• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jamezon - специалист
Това всичкото с една помпа ли е?
До колектора ок,предполагам толкова се и връща,само че я намаляш с бойлера-буфер.
А за БГВ- проблема е че серпентината му е малка,или тръбите до него.Ако я отнема бързо топлината,разликата ще пада,няма да се увеличава...
jamezon - специалист
вт яну 21, 2025 10:04 pmbrum написа:
Питай направо китаеца колко време трябва връщаната да задържи с градус над търсената температура за да почне да сваля херците на компресора.
Моля, вижте по-долу:

Например, вчера в 22:50 (китайско време) температурата на водата достигна 32 градуса по Целзий с честота 74Hz; Устройството започна да намалява честотата до 59-60HZ и я поддържаше около 8 минути. След като температурата на водата се покачи до 34 ℃, машината спря

в 23:00ч.  След поддръжка в продължение на 85 минути, модулът се рестартира в 0:25 сутринта на 22 януари.
Rado76 - помощник
ср яну 22, 2025 9:11 amjamezon написа:
Това всичкото с една помпа ли е?
До колектора ок,предполагам толкова се и връща,само че я намаляш с бойлера-буфер.
А за БГВ- проблема е че серпентината му е малка,или тръбите до него.Ако я отнема бързо топлината,разликата ще пада,няма да се увеличава...
Вярно, ако я отнема бавно ще се увеличава разликата а и термопомпата е 9кв, сгрява водата за 10 минути някъде.

С една помпа съм сега, бойлера-буфер е закачен като още един радиатор и не влияе - всеки радиатор има около 5л вода а в бойлера 80л, докато системата извърти водата в бойлера един път в радиаторите над 15 пъти се сменя.

Абе трябва да сложа последователно буфера на 1" и вероятно колкото се може по-силна помпа, никога няма да е прекалено силна.
jamezon - специалист
Ако е закачен като радиатор,е само загуба на енергия,абсолютно никакъв смисъл.
Втората помпа можеш да я ползваш само или с нормален буфер,или с хидравличен съединител/разединител. Двете последователно-не
brum - майстор
ср яну 22, 2025 8:21 amjamezon написа:
И така,близо час я задържах в границата от 2 градуса над зададената,но резултат няма.
Лошо. Чакаш отговор от китаеца и ще видим има ли начин. И тука дето си се намесил с вторият буфер - не е това начина.

Помисли за различно свързване на буфера като вариант. Пак те препращам към другата тема.

ср яну 22, 2025 9:18 amjamezon написа:
Например, вчера в 22:50 (китайско време) температурата на водата достигна 32 градуса по Целзий с честота 74Hz; Устройството започна да намалява честотата до 59-60HZ и я поддържаше около 8 минути. След като температурата на водата се покачи до 34 ℃, машината спря

Ха! Не е толкова лошо значи! Ще го помисля по-късно и ще пиша. Ама щеше да е хубаво да се види защо е спряла да смъква.
jamezon - специалист
ср яну 22, 2025 10:08 ambrum написа:

Лошо. Чакаш отговор от китаеца и ще видим има ли начин. И тука дето си се намесил с вторият буфер - не е това начина.

Помисли за различно свързване на буфера като вариант. Пак те препращам към другата тема.
За свързването на "Детето" ли говориш?
Имам такъв вариант с крановете,които съм сложил,обаче пробна идва в това,че в един момент почва да плаче за дебит.

Ха! Не е толкова лошо значи! Ще го помисля по-късно и ще пиша. Ама щеше да е хубаво да се види защо е спряла да смъква.
Не прибързвай с изводите! :-D
Аз сега разбрах,че говори за моята ТП,малко бавно загрявам.
Точно тогава,за когато говори,включих безшумния режим,той намаля на 60Hz.
Гледай аз какви снимки и обяснения давам,не какво казва той.

не е това начина.
Просто трябваше по някакъв начин да я задържа в този диапазон и това ми хрумна.
jamezon - специалист
Вижда се,точно като включвам безшумния режим.През другото време права линия и на водата и на компресора.

Прикачен файл

EC7DDA69-3958-420A-B66E-2A90A550F4E6.png
EC7DDA69-3958-420A-B66E-2A90A550F4E6.png (91.94 KиБ) Видяна 454 пъти

Прикачен файл

Screenshot_20250122-102636.png
brum - майстор
ср яну 22, 2025 10:24 amjamezon написа:
Просто трябваше по някакъв начин да я задържа в този диапазон и това ми хрумна.
Да, трябва да я задържиш, ама не като се намесиш с затворен кран или с цъкане по настройките. По-скоро с подходящ товар. И трябва да е плавно, не с внезапни промени.
jamezon - специалист
Пак те препращам към другата тема.
Прикачен файл:
Screenshot_20250122-105500~2.png
Ако говориш за тази схема,въздържам се все още да сера и в нея тема,ама какво става като затворят всички радиатори в случая,или при мен всички кръгове?
Дори и само 2 да останат,пак е малко за ТП.

Според писаното пък и според схемата,предполагам там където е помпата до буфера,има кран,иначе пак връща и в буфера и в ТП.
ср яну 22, 2025 10:54 ambrum написа:
Да, трябва да я задържиш, ама не като се намесиш с затворен кран или с цъкане по настройките. По-скоро с подходящ товар. И трябва да е плавно, не с внезапни промени.
Този път настройки не съм барал.
Не съм го отворил на пълно крана,отварях-затварях,и така няколко пъти,докато се движеше в диапазона 32-33°,не да го отворя напълно и да падне на 31...
То е същото дали ще добавя друг кръг с по-студена вода.
brum - майстор
ср яну 22, 2025 11:03 amjamezon написа:
Ако говориш за тази схема,въздържам се все още да сера и в нея тема,ама какво става като затворят всички радиатори в случая,или при мен всички кръгове?
Дори и само 2 да останат,пак е малко за ТП.
Именно! И това е част от проблема. Едното е, че трябва да гарантираш минимален товар на ТП-та. Другото е, че ограничиш до колкото е възможно резките преходни процеси. За схемата с минималния товар Лазар ме светна преди време ако не се лъжа :) .

При мен ТП работи когато е нужно. А за да е нужно да работи трябва да има поне 3 кръга на подовото дето да са отворени. Процеса се управлява от автоматизация със стайни термостати и малко програмен код зад нея.

Примерно има 2 кръга дето трябва да се отопляват, няма достатъчно товар - не топли. Стават 3 кръга - има достатъчно товар и почва да топли.
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: