• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Globe - специалист
чет дек 12, 2024 1:39 pmmika написа:
чет дек 12, 2024 1:23 pmGlobe написа:
И все пак дори да нарежа всичко вътре ще е безумно да нарежа и къщата отвън която е санирана с 5см стиропор ,за да сменя кабели за лампи и контакти.. (които не са малко) ,а по логиката на перфекционизма - трябва.
Изобщо не мога да разбера за какво точно говорите, но явно и Вие не сте ме разбрал.
Както и да е. Успех!
Ами Вие ми казвате че е безумно да оставям вътре старата инсталация на лампите правена преди 15г с мостов кабел с 2 проводника и че на всякъде трябва да е с 3 проводника.. Това при положение че имам желание да пускам нова само за контакти с ДТЗ. Аз се оправдавам ,че ако трябва да съм перфекционист и да се прави всичко по актуалните правила и както трябва; Трябва да направя и инсталацията отвън на къщата която е под 5см стиропор и се състои от 6-7 крушки и 5-6 контакта ,което вече е самоубийство.. :supz: :partyman:

п.с насочвам темата към приоритетите по точки ,а именно 1-ва : заземяването :)
mika - специалист
чет дек 12, 2024 1:56 pmGlobe написа:
Ами Вие ми казвате че е безумно да оставям вътре старата инсталация на лампите правена преди 15г с мостов кабел с 2 проводника и че на всякъде трябва да е с 3 проводника.
Нищо подобно не съм казвал.
Имах предвид че да се пусне нова инсталация като се запазва наличната (била тя и трипроводна правена преди месец) ще отнеме много повече време и труд отколкото да се прокара всичко наново.
MamaMy - майстор
Човека не желае да си кърти таваните. Според мен не е чак такъв проблем, ако не се използват висящи метални осветителни тела. Отдавна полилеите не са особено модерни. Има разни нови осветителни тела които нямат оголени метални части. Те са подходящи и по този начин може да се избегне разбиването и на таваните. Имайте предвид колеги, че това е вила. Нека не сме по-католици от папата.
Globe - специалист
Кои заземителни колове имат по-голям "плюс" ,ако може така да го нарека :lol: Тези тип профил 50х50 ,60х60 на 150 или плътните кръгли ? Студено или топло поцинковани? Ще бъдат набивани с чук. Предвид ниската цена на коловете за по-сигурно ако реша да набия 2 броя на какво разстояние е по-добре да се разположат? Шината между тях задължително ще бъде заварена ,а заварките обработени с битум и т.н. На около 7-8 метра от ъгъла на къщата (където горе-долу е и таблото) имам нещо като мини "рекичка". Идва от естествен кладенец в планината зад мен. В този период на годината е като слабо течаща река, но дори лятото не пресъхва ! Точно там посредством големи закопани тръби се отвежда под земята, под улицата и изтича в дерето от другата страна на пътя. Мисля на около 2 метра от нея да забивам коловете (там минават и доста тръби на къщата, та е ограничен периметъра). Споделям това за водата ,защото според мен почвата не би трябвало да е много суха в този участък и може да е плюс. Слагам 1-2 снимки за цвят. За финал задължително ще извикам лаборатория за измерване. Идеята с 2-та кола е ако мога да се "презапася" . Цената на коловете ще е по-добра от евентуално посещение няколко пъти на лабораторията :) :D :mrgreen:

Прикачен файл

IMG_2649222222111.jpg

Прикачен файл

IMG_26871111.jpg
hidrazin - майстор
У форумо многократно е писано, споделяно, и пак писано...
А ти какво прочете у форумо?
Да не би да си въобразяваш че някой тук седи с единствената цел да ти отговори?
При условие че НИЩО не си прочел от вече писаното...
ЖОКЕР - форума има и търсачка... Горе едно такова бутонче с лупичка и надпис "Търсене".
Използвай го, почети и ... тогава питай.
:partyman:
mironcho - специалист
Търси друго място - заземителя трябва да е на три метра от какви да е подземни комуникации.
Ако си в планината много се съмнявам, че ще успееш да забиеш и един кол до края - ще си късметлия от долу да не е скала. Горния край на коля трябва да е на 80см под повърхността...
Не ползвай заварки, има фабрични клеми с които се правят съединенията кол-шина, кол-въже, шина шина...
Горещо поцинковани - всичко друго е все едно си сложил голо желязо.

Не е нужно да е далече от къщата.

Мисля, че имаш сериозен проблем и с мълниезащитата - тази въздушна линия, която идва от ляво на снимката и е закачена в горния край на стената е доста вредна, а над нея няма нещо, което да я пази...

Тук има много информация и при наличие на знания ще се стане и с наприсам, но по-добре си намери проектант да огледа и да даде решение.
Globe - специалист
чет дек 19, 2024 9:09 pmhidrazin написа:
У форумо многократно е писано, споделяно, и пак писано...
А ти какво прочете у форумо?
Да не би да си въобразяваш че някой тук седи с единствената цел да ти отговори?
При условие че НИЩО не си прочел от вече писаното...
ЖОКЕР - форума има и търсачка... Горе едно такова бутонче с лупичка и надпис "Търсене".
Използвай го, почети и ... тогава питай.
:partyman:
Извинявай ако нещо си се засегнал.. Ако не желаеш да даваш съвети не е нужно да пишеш. Високо ценя мненията ТИ и съм чел доста твой коментари и по тази тема.. Осъзнавам колко си наясно с материята и за това разбирам арогантността ти. С огромен приоритет следя какво пишеш. :) Аз съм същия ,но в друг бранш. Повечето "теми" са широкообхватни и за конкретни случай , както този за който се допитвам. Времената се менят, материалите, пособите, стажа.. С времето хората виждат кое се е доказало и кое работи. Форума е за да се обсъжда и дискутира.. Иначе по твоята логика - да знаеш за всичко е писано.. В тази връзка да заключват и закриват форума! Не е нужно да отговаряш и на това.. Просто не се чувствай длъжен да отговаряш на каквото и да е било.

п.с например ти си за заварките на шините ,а колегата казва НЕ.. Ето това е база за дискусия или за насочване на моето внимание към конретно търсене на отговор.
п.с.с. Не приемай нищо лично ! Бъди здрав и весели празници :partyman: :partyman:
Globe - специалист
чет дек 19, 2024 10:23 pmmironcho написа:
Благодарско ! За съжаление почти не съществува място където да не минават тръби. Бившия собственик е работил цял живот във ВиК и е направил цяла галерия от отводнителни тръби вкопани в земята срещу евентуално прииждаща вода от планината (нищо ,че е почти на най-високата част) Качвам 1 снимка където с червено съм отбелязал къде минават всички тръби за дренажи, улуци, мръсни канали на къщата. Със Синьо питейната вода ,а със зелено къде минава "реката" под земята с огромната тръба.
Задната част на къщата е изцяло северна , което от четено мнение на hidrazin е подходящо за такова нещо. Но за съжаление къщата е 2 метра вкопана в северната част. За това около бараката ми се стори подходящо.
Ще сложа в списъка със задачи мълниезащитата !
Буквално зад мен на още по-високото (където е правена снимката) има една къща и там въaрвят стълбовете (налична трифазна мрежа)

Прикачен файл

IMG_268711211.jpg
sts - специалист
Globe аз бих използвал тръбите като естествен заземител
след като са полагани от ВиК специалист.Сигурно са
положени на необходимата дълбочина след като са правени
за собствена употреба.
Трябва само да замостите поне две тръби зада се увеличи
контактната площ със земята.
От тръбите до сградата да се положи една шина в малък
изкоп която да завърши в контролна кутия с мултиклема.
Аз бих монтирал тази кутия отзад на сградата където е
показан ската близо до ъгъла към двора.
Globe - специалист
пет дек 20, 2024 10:26 amsts написа:
Ще проверя какви са тръбите ,защото там където "реката" влиза под земята тръбата е метална ,но в шахтата има само огромни бетонни тръби и пвц . Предполагам че няма метал в дренажните на къщата и мръсния канал. Слагам пак 2 снимки за цвят :)

Прикачен файл

467474455_1918981445294721_1927291152046869326_n.jpg

Прикачен файл

467116506_511771541908115_7868996299918683852_n.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: