "цоцам" до откат.
DundyTheCroc - майстор
Като излезем на борсата всички ще станем гадатели май :weedman:
brum - майстор
Там няма гадаене. Директно се закачам за цените в сегмента ден напред и ще управлявам почасово с "умното" управление.
hidrazin - майстор
нед юни 23, 2024 2:46 pmКиррил написа:
Вече не съм това което бях и не е срамно да си го призная, та няма да мога да направя точна прогноза на непознат район, по простата причина, че не разполагам с необходимата информация и съм се откъснал от тази материя. Освен с метео прогнози в случаят трябва да се имат и познания от ФЕЦ-цовете, ноето аз нямам.
Няма сЪ притесняваш - НИКОЙ НЕ МОЖЕ. Повече от десетилетие го играя тоя филм...
Кога някой мое да ми направи прогноза за това, на 15-минутни интервали - да дойде да ми се обади... :lol:
НИКОЙ не може да прогнозира кога някое малко облаче ще застане над някоя централка и ще стои там 15-30 минути.

Прикачен файл:
Screenshot 2024-06-23 at 20-02-41 SOLARMAN Smart.png
Screenshot 2024-06-23 at 20-02-41 SOLARMAN Smart.png (61.41 KиБ) Видяна 500 пъти

Поради това търговците и балансиращите групи се опитват да направя верен сбор от неверни данни.
Съвсем сериозно! Всеки от тях гледа да "хване" производители от различни краища на страната и от различни райони.
Така грешките се "усредняват" - за един е дадена висока прогноза а той не е успял да я изпълни, но пък друг е преизпълнил прогнозата...
И като направиш микса, общата грешка е по-малка.
Разбира се това не е всичко и мога да обяснявам още, ама ще ме заболят пръстите от говорене... :rock:
P.S. Дочувам и за некоректни търговци даващи умишлено грешни прогнози нооо... няма как да го докажа.
Поне в момента. :)
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 33

Тема "България няма нужда от ВЕИ-та" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: