tyrnokop написа: 2.Колега, аз с два колектора със селективно покритие(български), с площ малко над 4кв.м. Подгрявам три бойлера по 80литра, и трасето ми е над 50м(разбира се е с изолация).
"...Предвиди за всеки 10 метра от трасето по 1м2 допълнително колекторна площ, да не се чудиш защо не ти работи инсталацията..."
Колекторът ще го монтирам до терасата (чист юг) посредством алуминиева рамка. Трасето от бойлера до колектора е около 16 м в едната посока. Значи общо 32м, 1м съм сложил резерва. Смятам да бъде един брой колектор (плосък) към бойлер 100 л. Трима души сме - аз, жена ми и малко дете. От твоя съвет излиза, че трябва да имам min 3 колектора??? Моля, поясни.
Нетрябва да се прекалява и с броя на панелите, защото при ниска консумация на топла вода температурата на топлоносителя може да стигне над 160градуса(температура която могат да понесат само метални тръби). За тая цел се поставя един предпазен вентил който не е никак евтин и сработва освен при налягане, и при температура над 160градуса.
Моя съвет е направисиго както си намислил, но предвиди място за още един панел, и ако не ти стига това което си сложил винаги можеш да добавиш още един.