Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
вт окт 15, 2024 7:48 amkozl написа:
Е то ако имах инструкцията, вероятно нямаше да питам в тази тема.
Заповядай:
https://www.artronic.com.tr/art-series-600-1000-2000-va
https://www.manualslib.com/manual/74096 ... 600va.html
kozl - майстор
Е благодаря.
Явно по-лесно ми беше да питам и споделям, отколкото да търся в нета инструкцията.
И така според инструкцията:
- "биип" сигнала през 10 сек. е нормално да се чува при захранване след спиране на тока в мрежата
- "биип" сигнала през 1 сек, означава, че батерията се изтощава (още не съм чул такъв, а батерията снощи падна до 11,45V
- продължителен "биип" сигнал = неизправност или претоварване (това го имаше в началото като сложих новата батерия на 12,06V. След като се зареди не съм чул такъв сигнал)

- Green Power Function for energy saving. (При липса на напрежение в мрежата и липса на консумация UPS се изключва след 2 минути. За да се включи отново трябва да се натисне бутона старт/стоп. Е това се случва при мен но за 5 мин. Вероятно повреда в тази функция или товара от лаптопа е недостатъчен. Ще трябва да пробвам с нещо друго за товар.)
- DC Start
Е тука нещо не вдявам. Бутона е двупозиционен. Натискаш хлътва, при следващото натискане излиза напред. Бутона не е софт тъч.
Но ще го разгледам и от към платката.
kozl - майстор
Теста завърши. След N брой цикъла, последните 15 съм записал по 5 минути:
При напрежение на батерията под 10,7V започва сигнал през секунда и така 3 цикъла по 5 минути и батерията спадна под 10V и се задейства защитата от преразряд на батерията.
Бутона №1 в инструкцията (Power Switch) e двупозиционен превключвател с 2 превключващи групи. Свързан по схема двете групи в паралел и от средния извод прехвърля към левия или десния според позицията му (вдлъбнат или изпъкнал).
За да има захранване към консуматор независимо дали има напрежение в мрежата или няма, трабва да е натиснат (вдлъбнат) бутона Power Switch. В изключено положение (изпъкнал бутон) може би само акумулаторът се зарежда - е това не съм проверил до момента.

Извод:
За да се ползва този UPS за гаражна врата трябва да му ичезне Green Power Function for energy saving.
Тука не съм на ясно колко е минималната консумация при която се задейства тази функция :?
Обаче докато гаражната врата е в стендбай режим, консумацията ще е малка и вероятно ще се задейства тази ф-я, а UPS се пуска с превключване на Power Switch и като няма кой да го превключи 5 минути след спиране на тока UPS ще е безполезен.
вт окт 15, 2024 10:16 amkozl написа:
Теста завърши.
........
За да има захранване към консуматор независимо дали има напрежение в мрежата или няма, трабва да е натиснат (вдлъбнат) бутона Power Switch. В изключено положение (изпъкнал бутон) може би само акумулаторът се зарежда - е това не съм проверил до момента.

Извод:
За да се ползва този UPS за гаражна врата трябва да му ичезне Green Power Function for energy saving.
Тука не съм на ясно колко е минималната консумация при която се задейства тази функция :?
Обаче докато гаражната врата е в стендбай режим, консумацията ще е малка и вероятно ще се задейства тази ф-я, а UPS се пуска с превключване на Power Switch и като няма кой да го превключи 5 минути след спиране на тока UPS ще е безполезен.
Завършил е, но не е завършен.
Остава да провериш при изключен бутон дали поне зарежда.
Остава да провериш дали автоматично минава в "работен"/авариен режим от стендбай.
Иначе какъв UPS e?!
kozl - майстор
вт окт 15, 2024 11:52 amТрифон П.Трифонов написа:
Завършил е, но не е завършен.
Остава да провериш при изключен бутон дали поне зарежда.
Остава да провериш дали автоматично минава в "работен"/авариен режим от стендбай.
Иначе какъв UPS e?!
За мен е до тук завършен :wink:

Зарежда, независимо Power Switch как е включен. Даже измерих зарядния ток при напрежение на батерията 12,8V = 1А.

Автомачино минава към DC източник, когато бутона Power Switch е натиснат навътре (вдлъбнат) и спре мрежовото напрежение. Но като няма консумация или консумацията е от работещ лаптоп след 5 минути автоматично UPS-а спира захранването от DC източник ("заспива") и съответно като няма и мрежово, консуматорът остава без захранване. Като тръгне ток по мрежата автоматично UPS-а се превключва ("събужда се") и захранва консуматора с AC източник.

Е надявам се с тези дообяснения теста да е завършен и за теб :roll:

Са ако някой знае и окаже помощ как да му изключа зелената функция :prayer: - може и да стане за гаража 8-[
вт окт 15, 2024 12:10 pmkozl написа:
........
Е надявам се с тези дообяснения теста да е завършен и за теб :roll:

Са ако някой знае и окаже помощ как да му изключа зелената функция :prayer: - може и да стане за гаража 8-[
Не, няма да мога да спя!
Тества ли като е заспал да имитираш аварийна ситуация?
kozl - майстор
Зависи каква аврийна ситуация имаш в предвид :?
Ако е пожар, то този UPS е от еФтините и няма ПИС и демек теста ще е тотално финален :-D
Ако е по причина претоварване от консуматор, мое и да го тествам, ако примерно до месец не открия решение за премахване на зеленото му управление. :-D
Аварийно захранване се задейства автоматично при аварийна ситуация- отпадане на основното захранване и нужда от аварийно такова.
Та, като заспи устройството, поиска ли от него да подаде захранване при липса на остновното?
kozl - майстор
вт окт 15, 2024 12:10 pmkozl написа:
вт окт 15, 2024 11:52 amТрифон П.Трифонов написа:
Иначе какъв UPS e?!
Автомачино минава към DC източник и захранва лаптопа чрез акумулатора, когато бутона Power Switch е натиснат навътре (вдлъбнат) и спре мрежовото напрежение. Но като няма консумация или консумацията е от работещ лаптоп, след 5 минути автоматично UPS-а спира захранването инвертирано от DC източник ("заспива") и съответно като няма и мрежово напрежение, консуматорът остава без захранване. Като тръгне ток по мрежата, автоматично UPS-а се превключва ("събужда се") и захранва консуматора чрез AC източник.
Сега по-разбираемо ли е?
А иначе явно е повреден UPS, щом включва "зеления режим" при консумация от лаптопа.
За момента не мога да измисля консуматор 250-300 W да пробвам с него дали пак ще тръгне зеленото :-D

И в допълнение в момента акумулаторът е 13,25V, а зарядняи му ток е 0,9А.

Отивам да ровя в прахта за некой друг UPS.
Последна промяна от kozl на вт окт 15, 2024 1:41 pm, променено общо 1 път.
пон окт 14, 2024 12:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ремонтирай или върни в депото!.......
Още вчера.

Тема "Въпрос относно UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: