Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не им се меси, а ги остави те да решат! Имай предвид, че в създалата се ситуация много малко фирми биха се съгласили да поемат обекта и този, който го поеме, трябва наистина да знае какво прави. Няма да се учудя, ако никой не се съгласи! Не създавай допълнително напрежение, достатъчно си усрал нещата с избор и покупка на крайно неподходящ бойлер с две интегрирани серпентини с различна дължина и съпротивления. Ако бяха една над друга, щях да кажа, че е най-добре последователно, но сега не съм сигурен - нека си прецени на място, който поема отговорност, тебе те интересува резултата. . Не прецаквай нещата, като даваш акъл!
liusien - специалист
вт дек 03, 2024 1:55 amLazarGanev написа:
Не им се меси, а ги остави те да решат! Имай предвид, че в създалата се ситуация много малко фирми биха се съгласили да поемат обекта и този, който го поеме, трябва наистина да знае какво прави. Няма да се учудя, ако никой не се съгласи! Не създавай допълнително напрежение, достатъчно си усрал нещата с избор и покупка на крайно неподходящ бойлер с две интегрирани серпентини с различна дължина и съпротивления. Ако бяха една над друга, щях да кажа, че е най-добре последователно, но сега не съм сигурен - нека си прецени на място, който поема отговорност, тебе те интересува резултата. . Не прецаквай нещата, като даваш акъл!
Добре, ще те послушам - без коментари при техниците като дойдат в къщи!!! Тук, за информация - бойлера ми го препоръча на племенникът ми, негов познат. Каза, че е виждал рекламно разрязан такъв бойлер. Серпентините му са еднакво високи в бойлера, а те са били вплетени една в друга. Поради тази причина, двата входа и двата изхода са на равни отстояния!
Люси, "леко" изопачаваш нещата с тръбите. Съгласен съм, че е по скъпо, но евтиното излизало още по скъпо, което се потвърждава при теб.

Първия сайт, който отворих, ми дава цена 41.1лв за 3м. ф22х0.7, а серпентината на бойлера ми е подвързана с ф18х0.7 , която е 33-35лв за 3м.
За мен, в магазина е 10-15% отстъпка- привилегия за лоялен клиент, изхарчил няколко десетки х там.
Не съм баровец с пари. Парното го почнах 2014г с 6х от трудова злополука.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не го знам бойлера, не се интересувам от бойлери с интегрирани серпентини, не се сещам за какви цели са подходящи - за солар не стават, но например за едновременно ползване а камина с водна риза с отворена система и пелетно съоръжение в затворена, а такъв случай не съм имал. Питал съм производители за какво ги произвеждат, отговорът е, че има търсене, а и конкурентите ги произвеждат :-D . Не харесвам и въобще серпентинните бойлери на този производител, заради важен конструктивен недостатък - гилзата за датчика е разположена абсолютно неподходящо - под серпентината, което води до голям преразход на газ. Ако наистина двете серпентини са еднакви и с еднакво съпротивление, проблемът може да се окаже само трудното обезвъздушаване. Пък кранове на отделните серпентини не са сложени, за да не те провокират да ги затваряш - с една серпентина, която и за е от двете, винаги ще е по-зле, дори невъзможно да работи нормално котела - казвам го, за да не си правиш илюзии :)
liusien - специалист
вт дек 03, 2024 7:53 amТрифон П.Трифонов написа:
Люси, "леко" изопачаваш нещата с тръбите. Съгласен съм, че е по скъпо, но евтиното излизало още по скъпо, което се потвърждава при теб.

Първия сайт, който отворих, ми дава цена 41.1лв за 3м. ф22х0.7, а серпентината на бойлера ми е подвързана с ф18х0.7 , която е 33-35лв за 3м.
За мен, в магазина е 10-15% отстъпка- привилегия за лоялен клиент, изхарчил няколко десетки х там.
Не съм баровец с пари. Парното го почнах 2014г с 6х от трудова злополука.
Трифоне, извини ме, но да разбирам ли, че ме съветваш да се подменят ППР тръби с медни? Знам, че ще е по-добре с тях, но... Аз си знам себе си! Или, може би е добре да разбера какво ще кажат хората от сервиз, които ще дойдат на инспекция в къщи и чак след това да мисля какво да направя?! :?
И още нещо - защо твоята серпентина е подвързана с ф18х0.7, а при мен е Ф22 ППР? За какво време се стопля бойлерът ви?
Последна промяна от liusien на вт дек 03, 2024 1:31 pm, променено общо 1 път.
Не. Лазар също не би те посъветвал.
Идеята ми е, като се прави нещо, нека е веднъж. При теб всичко е поне по две.
Сега си с добро котле, а не може да си "гледаш" топлото като хората, поради други грешки.

Със същият котел топля горната част на 500л буфер, около 160л. за не повече от 20 минути до 40 градуса. Реално са 43-44 средно.
Направено е с медни тръби ф18, като се захранва серпентина с повърхност 1м2 и вместимост 6.2л.
Колко литра е този Елдом? Модел?

пп. Видях, споделил си.
При правилно свързване и безпроблемна циркулация, би трябвало да няма никакви проблеми.
Има две серпентини по 0.66м2 на 3/4. Дори общата топлообменна повърхност е с 32% повече от серпентината при мен! Вероятно вместимостта е подобна, понеже моята е на 1 цол, но по важна е повърхността.
Ако не е прегрят фитинг някъде, то остава грешката с паралелното свързване, плюс евентуално запушване някъде, поради липса на филтър. Дано не е при трипътния, в котела!
liusien - специалист
Преди малко ми се обадиха от сервиз "Ера терм"... Поискаха подробно да им обясня какво ме притеснява. Когато казах, че серпентините на бойлера са свързани успоредно, а датчикът който управлява котела е сложен в долната гилза, човека много щастливо започна да се смее и да ми благодари, че съм му повдигнал настроението!!! :shock: Каза ми следното - в случай като моя, двете серпентини се връзват последователно, а датчикът на котела да се сложи в горната гилза на бойлера!!! Ще дойде в петък да направи настройките на котела с газ анализатор и всичко друго което се прави по котела, но той не се занимава с тръби. Ще прегледа връзките и ще ми каже как точно да се свържат изводите на серпентините. Също ми каза, че честото спиране на котела е заради прегряването му поради грешно свързване на арматурата, или нещо което пречи на нормалната циркулация на водата във или около серпентините!
В тази връзка, имам въпрос - в момента горещата вода идваща от котела е свързана в горните краища на серпентините! В Интернет попаднах на схема на свързването им, но в нея горещата вода я дават да се свърже в долния край на бойлера! Моля ви, кажете ми кое е вярното свързване, защото явно аз ще преправям връзките на тръбите при бойлера!!! Ще кача снимка да видите...

Казал ти е вече казаното.
Горе, последователно.
На двата входа горе тетка, а на нея АО.
liusien - специалист
вт дек 03, 2024 4:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Казал ти е вече казаното.
Горе, последователно.
На двата входа горе тетка, а на нея АО.
Какво е "ТЕТКА"?
АО - автоматичен обезвъздушител ли е?
Нищо не разбрах!............ Горещата вода не трябва ли да е свързана в долния край на серпентината?
Горещата вода влиза в горния край на серпентината.
Вместо да питаш мен, една справка при Гошо ще запълни липсите по-бързо.
https://www.google.com/search?q=%D1%82% ... e&ie=UTF-8

Лазар правилно рече да не се месиш на техниците, а колкото повече научаваш от тук, толкова по напорист ще бъдеш.
Този, с кагота си говорил, явно си знае работата.

пп. Хора, що не си четете книжките, които идват с уредите?!!
Ако се чувствате много модерни, в нета ги има.
https://eldominvest.com/download/73_WV% ... R%20BG.pdf

Тема "Газов котел Bosch Condens 2500 W - 14 kW ЕДНОКОНТУРЕН проблеми или не?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: