• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
нед фев 16, 2025 10:25 pmprasse написа:
Само с едно-единствено движение - завъртане на УМ-шалтера можете да преминете от ситема TN (или пък от TT) към ситема IT.
Викам да приключим с тъпата ти система IT - какво ще кажеш?
Викаш била безопасна и говориш нещо за първа повреда?
Да ама първа повреда лесно превръща тъпата система IT в система TN и при втора повреда тока те шиба яко.
Четеш надолу...
пон фев 17, 2025 6:42 pmprasse написа:
Цитираният член 1732 от наредбата не изглежда да ни ограничава с нещо съществено - Ал(1) касае начина на електрозахранването от електроразпределителната мрежа и не урежда въпроси, свързани с възможно автономно резервирано захранване. Ал(2) е за сгради с производствено предназначение и няма отношение по нашия въпрос. Ал(3) няма задължителен, а само препоръчителен характер.
Явно въпросната наредба ти е позната толкова, колкото на мен събраните съчинения на Тодор Живков в 28 тома.
И тъй като не е я познаваш, ще ти цитирам нещо от нея:
Чл. 183. (1) Когато условията на функциониране на електрическа уредба с напрежение до
1000 V не допускат прекъсване на електрозахранването при първи дефект на изолацията, като
правило се предвижда захранване от източник с изолирана неутрала по схема IT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток при първи дефект на изолацията се
използва защитно заземяване в съчетание с контрол на съпротивлението на изолацията.
(3) При второ земно съединение се осигурява защитно изключване на захранването.
И тъй като точно ти хвалеше тъпата IT система, хайде сега да ни препоръчаш устройство за контрол на изолацията.
По наредбата ТРЯБВА да има такова. Аз лично бих препоръчал BENDER iso685-D - около 1000 долара за втора употреба.
Дай са да видим ти какво устройство за мониторинг на изолацията и изключване при втора повреда ще предложиш... :)
Вероятно има и по-евтинки ама BENDER са Мерцедес-а... Много бях доволен от тях в едни ... други системи. Към 40 устройства бяха... :-D
:partyman:
hidrazin - майстор
пон фев 17, 2025 9:33 amGlobe написа:
:supz: Топ !
Много подробно описано и полезно :)
Дано не става въпрос за сънищата на prasse.
В твоя (и не само твоя) случай тези му сънища са опасни, МНОГО ОПАСНИ.
Въобще не ги чети тия ... неща.
Особено пък в твоя случай. където ще е "мешана система" от дву и трипроводна инсталация за неопределено време.
ЗАЗЕМЯВАШ единия край на намотката от генератора!!! Толкоз.
P.S. Към останалите:
НЕ ПРАВЕТЕ това което ви съветва prasse в къщи. Това е опасно за вас и хората около вас!
prasse - специалист
пон фев 17, 2025 8:53 pmhidrazin написа:
НЕ ПРАВЕТЕ това което ви съветва prasse в къщи. Това е опасно за вас и хората около вас!
И сега, обясняваш на ВСИЧКИ защо е опасно! Ама с точни и ясни подробности по въпроса, както аз ти отговорих! Без празни приказки, конкретно - опасни напрежения, токове, корпусни съединения, скрити лимонки и т.н. И сравняваш с твоята концепция!
Айде, можеш го!
Сега аз питам, а ти не бягаш, надявам се... :-D
пон фев 17, 2025 8:53 pmhidrazin написа:
В твоя (и не само твоя) случай тези му сънища са опасни, МНОГО ОПАСНИ.
Въобще не ги чети тия ... неща.
P.S. Само да допълня - МНОГО ОПАСНИТЕ сънища съм взаимствал от учебници, не всичко има в Нета! Изключвам ингилизката картинка...
hidrazin - майстор
пон фев 17, 2025 10:16 pmprasse написа:
И сега, ...
И сега спазваш наредбата и предлагаш какви устройства да си сложат хората. Защото по наредбата са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.
Не както ти ги лъжеш че било безопасно - свиркай си с и барай жиците при IT... БОЖЕ! :shock:
За "точни и ясни подробности по въпроса" точно ти

Прикачен файл:
четем.jpg
четем.jpg (12.15 KиБ) Видяна 381 пъти

Жокер - обяснил съм го в друга една тема за агрегати. Естествено че няма специално за теб да си троша пръстите.
Намери я, прочети я, образовай се.
За четящите форума и тази тема:
P.S. Ай ся като си толкова "запознат", би ли ни осведомил КОИ и КОЛКО държави останаха на тъпата система IT ...
САМО ако можеш де. А дано ама надали... :)
prasse - специалист
пон фев 17, 2025 10:42 pmhidrazin написа:
P.S. Ай ся като си толкова "запознат", би ли ни осведомил КОИ и КОЛКО държави останаха на тъпата система IT ...
САМО ако можеш де. А дано ама надали... :)
Веднага ти отговарям - НИКЪДЕ! Никъде в основни мрежи на ЕРП-та. Тя не се използва, като основна в електроразпределителната мрежа! Използва се в случая за който говорим - резервирано захранване на обекти с преносим генератор. И изцяло в отговорни обекти, както по-горе писах (дълго писах, заради тебе!) - болници, научни лаборатории, операционни блокове, военни обекти и т.н. Или те са по-прости от нас, а?

И още не си обяснил на Хората защо е ОПАСНА системата. Чакам! Чакат!!! Без празни приказки!!!

P.S. И ако въобще си запознат, не се използва, поради силното влияние на импеданса (пълния!) на проводниците спрямо Земята НА ГОЛЕМИ РАЗСТОЯНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Просто не може!!!

Пък ти си карай Хората да не четат! Те все пак четат. А и накои разбират...
Последна промяна от prasse на пон фев 17, 2025 11:21 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пон фев 17, 2025 10:57 pmprasse написа:
Използва се в случая за който говорим - резервирано захранване на обекти с преносим генератор. И изцяло в отговорни обекти, както по-горе писах (дълго писах, заради тебе!) - болници, научни лаборатории, операционни блокове, военни обекти и т.н.
Дай конкретен пример който познаваш. Демек конкретен обект в БГ или в ЕС. И който може да бъде удостоверен.
Иначе е ясно - дрън, дрън, дрън...
И пак, Наредбата те ЗАДЪЛЖАВА са сложиш устройства за контрол на изолацията при IT система.
Ти упорито отказваш да посочиш такива. Ама аз имам нерви да чакам.
Дотогава си кръгла НУЛА и ... добре заоблена. :)
P.S. А след като (евентуално) откриеш такива устройства ще те помоля за друго.
Да обясниш на "незнаещите" колко време отнема намирането на първа, втора... повреда при система IT ...
И най-вече - КОЛКО СТРУВА... :lol: Свят ще ти се извие...
P.S.2
Към останалите:
prasse - специалист
пон фев 17, 2025 11:13 pmhidrazin написа:
Дай конкретен пример който познаваш. Демек конкретен обект в БГ или в ЕС. И който може да бъде удостоверен.
Всички базови станции на мобилните оператори. Аз, лично поддържам 450 от тях на един от операторите - ежедневни случай на аварийно захранване с преносим агрегат при прекъсвания на ЕРП!
prasse - специалист
пон фев 17, 2025 11:13 pmhidrazin написа:
P.S. А след като (евентуално) откриеш такива устройства ще те помоля за друго.
Да обясниш на "незнаещите" колко време отнема намирането на първа, втора... повреда при система IT ...
Никога не съм имал случай, даже на първа повреда. Никога! Пък ти говориш за втора...
prasse - специалист
Очевидно, няма да споделиш защо системата е опасна. Засега, разбрахме само да не четем "сънищата на Prasse"... :roll:
mika - специалист
Система IT се използва в специални случаи при осигурен мониторинг и персонал за поддръжка.
Безопасността и в сравнение с другите системи е дадена в графика взета от тук:

Прикачен файл

ES.PNG
ES.PNG (29.46 KиБ) Видяна 340 пъти
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: