Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Много разбирщи, браво👍
Да, разбиращи е имало и все по малко, в тая сфера,........освен ако не прочетат и се усъмнят.
пет окт 01, 2010 6:39 pmhygro написа:
ЧефоС написа:
Според мен, с каквото и да се измаже кирпича, след време се отлепя.
Кирпичът се измазва с глина, пясък и прясна говежда тор. Последният материал май стана дефицитен...
Малко по надолу Торбалан е писал намерения, които по късно е осъществил.
Виждал съм снимките.
Ако реши, може отново да сподели снимки и ноу хау.
пет окт 01, 2010 7:51 pmtorbalan написа:
.....това е строено преди около 40 години и не е измазано...
а керпича е от сграда, дето е строена още по-отдавна... разградили са я и са пренесли керпича за да иззидат тоз плевник :)

имам идея след година - две като се пооправя финансово да го направя на къща :)
Вече почти 54!!! Хайде пак да споделиш!

За доизмазване с тор съм слушал от дядо ми. Маал е направо с лопатата по стената.
После варосване.
Weber, Knauf и останалите се надпреварват кой да патентова. Нали Чапи, ревнивец такъв? Да не напише някой нещо, па макар и за лайна да иде реч!!

Най старото, което се вижда в нашата библиотека.
viewtopic.php?f=20&t=6991
А е имало и още по старо. За съжаление, не може да се прочете!
Наличното.
viewtopic.php?f=50&t=3456
viewtopic.php?f=1&t=4902
zz_stefanov - майстор
Ми не е кал с пръстта от двора. Всяко село си е имало местенце от където са вадили глина или поне по глинеста пръст.
chapara - майстор
вт сеп 17, 2024 3:15 pmzz_stefanov написа:
Ми не е кал с пръстта от двора. Всяко село си е имало местенце от където са вадили глина или поне по глинеста пръст.
Горе долу е така.
ponyasd - напреднал
Никой не отговори на въпроса - а той не е дали от тиня, кал или глина, а как става спойката между дърво и тухла ? Щото виждам напречни греди и между тях тухли. Е тия тухли, независимо дали са от глина или каквото и да било там, как се слепват за дървената греда ?
ivanovbg - майстор
вт сеп 17, 2024 6:25 pmponyasd написа:
Никой не отговори на въпроса - а той не е дали от тиня, кал или глина, а как става спойката между дърво и тухла ? Щото виждам напречни греди и между тях тухли. Е тия тухли, независимо дали са от глина или каквото и да било там, как се слепват за дървената греда ?
Лесно бре човек. Мажеш и лепиш. Това си е естествен материал и природата се е погрижила. Как мислиш, че корените на дървото се лепят за почвата да смучат хранителни вещества от почти суха почва? Съвпадат им коефициентите на разширение при различна температура и влага.
вт сеп 17, 2024 6:37 pmivanovbg написа:
вт сеп 17, 2024 6:25 pmponyasd написа:
Лесно бре човек. Мажеш и лепиш. Това си е естествен материал и природата се е погрижила. Как мислиш, че корените на дървото се лепят за почвата да смучат хранителни вещества от почти суха почва? Съвпадат им коефициентите на разширение при различна температура и влага.
Това си го записвам в тефтера.
chapara - майстор
Или се нащърбва гредата и летвите с тесла, или нищо. Аз лично по дребни ремонти на нашата къща, навивам рапиди и по тях медна или алуминиева тел плета нещо като паяжина за армировка. Може и неръждаема рабицова мрежа да се захване като армировка. Има и разни мазила за гредите, та да хване калта.
Ти сега какво? Ремонти ли имаш за правене или питаш за обща култура?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Говеждото аки, има странен състав. Някаква целулоза, която като изсъхне става непромокаема. Даже не мирише зле. В оборите мирише урината. Та, прясното гюбре се маже веднага. Едно време по улиците не е имало лайна, щом падне някой го прибира... С такова нещо бе измазан пода на едната ни селска къща. С времето се появяват пукнатини и нащърбвания, просто вземаш аки и измазваш. .. :-) Ние, като граждани, без подходящи акита, го минахме с разредено Ц200.
ponyasd - напреднал
вт сеп 17, 2024 6:41 pmchapara написа:

Ти сега какво? Ремонти ли имаш за правене или питаш за обща култура?
Питам за обща култура, понеже няма как хоросан да направи спойка с дърво според мен, това са два различни материала. И тия тухли като ги бутнеш ще паднат. Хич не ми вдъхва доверие, то с ютонг един параван на тераса да зидаш пак слагаш на всеки втори или трети ред арматура за спойка. ПП. Тъпо е според мен - погледнете картинката от поста - наредени някакви колци 6x6 или осмици най вероятно, някои и по диалгонал дори и между тях зидано с тухли. Това ще го ритна и ще падне. Много по здраво и евтино най вече би било да се иззида цялата стена от край до край с тухли без тия греди през 30 сантима, които не само оскъпяват но и правят по калпава стената.

Тема "Въпрос относно стара строителна технология ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: