• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 15, 2024 8:05 pmDaryshop написа:
Но в същото време буфер 3 е загрят до около 60°.
Когато започне да отоплява,вкарва тези 60° в буфер 1,така той се загрява по-бързо.

Заключение:
Заключение: Свободни съчинения с елементи на фентъзи, от което аз научих, че топлели градусите, а не ватовете😀
нед дек 15, 2024 9:23 pmLazarGanev написа:
нед дек 15, 2024 8:05 pmDaryshop написа:
Но в същото време буфер 3 е загрят до около 60°.
Когато започне да отоплява,вкарва тези 60° в буфер 1,така той се загрява по-бързо.

Заключение:
Заключение: Свободни съчинения с елементи на фентъзи, от което аз научих, че топлели градусите, а не ватовете😀
Точно това,което сте копирали е малко теория,но няма и как да разбера на практика как е.Това е идеята на системата,пък какво се случва в нея ...Факт е ,че между един буфер и сега с трите разликата се усеща във сметките,пък кое е помогнало-не знам.Възможно е да е и повечето вода в системата. :axe:
За създаване на теория се иска солидна теоретична подготовка на автора, ако такава липсва, на теорията и се вика "фантазия". Теорията е наука, фантазията е изкуство, не е обидна дума😀. Разликата в сметките също е много относително и субективно понятие, но може наистина да съществува, а обяснението със сигурност не е в трите буфера и може да се окаже нещо съвсем тривиално :wink:
radius - майстор
За да е пълна картината, дай и конкретните параметри - топлинна мощност на ТП, обемите на буферите.
пон дек 16, 2024 1:12 amLazarGanev написа:
За създаване на теория се иска солидна теоретична подготовка на автора, ако такава липсва, на теорията и се вика "фантазия". Теорията е наука, фантазията е изкуство, не е обидна дума😀. Разликата в сметките също е много относително и субективно понятие, но може наистина да съществува, а обяснението със сигурност не е в трите буфера и може да се окаже нещо съвсем тривиално :wink:
Опитах се да помогна на човека,понеже и моята беше в същия режим 20мин почива 20мин работи.Не е целта да се развиват теории кое какво е.
пон дек 16, 2024 9:11 amradius написа:
За да е пълна картината, дай и конкретните параметри - топлинна мощност на ТП, обемите на буферите.
ТП-8kw
BT 1 - 140л
ВТ 2 - 120л
ВТ 3 - 30л
brum - майстор
И като си говорим за КОП-а и колко се променя според външните условия - тая нощ ТП-та падна под КОП 2. -8 градуса, мъгла дето не виждаш къде е вратата към улицата. Изконсумирани 13.2kWh, отдадени 26.1kWh.

Е в тая ситуация ТП-тата кляка и не смогва да стопли къщата. Хубаво, че имаме и газ.
jamezon - специалист
чет яну 02, 2025 10:22 ambrum написа:
И като си говорим за КОП-а и колко се променя според външните условия - тая нощ ТП-та падна под КОП 2. -8 градуса, мъгла дето не виждаш къде е вратата към улицата. Изконсумирани 13.2kWh, отдадени 26.1kWh.

Е в тая ситуация ТП-тата кляка и не смогва да стопли къщата. Хубаво, че имаме и газ.
А как изчислявате отдадената мощност?
Аз докато се занимавам с глупости добавих още един буфер 120л последователно,сега работи повече,продължава да не модулира,работи повече и почива повече,но и прави доста дефрости.

Прикачен файл

IMG_20250115_073100211~2.jpg
brum - майстор
Смятам си я. Термопомпата ми вади телеметрия за консумирана мощност, дебит, изходяща температура и входяща температура. После малко математика и получавам КОП-а.

Ама като го гледам тия дни ми става тъжно. Гравитира около 2.4-2.5 :( . И въпреки това е по-евтино от газта.
brum, каква беше ТП?
brum - майстор
LG Therma V R32, 9kW, монофазна.

Температурите ги чета с мой сензори, че вградените са през градус и не вършат работа. Дебита го вземам от самата помпа. Входящата мощност я меря през микроконтролера дето управлява термопомпата и събира телеметрията.

И последните 2 часа качи над нулата леко (0.5C) и КОП-а е 3. Тия дефрости при ниски температури смучат много енергия от буфера. Средно 200-300Wh за дефрост само от буфера.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: