нед дек 29, 2024 5:57 pmMamaMy написа: Според мен цялата тази постановка трябваше да се организира по друг начин. На трафа има достатъчно място, а и е удобно, да се врътнат с тънка жица толкова намотки колкото е оригиналната вторична (това почти е направено). Може и половината, но след това изправителя трябва да е грец. След това с нормален кондезатор 1000мф се филтрира напрежението и се подава на входа за измерване. През стабилизатор за 12волта се захранва уреда. Минусите на двата изправителя се обединяват след диодите. В мощната част се монтира шунта. Успоредно на него се слага як кондензатор 3000 до 5000мф. Така в мощната верига си се запазва пулсиращото напрежение, а уреда мери аналогично филтрирано. Когато се натовари мощната част до толкова, че да кляка трафа, това ще оказва влияние и на другата намотка. Регулировката ще се отразява и на двете напрежения. За филтрациите на токоизмерващия кръг спокойно може да се ползва и много голям кондензатор. Шунта е достатъчно нискоомен за да го разрежда навреме и да не дава закъснение в показанията.А така дали волтмера ще показва пиково напрежение от изправеното след трафа? Ако входното съпротивление на волтмера е голямо няма какво да разрежда филтриращия кондензатор. При промяна на фазовото трегулиране на по-ниска мощност волтмера ще показва пиковото напрежение от предишната регулировка. Ако се добави резистор за товар в паралел на волтмера, то напрежението ще е пак пулсиращо и предполагам волтмера пак ще си сменя показанията.
Относно ампермера и добавянето на кондензатор в паралел на шунта, според мен това няма да стабилизира показанията на ампермера. Този кондензатор ще се зарежда от пада на напрежение в-у шунта до пиково напрежение и ще се разрежда през шунта в интервалите, при които напрежемнието спада. Така в-у шунта с добавения кондензатор пак ще има пулсиращо напрежение.
Как точно работи цифровия уред за мен е загадка. С каква честота повтаря отчетите и колко делта време трае отчета