Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
sasooooooooo - "специалист"
Ако беше комин щях да се съглася с теб,но с тръба - не. Дима повлечен от аспиратора, при срещата с тетката се удря в стената и тръгва нагоре и надолу. Ако беше на самотек, да - само нагоре. Естествено нагоре излиза по-голямата част, но се нагнетява и надолу. Съседите под нас също имат същия проблем, но те нямат бокс-кухня, както аз.
Нищо не съм направил? Напротив. Сложих втора клапа по въздуховода /рязах тавана, ако си наясно с другата тема/. После слагах найлон между филтрите и аспиратора. След това говорих с пушачите и накрая избих дупката.
Имам малко бебе и това е най-доброто, което направих за него!!!
kocetoo - специалист
Човече, ако си от наистина доброто старо строителство, всеки комин е отделно. Ако си на по ново старо строителство или панелка всеки комино-отвод е на по 3 етажа - провери какво е положението при теб!
esko148 - специалист
Здравейте, колеги!

Имам нужда от вашите съвети.
Решил съм да пробивам отвор за аспиратор, но не знам къде точно ще бъде най-добре да го направя.
Кухнята ще бъде ъглова като аспиратора ще бъде на стената в ляво.
Харесах аспиратор на който центъра на отвора е на 9см от стената.
Поради тази причина реших да направя отвора на 2,5см от стената за да направя директна връзка само с едно коляно.
Пробиването обаче толкова близо до стената ще бъде малко трудоемко и не знам дали тези 2,5см ще бъдат спазени точно ( може да мръдна без да искам :-D ).
Другия вариант е да пробивам по-навътре, но тогава ще трябва да се прави чупка 90° с две колена, което ще влоши ефективността на аспиратора.
Прилагам ви примерни снимки на двата варианта + снимка на мястото, където мисля да пробивам.
Е, хайде помагайте :)

Прикачен файл

InShot_20240919_090933711.jpg

Прикачен файл

20240918_161710~1.jpg

Прикачен файл

InShot_20240919_084553382.jpg

Прикачен файл

truby-dlya-vytyazhek-12.jpg
iliya_i - майстор
А метериала който ще пробиваш е?..........тухла, бетон. Копни мазилката на това място. То и без това стената е за ремонт.
Какво има от другата страна на дупката?
Колони? Греди? Противоземетръсни шайби?

То не се пробива където на теб ти харесва, а където може да се пробива без да събориш сградата.
esko148 - специалист
Стената е тухла четворка.
Преди да започна работа с боркороната ф13, ще пробия централно със свредло ф8 за да разбера в какво ще пробивам.
Поне така съм го измислил.
Това е положението отвън:

Прикачен файл

InShot_20240919_104956007.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пробий където е лесно и накрая сложи мека гофрирана връзка. По принцип въпреки филтрите, се отлагат мазнини по въздуховода и е добре да се сменя често...

Тема "отвор за аспиратор ....." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: