• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Съвети за начинаещи готвачи.
ivanovbg - майстор
Навсякъде пише, че е керамично покритието. Медно му казват заради цвета. Медни съдове не стават за готвене ако не са калайдисани щот с мазнините образуват отровни съединения.
hidrazin - майстор
нед дек 15, 2024 12:38 pmiliya_i написа:
Едно време COOPER-ните съдове се калайдисвали векове наред.
А сега рекламата обявява COOPER-ното покритие за най-доброто на света.
На кого да вярваме?
Труден отговор. Тиганите с незлепващо покритие са добри докато са нови.
След нарушаване на покритието подлежат само на изхвърляне. Освен това масово са алуминиеви - доста по-инертни от медните.
Медните имат едно съществено предимство - отличен контрол на температурата и "бързина".
Бакъра предава температурата почти два пъти по-бързо от Халумина.
Демек се загряват много по-бързо и освен това равномерно и без горещи точки.
А при махане от котлона изстива също толкова бързо.
С една дума при готвене имате много добър и бърз контрол върху температурата на "манджата".
Разбира се имат и недостатъци. Каленото покритие също трябва да се пази.
При нарушаване на калаеното покритие то лесно се възстановява но ако има кой да ви го направи.
То човек може и сам, ама си трябват малко ръчички. :)
По-трудни са и за поддръжка. Доколкото знам не се мият в миялна машина а само на ръка.
:partyman:
hidrazin - майстор
нед дек 15, 2024 3:22 pmivanovbg написа:
... щот с мазнините образуват отровни съединения.
С киселините Иванов, с киселините.
:partyman:
Това "загрява два пъти по бързо" ми прилича досущ на три пъти по-скъпия ток за отопление.
Колко да е скъп, като харча достатъчно малко, че да се пъча къф съм тузар.

Да вдигне ръка ползвател на меден тиган! Да го покаже, ако може!
Бакър, менчета, големи тави не се броят, че да не ни налазят цветните.
ivanovbg - майстор
нед дек 15, 2024 3:33 pmhidrazin написа:
нед дек 15, 2024 3:22 pmivanovbg написа:
... щот с мазнините образуват отровни съединения.
С киселините Иванов, с киселините.
:partyman:
Еми то почти всички мазнини са киселини бре. Образовай се малко.
https://photos.app.goo.gl/SKZHjP8Fue7mpcLS7

Иванов, имаш ли нужда от още литри?

Мама, според мен е достатъчно дълбок. Когато пръска му мятам решетката, но се случва само в началото.
Прави картофите хрупкави, щото моя е с копче за хрупкавост, пък и зная къде е.

Прикачен файл

IMG_20241215_174522.jpg
hidrazin - майстор
нед дек 15, 2024 3:43 pmivanovbg написа:
Еми то почти всички мазнини са киселини бре. Образовай се малко.
Иванов, пак се издъни. За пореден път те изловявам.
Мастните киселини рядко се срещат в свободно състояние а са основно като част от големи липидни молекули.
Та не те са проблемът при бакърените съдове.
Проблемни са плодове и зеленчуци с високо киселинно съдържание - домати, кисело зеле, лук, ябълки, лимони, плодови сокове, вина...
Так че пак си ял боб. :-D
нед дек 15, 2024 5:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
Прави картофите хрупкави, щото моя е с копче за хрупкавост, пък и зная къде е.
Ух. Добре изглежда че и чак аха-аха да ми замирише. :-D
По-късно и мен ме чака тая операция ама моя тиган го няма това копче, та ще ги ям меки и пухкави.
:partyman:
MamaMy - майстор
Аз за картофи ползвам една дълбока тефлонирана тенджера със стъклен капак. Естествено без капака, но аз не обичам много картофи. Повече обичам чипс. Поне за чипса тайни няма. Дялкам на люспи с рендето, подсушавам с фафлена кърпа и пържа. Някой път ползвам и брашно когато не ми се чака много да си пуснат водата. Тигана го ползвам основно за готвене. Сосове, сгъстяване и подобни. Дори и тогава тенджерата е по-удобна ако е свободна. Полачинките са единственото изключение.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кака га готвеше, ползваше уок. Всичко в него, палачинки също. Универсално дъно :-) Когато съвсем ми се скапят ръцете и не мога да разбърквам с дръжката на тиганя, ще си взема голям, чугунен от китайците.
Сещате се, уокът е нещо като валандъра, всичко му се събиа в центъра...


[youtube]https://www.youtube.com/shorts/cArj4uEEO-A[/youtube]
vlax - майстор
пон дек 16, 2024 5:50 amn_a написа:
Кака га готвеше, ползваше уок. Всичко в него, палачинки също. Универсално дъно :-) Когато съвсем ми се скапят ръцете и не мога да разбърквам с дръжката на тиганя, ще си взема голям, чугунен от китайците.
Сещате се, уокът е нещо като валандъра, всичко му се събиа в центъра...


[youtube]https://www.youtube.com/shorts/cArj4uEEO-A[/youtube]

това синьото го махаш
има и опция преглед преди пращане

  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Тефлонови тигани" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: