Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Събота и неделя идват 3 внучки и един внук. Ако спра отоплението на втория етаж няма да мога да го стопля. Мисля че съм пускал снимки с температурите на трите стаи отгоре и в хола дето е камината. 160 си е пълната отопляема площ. Таванските са обитаеми само лятото.
Леле, точно за една малка каскада ти е конфигурацията! Така и по евтино ще ти излиза, въпреки допълнителната инвестиця. Вместо три, само около два тона на сезон. Няколко сезона и си я избил.
Загубено време са изминалите три.
Иванов, мисли малко!

Три тона за сезон от седем месеца, 160м2 къща без топлоизолация...........по малко от 15 ватчаса средно на квадрат при суровия брезнишки климат!!!
В това уравнение поне една стойност трябва да се промени драстично.
Иванов, лъжи малко!

пп. Около Коледа наистина стават чудеса!
пет дек 22, 2023 1:26 pmivanovbg написа:
... разхода беше убийствен за тези 180 квадрата...
kalin72 - майстор
Трифоне, кое ти е чудно при данните на градския ми? Аз също отоплявам с 3,5-4 тона пелети 130 м2, бойлер 300 литра. Вътре е 23-24 градуса.
ivanovbg - майстор
Е аз нямам бойлер включен към камината. Зимата на ток лятото на слънце.
пон ное 04, 2024 9:06 amkalin72 написа:
Трифоне, кое ти е чудно при данните на градския ми? Аз също отоплявам с 3,5-4 тона пелети 130 м2, бойлер 300 литра. Вътре е 23-24 градуса.
Калине, сметките показват под 15 ватчаса на м2, средно за сезон от 7 месеца при вас. Това за Иванов.
Той не е споделил градусите, та може да приемем, че греша.

Твоите 4 тона....
4000кг х 4клвтч.= 16000клвтч. Някой ако вярва, че взима повече от пелетарника си, нека бърже поправи това!
16000 / 210 дни = 76.19 клвтч на денонощие
76.19 / 24 = 3.175клвтч.
3.175 /130м2 = 24.42 вата на м2 средно за сезона загуби на час.
Това е без БГВ. Да речем 20вата? Съгласен ли си?

Къщите ви са без топлоизолация!!!
Моята има някаква, половината е 5см, другата 10см. На тавана е 5см навсякъде.
Смятам си топлозагубите на 33 ватчаса. При нас климата не е така суров, при това.

Променето по едно число някъде в уравнението, за да бъдете откровени! Нещо с отопляема площ, тонаж...
пишман_майстор - майстор
Аз съм изостанал..
Топлим се на твърдо гориво ( живея на село) с чугунени печки ( едната 7квт, 200кг за 170куб.м отопляем обем , втората 11квт 230кг за около 300куб.м отопляем обем) горят малко, топлят много и навсякъде . Нямам парно/радиатори и електроника.
И нямам тия проблеми . 5-7куб дърва + 500-600кг брикети на сезон, това сега.
Преди години - под 10 кубика габър + тон , тон и 200 брикети на сезон. За двете печки.
Преходните месеци-климатици. Свие ли по-студено временце, палим печките и ги гасим по преценка.
kalin72 - майстор
Трифоне, моята къща има вътрешна изолация, вата зад гипсокартон. Това променя ли нещата?
ivanovbg - майстор
Съвсем без топлоизолация не съм. Целия втори етаж е с вата и гипсокартон на тавана, а на първия само хола, че над него е верандата, остъклена но неотопляема. Хубавото е че е южна и през деня вдига над 25⁰ в слънчево време.

На повечето външни стени съм с ламперия отвътре. Пода на първия етаж е с дюшеме.24⁰ е средната температура.
Като ви проверя мненията с ключова дума "изолация", лъсват едни истини, ум да ти зайде!
На Иванов квадратурата е бетер объл ластик от розави кюлоти! От 76 на етаж (х2), през 160, та и до 180, по Коледа. Тонажа също се разтяга. Последно беше писал 3 тона, сега срещам 3 до 3.5т.
При Калин е малко по точно. Поне признава за между 5 и 10 вата по висок разход от на Иванов, а се появи и вътрешна топлоизолация. Все пак, топли само 130м2, с около половин тон повече- 3.5-4 тона. На Калин по мога да вярвам.
Само аз страдам с висок разход, мамка му!!!
Живи и здрави!
ivanovbg - майстор
Нормално е котел да харчи повече. Разхода се вдига и ако се ползват алуминиеви радиатори. . Иначе без стълбите е 76 кв само стаите. Това лято сложих един радиатор в пушилнята и заприходих едни 9кв отоплителна площ допълнително.

Иначе много хора събират общата мощност на радиаторите и на тази база купуват котел или печка, но това е грешен подход. Винаги се получава преоразмеряване. Аз имам 6 двуметрови двойни радиатора, един на метър и двайсе и една лира. Ако им сметна мощността 30квт камина и нагоре трябваше да купя.

Тема "Защо, защо защо си купувате големи 'печки'???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: