• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
Съвети за начинаещи готвачи.
нед фев 16, 2025 1:25 pmhidrazin написа:
...Ако ми е останало някое парче ще го снимам.
:partyman:
От последните 30х декара не остана ли барем сантим?
gogo7777 - майстор
Имам един тороидален траф, който развивах после обратно навивах. Направи ми впечатление голямата твърдост и еластичност на проводника. Чегъртах го.....червенее като бакъра, но няма неговите свойства. Със сигурност не е класически бубинажен меден проводник......

:drinkers:
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 2:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
От последните 30х декара не остана ли барем сантим?
Там кабелите бяха качествени - Peysmian, Nexans, Draka...
Говоря за 1-2 малки обекта където хората си бяха купили кабел от български доставчик.
:partyman:
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 2:45 pmgogo7777 написа:
Имам един тороидален траф, който развивах после обратно навивах. Направи ми впечатление голямата твърдост и еластичност на проводника. Чегъртах го.....червенее като бакъра, но няма неговите свойства. Със сигурност не е класически бубинажен меден проводник......
Трафа е пил подложен на доста голямо нагряване и бакъра просто се е закалил.
Класика в жанра. Същото става и с тръбите на климатиците.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Не не е това. Бакъра при висока температура се отвръща.....става мек, а ако го охладиш рязко става като кашкавал :wink: Закалява се единствено при коване или изтегляне.
:drinkers:
Те тоя метод ползвахме при смяна на маслото.
ДиХтунга през огъня, кофата и на пробката.
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 3:01 pmgogo7777 написа:
Закалява се единствено при коване или изтегляне.
Явно се закалява и при огъване или други деформации.
Поне покрай климатиците знам едно.
При смяна на климатика с друг на който изводите за тръбите не са на същото място, задължително се сменят и тръбите.
Виждал съм монтажници тарикати които в тоя случай загряват старите тръби с горелката и рязко ги охлаждат с мокър парцaл.
Така омекват а иначе нямат огъване и може да ги спукат. Нооооо... това не е правилния начин.
Не позволявайте на монтажниците такива неща!
:partyman:
MamaMy - майстор
нед фев 16, 2025 6:03 pmТрифон П.Трифонов написа:
Те тоя метод ползвахме при смяна на маслото.
ДиХтунга през огъня, кофата и на пробката.
Това все още се практикува и дори е задължително при употреба на медни дифтунги. Такива има по дюзите на дизелите, на всички маслени пробки и на някои хидравлични тръби.
Тая вечер на постни яйца, през добре "тефлонизиран" чОгун.
Имам млади ярки първескини, късно излюпени, късно пронесоха, ама те не спряха в студа, а направо са на$раха да снасят. Сутрин кукуригам, вечер кудкудякам вече!!!

Прикачен файл

IMG_20250216_192457.jpg
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 7:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
Тая вечер на постни яйца...
Добре изглеждат. Турни грарнтурка някаква кисела туршийка.
:partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "Тефлонови тигани" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: