• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
Ползвай помеднени стоманени заземителни колове. Ф20 с дължина 1.5м. парчето и с медна облицовка от 0.5 мм. Стават за почви с най- различни характеристики. Дават ги като устойчиви на химично или електрохимично разрушаване на метала и висока устойчивост на корозия. Дълбокото набиване става с куплиране на коловете – навъртат се един в друг. Можеш да набиваш на голяма дълбочина, ако позволява почвата, което е много по-добре от концепцията с поцинкованите винкели + шини и заварки. Комплектоват се всички необходими елемени за изграждане на заземлението. Няма корозия, заварки, битуми и т.н.
Имай едно наум, че много е важно доброто заземление на стълба с електромера. Провери го и ако не е добро или го няма въобще – направи го! След това, ако искаш прави заземлението на къщата. Имал съм случай в практиката, при който в добре заземен обект (базова станция на мобилен оператор) и отпаднала някъде по трасето неутрала се „събираха“ токовете на комшиите в нашия заземител! Нещо от рода на 20-тина ампера! Естествено, след отстраняване на аварията всичко се оправи, но се оказа че на неутралата никъде не са ползвали повторни заземители! Та думата ми е, че не се знае при теб как е и ако ще става нещо такова, то нека да е преди електромера. Тъй че, заземи добре там!
Globe - специалист
пет дек 20, 2024 11:33 amprasse написа:
Благодарско :) Стълба с електромера е метална дебела и висока тръба набита в земята.Към нея има вързана шина с болт и гайка, което трябва да означава че има забит кол. Не пречи като извикам лаборатория да проверят и заземяването на стълба ! Това беше добра идея ! :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
Чакай че теб те забравих... :)
пет дек 20, 2024 9:55 amGlobe написа:
С огромен приоритет следя какво пишеш. :)
Щом си чел (макар и не достатъчно) заслужаваш отговор.
Не е нужно да отговаряш и на това.. Просто не се чувствай длъжен да отговаряш на каквото и да е било.
То това не е концерт по желание. Като реша - отговарям, както и обратното...
п.с например ти си за заварките на шините ,а колегата казва НЕ.. Ето това е база за дискусия или за насочване на моето внимание към конретно търсене на отговор.
Ми малко да си потроша пръстите...
чет дек 19, 2024 8:08 pmGlobe написа:
Кои заземителни колове имат по-голям "плюс" ,ако може така да го нарека :lol: Тези тип профил 50х50 ,60х60 на 150 или плътните кръгли ? Студено или топло поцинковани? Ще бъдат набивани с чук. Предвид ниската цена на коловете за по-сигурно ако реша да набия 2 броя на какво разстояние е по-добре да се разположат? Шината между тях задължително ще бъде заварена ,а заварките обработени с битум и т.н.
1.За добро земно се иска ПЛОЩ на заземителите и въобще на цялата заземителна инсталация под земята.
Мисля че си достатъчно образован за да сметнеш КОЛКО Е ПЛОЩТА на един пиклив, кръгъл кол с диаметър 20мм и дължина 1500мм.
После сметни площта на един поцинкован кол с размери 60х60х6мм и дължина 1500мм...
Бас хващам че поцинкования е с площ поне 3,5 пъти по-голяма от ония кръгли недоразумения. :)
2.В тая връзка забрави за 1-2 кола. Започва се с 3 поцинковани. Нататък колкото трябва. Аз съм стигал до 21 броя...
3.Онези "помеднени" кръгли колове са китайски и са капан за наивници.
4.Разбира се че заварката е по-добра от скобите. Скобите се използват при големи обекти с малък ресурс, за бързина при монтажа и да е по-евтинко. Нищо друго.
Правилото за заварка по принцип е "два пъти широчината" - две поцинковани шини широки 40 мм се застъпват на 80мм и се заваряват от двете страни по цялата дължина.
5.И при заварките, и при скобите те ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се осигуряват против корозия.
Освен битум (който се напуква) има готови и добри продукти - ПРИМЕРНО 1 или ПРИМЕРНО 2
6. Относно поцинковането - разбира се ГОРЕЩО (а не топло) поцинковане. Дебелина на покритието минимум 65μm (65 микрона).
Ако намериш въобще с такова - особено за шините. Карали са ми такава шина на рула която вече беше ръждясала от към "тънката" страна дето е 4мм.
По принцип качествени са турските шини. Българските като правило са пълен ташак.
7. Щял си да ги набиваш на ръка? Ми ... успех по завоите и здрава ти гърбина.
8. Помисли КЪДЕ ще ти излезе шината на земното от земята на фасадата и къде ще ти е контролната кутия.
В тая връзка там където шината излиза от земята също се изолира с лента, битум ... на поне 15 санта ПОД и НАД земята.
9. В дадения случай дренажните тръби не ги смятай за подземна комуникация. Демек слагай заземяването където прецениш.
Определено най-добрия вариант е трите кола да са в триъгълник...

Ако изпълниш тези условия, поне ще имаш читаво заземяване на инсталация дето е ташак. Пълен ташак.
:partyman:
P.S. Относно площта на зазаемителите - по хубавото време не правехме компромиси и съм заравял цели листове медна ламарина...
Добър вариант е и заравяне на поцинкован варел - от тези за нефта с отрязан капак... Няма смисъл да обяснявам как...
P.S.2 Относно кръглите колове... Преди време извикахме някаква фирма от Шопландия да прави земно по препоръка на застраховател.
Биха се в гърдите че за тях няма никакъв проблем. Набивали с машина Hilti ...
Е ами набиха 2-3 кола до към 2/3 и нататък цък.. Ниво влизат надолу, нито могат да си ги извадят.
Събрахме им багажа и ги пратихме да се одят от д'ет са дошли. После пращах хора и да им режат стърчилниците... :lol:
Globe - специалист
Много благодаря за изчерпателния отговор ! Ще се придържам на 100% към съвета и ще се опитам да изпълня всички препоръки. Скоро се надявам да се отвори време и да успея поне да разкопая леко и да огледам положението в петното където мисля да набивам коловете. Около Коледа ходих да работя по вилата ,но падна над 30см сняг и това промени много нещата :) Обаче.. бях занесал от Гората.бг 10 бели ели за засаждане. Предвид снега реших да ги заровя временно пред самата вила, където е обособено за градинка.. Оказа се че точно след 1 лопата надолу излезе глина.. Та ще видим какво ще стане. Хубавото е че намерих комшия до вилата с фандрома и може да го използвам за натискане поне :)

Внасям корекция по инсталацията в къщата: След разчертаване на всички планове и нова подредба на стаите + 1 усвояване, ще пусна изцяло нова инсталация вътре.. Само отвън ще остане "старата" под изолацията за контакти и лампи ,която си е на отделен кръг.

п.с Ако сте чували за лаборатория около Етрополе за измерване на заземяването бих се възползвал от контакти :)

Весело посрещане на Новата година ! :partyman: :partyman:
ivanovbg - майстор
Може и сам да си го премериш ориентировъчно с обикновен мултицет. https://bg.gvda-instrument.com/info/how ... 93284.html
hidrazin - майстор
нед дек 29, 2024 6:19 pmGlobe написа:
Оказа се че точно след 1 лопата надолу излезе глина..
Хубавото е че намерих комшия до вилата с фандрома и може да го използвам за натискане поне :)
Две хубави новини.
Глината е добра за заземяване и освен това задържа вода/влага.
Решението с фадромата също е добре дошло че иначе пада голямо бухане. :)
ЖОКЕР - може и с къртач но си иска накрайник... Дано отдолу не излезе скала/камънаци като меча глава...
Иначе старите и опитни електричари ги забиват така:

нед дек 29, 2024 8:15 pmhidrazin написа:
...
Иначе старите и опитни електричари ги забиват така:...
Варненчи!!!
hidrazin - майстор
нед дек 29, 2024 9:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Варненчи!!!
:-D Вожда "Зоркото Око" забеляза номера... :rock:
Globe - специалист
Този чичо е голяма работа :) Беше от първите изгледани видеа по темата :D :D Действа много мотивиращо за изграждането на лично адекватно заземяване :-D
Нали е форум, та докато си ровя из нета да споделя някоя "мисъл"
Противно на очакванията ми намирането онлайн на "читав" кол се оказва по-трудно от 1 ред в гугъл :) Има доста студено поцинковани , незнайно как поцинковани и непълна информация :) Като тръгнеш да питаш за спецификации на кола и направо "събират очите" :проба: Сега последно чакам отговор за някакви Турски: Винкел 65/65/6 (1500 мм) с шина 4/40 (1500 мм) KARTAL METAL GALVANIZ - Турция.
Докато чакам все повече се чудя какъв вид кабел да полагам в стените под мазилката :rolleyes: :lol:
mika - специалист
Аз слагам NYM или NYY. Зависи от цената. Ако е почти еднаква, предпочитaм NYY.
Последна промяна от mika на ср яну 01, 2025 6:42 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: