• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Antonii - майстор
tyrnokop написа:
2.
"...Предвиди за всеки 10 метра от трасето по 1м2 допълнително колекторна площ, да не се чудиш защо не ти работи инсталацията..."
Колекторът ще го монтирам до терасата (чист юг) посредством алуминиева рамка. Трасето от бойлера до колектора е около 16 м в едната посока. Значи общо 32м, 1м съм сложил резерва. Смятам да бъде един брой колектор (плосък) към бойлер 100 л. Трима души сме - аз, жена ми и малко дете. От твоя съвет излиза, че трябва да имам min 3 колектора??? Моля, поясни.
Колега, аз с два колектора със селективно покритие(български), с площ малко над 4кв.м. Подгрявам три бойлера по 80литра, и трасето ми е над 50м(разбира се е с изолация).
Нетрябва да се прекалява и с броя на панелите, защото при ниска консумация на топла вода температурата на топлоносителя може да стигне над 160градуса(температура която могат да понесат само метални тръби). За тая цел се поставя един предпазен вентил който не е никак евтин и сработва освен при налягане, и при температура над 160градуса.
Моя съвет е направисиго както си намислил, но предвиди място за още един панел, и ако не ти стига това което си сложил винаги можеш да добавиш още един.
EmoZ - специалист
Ето ти два 'меки' припоя с температурите им на топене:
Sn96Ag4: 221-240, С;
Sn97Cu3: 230-250, С.

Първият е по-скъп, 'щото съдържа сребро.
Купуваш ги от читав магазин и няма да имаш проблем - не съм от Варна и не знам там къде са магазините. Бриколаж и Практикер са безсмислено скъпи. Аааа да, 'меката' тръба е по-скъпа, но ти го знаеш вече.

Предпазен клапан слагаш задължително, виж какво ти е написал filmatoplo.

Успех.

п.п. Тия упражнения с консуните дъски не знам защо са ти влезнали така в главата?!?! Много ми е интересно какво по-смислено има в подобен монтаж за теб, че така го препочиташ. Не, че не става - става, но инак вече да си го направил.
tyrnokop - специалист
EmoZ, със сигурност знаеш, че твърдата мед е на пръчки със стандартна дължина от 2.50 м. 16/2.5 = 6.4 => ще имам средно по 7 съединявания на тръба с тръба или по 14 спойки и то само за едната посока на тръбното трасе, значи за двете общо 28. Не е ли в пъти по-лесно да развия топа мека мед по канала, който съм изкопал и да привържа с холендрови гайки и конусни накрайници, вместо да правя зачистване, мазане с флюс, загряване, поене....особено когато нямам горелка?

Това е единственото, което ми е влязло в главата. Просто смятам , че е по-лесно. Готов съм да изслушам доводи за и против меката мед и в крайна сметка да приложа съветите, които по - опитните дават.
EmoZ - специалист
То е ясно, след като ще полагаш тръбата в подовата замазка спойки няма да правиш по нея - 'мека' тръба и си в джаза.

Не знам как си си замислил схемата на инсталацията, но аз бих я напоил и навъртял цялата за един ден с бирата, ама това е мое мение. Ти още не можеш да си намериш необходимите материали за конусните съединения, а и за тях ще трябва да си купиш някой и друг инструмент.

Успех.
LazarGanev - "Велик майстор"
Медната тръба трябва да я изолираш задължително за да няма допир със замазката.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
... Единствено частта в банята, където ще се подвързва към бойлера и арматурата остава видима. Ако смяташ че там ще имам проблем...
Принципно няма проблем, въпрос на вкус :)
tyrnokop написа:
2.
"...Предвиди за всеки 10 метра от трасето по 1м2 допълнително колекторна площ, да не се чудиш защо не ти работи инсталацията..."
Колекторът ще го монтирам до терасата (чист юг) посредством алуминиева рамка. Трасето от бойлера до колектора е около 16 м в едната посока. Значи общо 32м, 1м съм сложил резерва. Смятам да бъде един брой колектор (плосък) към бойлер 100 л. Трима души сме - аз, жена ми и малко дете. От твоя съвет излиза, че трябва да имам min 3 колектора??? Моля, поясни.
Зависи от вида и големината на колекторите :!: Щом бойлера е малък (само 100 л) 1 м2 трябва за него (абсорбционна площ). И още 1.6 м2 за подгряване на тръбите - значи общо 2.6 м2 абсорбционна площ. Говоря за обикновени панели. Ако са със селективно покритие площта съответно ще е около 1/3 по-малка - около 1.8 м2. Ако е вакуумен - 1.2-1.3 м2.
2v6 - майстор
tyrnokop написа:
Това е единственото, което ми е влязло в главата. Просто смятам , че е по-лесно. Готов съм да изслушам доводи за и против меката мед и в крайна сметка да приложа съветите, които по - опитните дават.
Щом нямаш мерак да го правиш с твърда мед на парчета, дай си парите за мека мед!
Все пак за 4-те накрайника ти препоръчвам да са холендрови за запояване. Една горелка за пропан-бутан (20-30лв) и туристическа газова бутилка. Не е по-бавно или по-трудно :idea:

Ако не ти се запоява има адаптори с леща - сглабят се само с гаечни ключове.
filmatoplo - майстор
Пресовите фитинги са за твърда тръба .Аз ги ползвам и бригадата от Сънсистем .
tyrnokop - специалист
Намерих конусния накрайник за гайката. Цената за 1 брой 16 мм -ов е ... 9 лева. Слагам и 2.50 за гайката и в местата, където ще има и преходници цената на връзката става ... да ти падне шапката.

Тия дни ще кача схемата за да дадете мнение или съвет.
През това време ще поизследвам как се движат цените на ТВЪРДАТА мед (може и тя да е паднала) и необходимите за нея съединения. В крайна сметка може да излезе, че ще се метна на твърдото и "меките" припои за които по -горе писаха EmoZ i filmatoplo.
EmoZ - специалист
Цените на медните тръби, фитинги, листове и каквото ти дойде на ум се формира на база борсовите цени на медта и се определя на база килограм (тон) и съдържание на мед в продукта. Цените непрекъснато се движат и сериозните търговци непрекъснато менят цените си.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 11

Тема "Мека мед за слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: