• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
MamaMy - майстор
нед дек 29, 2024 10:29 pmgogo7777 написа:
нед дек 29, 2024 10:20 pmMamaMy написа:
Това което мериш също не е вярно ако е включен фазвия регулатор
Защо? Грешката от измерването ще е еднаква навсякъде където ще меря. Ще се придобие представа.
Няма да е еднаква защото филтриращия капацитет съотнесен към тока и напрежението е различен. Може да се окаже, че където няма консумация 1000мф са повече от натоварена с 20А верига и капацитет 20000мф.
hidrazin - майстор
Разбира се че грешката ще е различна. И не само заради кондензаторите.
Измерваната намотка ще е със сравнително постоянни загуби зависещи само от напрежението.
При силовата обаче не е така. Там загубите зависят и от товара, та зависимостта между двете ще е аха нелинейна.
А при ниските напрежения и големи тоЦи които ти трябват gogo7777, и миливолти ще оказват значение.
Ноооо... при теб има един голям бонус.
При горе-долу известна площ на детайла и електрода, теб те интересува основно тока ... :)
:partyman:
gogo7777 - майстор
Аз говорех за напреженията без товар след изправителите. Явно при двата не е пропорционално.

Иначе писах, че точни показания не са ми нужни. Не правя лабораторно захранване за ваничка два литра. В случая иде реч за 4 кубикова вана. :wink:
kozl - майстор
нед дек 29, 2024 8:54 pmMamaMy написа:
Само дето kozl пак не е чел. На гогата му трябва изправено пулсиращо напрежение за галванолиза. Изгладено с този кондензатор не е добре. Като осмисли малко постановката ще осъзнае и моята идея. gogo7777, щом искаш регулировка от 0 волта, захрани си уреда с един адаптер от телефон. Мери напрежението в допълнителна намотка и не слушай хора без опит.
Не съм чел за галванизация и не съм давал съвети конкретно за това. Въпросът беше зададен за показанията на цифров уред.
Включих се в темата по заглавието и съм писал целенасочено към уреда, което и мен ме интересува.
Интересува ме примерно колко ток е необходим на уредчето за нормална работа, а в характеристиките не открих.
Интересува ме как точно работи цифровото уредче и не знам къде да чета за това.
Всеки който се е опитвал да измерва пулсиращо напрежение с цифров мултимер, предполагам е забелязал, че има някаква честота на пулсации на измервано напрежение, над която от уреда не може да се чете.
Скорошен пример. На платка с подобни цифрови индикиращи елементи (LED пакет цифров индикатор) поискаха да им пратя снимки от показания за грешка. Е на снимките не се виждаше това, което аз виждах. Най-вероятно, защото снимката е запаметила 1 кадър, а моето зрение няколко такива кадри. И през този един кадър са светели част от сегментите на индикатора и тази част се е експонирала на снимката.

Сетих се обаче, че писах за нуждите на Гогата са подходящи аналогови измерителни уреди.
Дали ще показват точно ефективния величина - не съм сигурен, но съм убеден, че показанията ще са пропорционални на ефективните величини.
Ако цифровият уред измерва филтрирано напрежерие през диод и кондензатор то уреда ще отчита пиково напрежение, защото се предполага, че кондензатора няма през какво да се разрежда. Предполагам отчетите по уреда измерващ пиково напрежение в случая с настроено фазово регулиране, ще са пропорционални на ефективните стойности, защото честотата на захранването е постоянна, амплитудата на захр.напрежение е фиксирана от настройката на фазовия регулатор и товара променя проводимостта си в пъти по-бавно от захранващата честота.
Като недостатък ще е отчитането при промяна на фазовото регулиране в посока намаляване на мощността. В този случай филтърните кондензатори ще трябва да се разреждат някакси достатъчно бързо :?

Но филтрацията диод -кондензатор е неприложима към шунта за този уред поради характеристиките на диода.

А как ще се променят пулсациите на напражението в-у кондензатора свързан към уредчето при RC филтър в паралел към шунта?
gogo7777 - майстор
Баси......нищо в измерванията ми няма логика. Уреда работи при 2 волта, а не би трябвало. Сега след силовия изправител измерих 7,3 волта с мултицет, а уреда показа 5,8. При греца на доп. намотка 10,4 волта, а би трябвало да е поне12-13 волта. Това при положение макс на фазовия регулатор и минимален товар само за да се разрежда кондензатора.
Имам чуството, че мултицета и уредчето са ментета
Променливите напрежения са ОК 2х5 и 10 волта с малка разлика, но това сигурно е от фазовия регулатор.

Важното е, че мен ме устройва напълно. Оставям го така. Следващото ще е по идеята на МамаМу.

DMN - майстор
Щом те устройва, значи си изпълнил задачата засега. :)

Сега извън задачата, и според мен доколкото мога:
gogo7777 написа:
Баси......нищо в измерванията ми няма логика.
Ами писах аз по-напред:
вт дек 24, 2024 1:59 pmDMN написа:
- ще измериш едно нищо -
Хич не е лесно да измериш тия напрежения и токове след този фазов регулатор с това уредче или обикновен мултицет.
Една лампа с нажежаема жичка(с подходящо напрежение и малка мощност), даже може да ти е по-добър помощник като примитивен индикатор(визуално), от този мултицет и уредчето, дето ги имаш, защото лампата ще консумира и свети с реалната/ефективна стойност на тока и напрежението, които й се подават - това, което се мъчат да измерят твоите уреди, ама не могат, щото не са с True RMS.
Може би едно ватметърче, което да пъхнеш в контакта и в него да включиш цялата система, също би ти било от полза като ориентир - ще виждаш потребяваната моментна мощност(е, и то също може да послъгва), но пак не знам доколко ще те ориентира :? , защото и аз хич хабер си нямам от това, което правиш, и доколко са важни показанията ток и напрежение подавани към ваната :) .
Иначе ето едно клипче, което ми попадна, ако имаш време да изгледаш, и да видиш, че нещата не са толкова лесни с измерванията, дори и с уреди, които имат True RMS:
gogo7777 - майстор
Научих нови неща в темата. Благодаря.
ivanovbg - майстор
Гога, незнам защо си мислех, че тока за галванизация трябва да е пулсиращ? Затова ти смятах филтрираща RC група за да мериш усреднен ток. Иначе с големия филтриращ кондензатор все едно захранваш от акумулатор. Би трябвало и тока и напрежението дето сега отчита уреда да са правилни.
Николов Н. - специалист
При галванизация токът обикновено е постоянен . Това е необходимо, защото процесът разчита на непрекъснат поток от електрони, който осигурява депозицията на метала върху повърхността.
Пулсиращ или променлив ток не се използва, защото той би нарушил равномерното електролитно отлагане на материала.
gogo7777 - майстор
На кратко....

Различните електролити работят с различен ток. Пулсиращия е за вани за дебело медно напластяване до 5мм, където се гони пластична структура на отложения метал. Също така спомага за по-бавното пасивиране на анодите. За тези електролити е важно количеството свободни йони, проводимостта на електролита както вида на анодите (анодна, катодна или фосфорна мед).

Изгладеното напрежение и ток са за електролити за покрития до 10 микрона. Там целта е твърдо отлагане на метала, износоустойчивост и лесно за полиране. Електролитите са по-сложни с добавки на бляскообразуватели, антипасивиращи, умокрящи агенти, регулатори на ПХ и др. Анодите(където са необходими) трябва да са валцовани.

Има захранвания с реверсиране на тока и такива с асинхронен променлив ток. Не се използват вече, поне аз не ги ползвам.

:drinkers:
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: