• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
Baлepu - специалист
Сещам се за една "друга гледна точка". Меленето на домати е значително по-лесно от меленето на месо. И все пак си е досадно ... Та от някъде научих за ползването на бормашина с фазорегулатор за оборотите. Бях доста щастлив от избавлението. Мислех, че няма да има проблем така да мела и месо. Е оказа се, че не става.
batkoce - специалист
нед дек 08, 2024 9:45 amkozl написа:
Колко да е мощността за вратата и колко за месото :?
:-D
Месото сме го млели двуфазно. Като се изтощи дясната фаза, сменяме с лявата фаза и редуваме докато се изтощят и двете фази.
Ако монтираме педале, шъ можем да ползваме още две фази - долна десна и долна лева.
Айде, да ви е честито драги другарки и другаре! Таа година две фази, догодина четири... :)
DMN - майстор
Baлepu написа:
Сещам се за една "друга гледна точка". Меленето на домати е значително по-лесно от меленето на месо. И все пак си е досадно ... Та от някъде научих за ползването на бормашина с фазорегулатор за оборотите. Бях доста щастлив от избавлението. Мислех, че няма да има проблем така да мела и месо. Е оказа се, че не става.
Ами не става за месо с дрелката и фазов регулатор на мощността. Няма обратна връзка, която да поддържа оборотите и необходимия въртящ момент. :)
Аз затова малко по напред споменах за въртящия момент...много ни правеха едно време забележки в у-ще за тези неща - че бъркаме мощност с въртящ момент, и трябва да се изразяваме точно :-D .
Миналата седмица и аз участвах по роднински в мелене на месо, и пълнене на наденици с електрическа машинка, на която пише 3000W :shock: и за пръв път се използва .
Абе гледам размера на машинката и си мисля... На село имам абрихт/циркуляр с 1100W асинхронен мотор и като знам кво чудо е мотора, като размер, тежест, съотношение обороти/въртящ момент спрямо тази машинка за месо, дето я пишат 3000W, и тежи сигурно 3-4 пъти по-малко от мотора на абрихта, айде бе :? . То и колекторен да е моторът на машинката, като на дрелки,някои перални, ъглошлайфи...чак пък 3000 вата... :?
Е, нямах ватметър, за да видя колко от тия написани 3000 вата са реални като електрическа мощност(според мен не повече от 300-500). Но явно търговците също приравняват въртящия момент като мощност, за да е по-лесно разбираемо за потребителя, който трябва да плати повече за някаква величина, която има повече нули.
Машинката издаваше страхотен шум(потърсих си тапите за уши, нямаше ги), който ясно подсказваше, че има редуктор със зъбна предавка, за който доброто смазване е мечта.
Работата обаче си свършихме без проблем явно благодарение на редуктора, който осигуряваше необходимия въртящ момент за мелене на месо.
Аз все я потупвах машинката от време на време, за да зарадвам стопанина, без той да подозира, че я потупвам, за да усетя дали не е прегряла нещо - беше се посгорещила, но поносимо.
:partyman:
Baлepu - специалист
Сега остава да кажеш, какъв въртящ момент е имала според теб въпросната машинка и какъв реално трябва.
DMN - майстор
Baлepu написа:
Сега остава да кажеш, какъв въртящ момент е имала според теб въпросната машинка и какъв реално трябва.
Как да ти го кажа - във ватове или нютон метра, в телешко или свинско?
Baлepu - специалист
Като си казал "А", би трябвало да кажеш и "Б". Иначе - "оти ги ручааеме жабетата?"
DMN - майстор
Е, сега, ако не можеш сам да стигнеш до "Б" ручай си жабетата. Аз от Никулден съм си на дунавска рибка. :)
Валери, мина ми това време да се напъвам по форумите, и да съм на всяка цена аз прав, щото не винаги съм. Каквото имам да кажа го казвам и споделям, от там нататък, който както иска така да го разбира.
:partyman:
Baлepu - специалист
Моите уважения!
Аз се опитвах да кажа, че дали ще върши работа въпросния двигател, не зависи само от неговата мощност/въртящ момент, а и от предавката, както и от големината на самата машина. Съгласих се, че силата, която се прилага върху вала на месомелачката трябва да бъде дефинирана в Нютон-метри. Понеже ти настоя за това - предлагам ти да го направиш. Ако не можеш, защо изобщо отвори дума?
DMN - майстор
Baлepu написа:
Аз се опитвах да кажа, че дали ще върши работа въпросния двигател, не зависи само от неговата мощност/въртящ момент, а и от предавката, както и от големината на самата машина.
И? Така е. Да съм казал нещо различно?
Авторът в първия си пост е написал, че използва двигателя за мелене на месо и че проблемът му е в гърмящите кондензатори, а не в нещо друго.
Не можа да изтърпиш забележката ми, която ти направих, че както го беше написал по напред - мощност и въртящ момент не е едно и също нещо - че предавката не вдига мощността!
viewtopic.php?f=41&t=73287&start=40
kozl - майстор
Ако съдя по "двуфазните мелачки" и се усланям на спомените си, то за рамо 20 см и напън до 10 кг, уредо мели некакво месо без кокале с връткащ момент към 20 Нюм.
Интересното на "двуфазните мелачки" е функциятя на фазов реверс в случай на запек с кокал. Посредством тази функционална възможност може да се установи режим в такт "напред, назад" и така като валяк кокала да бъде премазан и размазан. Освен това в такъв реверсивен режим се получава наслояване и увеличавани на луфта на движение на празен ход, което добавя допълнителен инерционен врътков момент в борбата с кокала :wink:

Пак :? за месото и каймата :lachtot:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Питане за ел мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: