• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Днес ще има протест на ВЕИ производители.
Ще се проведе около Плевен. Доколкото разбрах главен път София - Русе, детелината при село Ясен.
Някои казват от 08:00 , други от 09:00 ... ме не ме вълнува и няма да ходя. (имах и предложения, да ме возят на разходка... :-D )
За мен не всички техни искания съвпадат с моите възгледи. Даже много малко... :-D
:partyman:
kozl - майстор
Подведени, излъгани....
Банките де кредитираха проектите от коя страна са :?

ПАВЕЦ-а е огромна батерия, но за жалост муднодейсваща :sad:
А консуматорите стават все по-променливи.
Така освен цената на косинусфи се прилага и цена за променлив и постоянен ток. Ама не като AC DC :weedman:

И може би цената на тока ще промени консуматорите да инвестират в батерии, за да хапват постоянно ток на по-ниска цена :?
Киррил - специалист
ср юни 26, 2024 1:00 amhidrazin написа:
Днес ще има протест на ВЕИ производители.
Ще се проведе около Плевен. Доколкото разбрах главен път София - Русе, детелината при село Ясен.
Някои казват от 08:00 , други от 09:00 ... ме не ме вълнува и няма да ходя. (имах и предложения, да ме возят на разходка... :-D )
За мен не всички техни искания съвпадат с моите възгледи. Даже много малко... :-D
Вие знаете ли или някой да каже какви са исканията на собственици на фотоволтаични и ветрогенераторни централи. Има ли ги някъде написани да ги прочетем и къде, ако ги има.
hidrazin - майстор
Е как какви са исканията? Искат премахване на новата методика за цените на небаланса.
Първия пост от темата...
Иначе по медиите - НАПРИМЕР
DundyTheCroc - майстор
Какво може да искат освен каквото искат всички частници на територията: гарантирана от държавата печалба :-D
Вероятно и защита от пустата енергийна борса?!
Никой за нищо я няма тая държава- все между чука и наковалнята я турят!
На кой по напред да угоди?!
Киррил - специалист
:prayer:Поредните които искат да оскубят държавата.
hidrazin - майстор
нед юни 23, 2024 9:26 amКиррил написа:
Ако тези координатори са некадърни и не могат да предвидят графика на потребление и производството, се получава дисбаланс, който трябва да плащат сами - виновните са те, а не производителите, които са им предоставили тези права срещу заплащане. Трябвало е да се възползват от краткосрочните сегменти на борсата, а не от "балансиращият пазар". Инак те са едни брокери на които си дал пари за инвестиции и те ги продухат, и ти казват да пееш една студена вода, че и да си плащаш за нея. Хайде сега да плащаме и на загубилите на борсата.
Има вярно в тези писания.
Ето решението на КЕВР след направения анализ на въпросната дата:
РЕШЕНИЕ ОТНОСНО ПРИЛАГАНЕ НА ЕДНОКРАТЕН КОМПЕНСАТОРЕН МЕХАНИЗЪМ

По-подробно е описано ТУК

Повечето са спали - по-точно са го ударили на почивка защото са голямата работа и никога не са на загуба.
Други са се усетили и са го нахендрили на КОГОТО могат и КОЛКОТО могат. :lol:
И тъй като тези реализирани пари трябва от някъде да дойдат ... Откъде?
От битовите потребители не могат да ги вземат защото (все още) са на регулирания пазар.
Та са се ги взели и то в повечето случи НЕЗАКОННО от ВЕИ производителите. :-D
В голяма част от договорите за ВЕИ производителите (да не кажа във всички) няма клауза за прехвърляне на задължения.
Дори има производители с договори където има ФИКСИРАНИ цени за балансиране.
И въпреки това са се опитали да им пуснат допълнителни фактури с които да си покрият загубите... :lol:
P.S. В тая връзка когато изхвърлят битовите потребители на борсата, ще има да им "плаче мамата"...
шоп - майстор
съб юни 29, 2024 12:15 pmhidrazin написа:
P.S. В тая връзка когато изхвърлят битовите потребители на борсата, ще има да им "плаче мамата"...
Хидра, все си мисля, че до крайности няма да се стигне при битовите абонати. Има държава и социал. Ще има помощи и някакви прагове да кажем до 200 или 500 кВтч цената ще е една. Нагоре е за богатите и цената ще е друга.

Обаче на мен ми е интересно друго. Знаем, че пазара не търпи вакуум и веднага има субекти, които ще се намъкнат с цел печалба.

Не съм в бранша, но имам познати с много пари и с връзки. Та те се чудят дали скоро да не инвестират в газопарови централи за ток и топлина. Зимата ясно. Ток и топлина. 500кВ до 1мВ като мощност.
Даже скоро гледах един проект във ФБ с газови турбини.

Какво мисиш по въпроса?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33

Тема "България няма нужда от ВЕИ-та" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: