Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
puzl - помощник
пон ное 25, 2024 11:55 pmLazarGanev написа:
пон ное 25, 2024 7:24 pmЧираче написа:
Не знам точно какъв е казуса, но едва ли има някой, който ще започва строеж без никакви документи в 20век. Още повече, че етапа на строителство е вече на две плочи. Не се отказвайте, и проучете всички детайли.
Или се майтапиш, или си наивен, или се подиграваш с пит!ащия! Доколкото те познавам, предполагам, че е третото. Към автора на темата -
отдавна не съществува процедура за узаконяване на незаконна постройка, дори и да имаш конструктивно становище, но пък всички видяхме, че в тази държава има поне един човек, за когото няма невъзможни неща :cool:
Дали, ако питам в lex.bg какъв е законовия ред на нещата, ще започнат членовете да ме поучават за конструкцията на къщата. :supz: Както споделих, законовата страна не е темата на дискусията. Наясно съм, че не съществува процедура за узаконяване на незаконна постройка. Наясно съм също и с удоствоеренията за търпимост, но не и такова не търся да извадя. Дайте да се съсредоточим върху питането ми относно препоръки за конструктор, с оглед на спецификата, която споделих. Не знам дали в 20ти век е било невъзможно да се започне строеж без документи, но от около 24-5 години сме 21ви век и ситуацията е без промяна :)
LazarGanev - "Велик майстор"
вт ное 26, 2024 12:33 ampuzl написа:
Дали, ако питам в lex.bg какъв е законовия ред на нещата, ще започнат членовете да ме поучават за конструкцията на къщата. :supz: Както споделих, законовата страна не е темата на дискусията. Наясно съм, че не съществува процедура за узаконяване на незаконна постройка. Наясно съм също и с удоствоеренията за търпимост, но не и такова не търся да извадя. Дайте да се съсредоточим върху питането ми относно препоръки за конструктор, с оглед на спецификата, която споделих. Не знам дали в 20ти век е било невъзможно да се започне строеж без документи, но от около 24-5 години сме 21ви век и ситуацията е без промяна :)
Не знам защо очакваш в този аматьорски форум да получиш по-компетентно мнение за конструкцията на къщата, отколкото в lex.bg, rakiyata.com, mazeto.net, рибната борса във Варна или бръснарници "Красен стил"!? Странно ми се вижда да търсиш тук препоръки за конструктор-авантюрист, но всеки е свободен да пише където и каквото си иска. Успех ти желая Дон Кихоте в борбата с мелниците :cool:
puzl - помощник
вт ное 26, 2024 6:44 amLazarGanev написа:
Не знам защо очакваш в този аматьорски форум да получиш по-компетентно мнение за конструкцията на къщата, отколкото в lex.bg, rakiyata.com, mazeto.net, рибната борса във Варна или бръснарници "Красен стил"!? Странно ми се вижда да търсиш тук препоръки за конструктор-авантюрист, но всеки е свободен да пише където и каквото си иска. Успех ти желая Дон Кихоте в борбата с мелниците :cool:
Къде не би било странно да търся конструктор? Тук изкара релевантни мнения търсачката на гугъл, но ако ти си запознат с по-подходящо място ще се радвам да споделиш. Аз не търся конструктор-авантюрист, а конструктор който не само да се подпише под документ за конструктивно обследване а и в действителност да го извърши. Ако не сте наясно какво значи това, конструктивното обследване е процес който може да изследва дали параметрите на строежа отговарят на заложените в проекта, респективно установява какво представлява сторежът.
kr1100 - майстор
пон ное 25, 2024 7:24 pmЧираче написа:
....Не знам точно какъв е казуса, но едва ли има някой, който ще започва строеж без никакви документи в 20век. Още повече, че етапа на строителство е вече на две плочи. Не се отказвайте, и проучете всички детайли.
Изтекли са над 10г от започване на строежа и не е подновавано разрешението И няма покрив.
Чираче - майстор
вт ное 26, 2024 8:50 amkr1100 написа:
Изтекли са над 10г от започване на строежа и не е подновавано разрешението И няма покрив.
Аз не напразно питах с какви документи разполага човека, а Лазар реши, че се майтапя. Не получих адекватен отговор, за да мога да се опитам да дам правилен съвет.
Това с обследването е умряла работа. Може да се извърши, но едва ли някой може да даде гаранция. Сложна процедура е.
puzl - помощник
Няма разрешение за строеж. Както казах проверил съм в общината за налична каквато и да е документация и имам удостоверение че такава не съществува. Това всъщност го изисквах с цел да не се появи някой който да претендира за собственост върху сградата. Предишният собственик на имота е бил юридическо лице, строителна фирма. Странно, че точно те са строили без разрешителни но това е било 1997ма година все пак. Имота съм го закупил от публичен търг по изпълнително дело срещу фирмата.
Чираче - майстор
вт ное 26, 2024 9:19 ampuzl написа:
Няма разрешение за строеж. Както казах проверил съм в общината за налична каквато и да е документация и имам удостоверение че такава не съществува. Това всъщност го изисквах с цел да не се появи някой който да претендира за собственост върху сградата. Предишният собственик на имота е бил юридическо лице, строителна фирма. Странно, че точно те са строили без разрешителни но това е било 1997ма година все пак. Имота съм го закупил от публичен търг по изпълнително дело срещу фирмата.
Това е много притеснително, и не ми се вярва да е така. Срещнахте ли се с предишния собственик? Копие от всички документи се съхраняват в Общината и в Агенцията по вписванията. Оригиналите ги притежава СОБСТВЕНИКА.
puzl - помощник
вт ное 26, 2024 9:32 amЧираче написа:

Това е много притеснително, и не ми се вярва да е така. Срещнахте ли се с предишния собственик? Копие от всички документи се съхраняват в Общината и в Агенцията по вписванията. Оригиналите ги притежава СОБСТВЕНИКА.
Хора, 100% от отговорите се фокусират върху това дали сградата е законна, каква е документацията и т.н. Изрично написах, че не това е същността на питането ми. Няма документация. С ясното съзнание какви полемики ще предизвика това, го написах защото исках да избегна отговори, провери проектната документация. Трябваше да напиша че е изгубена сигурно безвъзвратно отвсякъде. Ама защо, ама как, това няма значение. Имотът(както и други) е ползвани като обезпечение на кредит отпуснат на фирмата, в която собственикът на имота е съдружник. Собственикът да го търся или да изисквам информация от него е по-безполезно отколкото да разбера дали има възможност за реално конструктивно обследване. Лично собственикът е споделил на съсед причината да изостави проекта, и тази информация я получих без да съм питал изрично за нея. След това тя беше потвърдена и от общината. И след това в моя "нотариален акт" пише че имотът ми е незастроен. И след това сградата няма покрив, което значи, че всякакви врати случайно да изскочи собственик са затворени. Отделно има експертиза от вещо лице, което констатира същото вкл. със сателитни/въздушни снимки от 2002-ра. Надявам се това да да е изяснило законовия статус.

п.п. Забравих да добавя. Агенцията по вписванията получава същото копие каквото получава и собственика от нотариуса. Регистрацията в агенцията по вписванията изисква препис който по никакъв начин не се различава от копието на собственика, със същите оригинални нотариални печати, някаква заблуда е че там остава преснимано копие на "оригинала".
Svetoslavoff1 - майстор
Някъде в началото спомена какво ти е казал авторитетен архитект. Той би могъл да те насочи към авторитетен, вероятно и читав конструктор. Практика е всеки архитект да работи с определен/и конструктор/и.

Тема "Стоманобетонна конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: