нед фев 16, 2025 10:25 pmprasse написа: Само с едно-единствено движение - завъртане на УМ-шалтера можете да преминете от ситема TN (или пък от TT) към ситема IT.Викам да приключим с тъпата ти система IT - какво ще кажеш?
Викаш била безопасна и говориш нещо за първа повреда?
Да ама първа повреда лесно превръща тъпата система IT в система TN и при втора повреда тока те шиба яко.
Четеш надолу...
пон фев 17, 2025 6:42 pmprasse написа: Цитираният член 1732 от наредбата не изглежда да ни ограничава с нещо съществено - Ал(1) касае начина на електрозахранването от електроразпределителната мрежа и не урежда въпроси, свързани с възможно автономно резервирано захранване. Ал(2) е за сгради с производствено предназначение и няма отношение по нашия въпрос. Ал(3) няма задължителен, а само препоръчителен характер.Явно въпросната наредба ти е позната толкова, колкото на мен събраните съчинения на Тодор Живков в 28 тома.
И тъй като не е я познаваш, ще ти цитирам нещо от нея:
Чл. 183. (1) Когато условията на функциониране на електрическа уредба с напрежение доИ тъй като точно ти хвалеше тъпата IT система, хайде сега да ни препоръчаш устройство за контрол на изолацията.
1000 V не допускат прекъсване на електрозахранването при първи дефект на изолацията, като
правило се предвижда захранване от източник с изолирана неутрала по схема IT.
(2) За защита срещу поражения от електрически ток при първи дефект на изолацията се
използва защитно заземяване в съчетание с контрол на съпротивлението на изолацията.
(3) При второ земно съединение се осигурява защитно изключване на захранването.
По наредбата ТРЯБВА да има такова. Аз лично бих препоръчал BENDER iso685-D - около 1000 долара за втора употреба.
Дай са да видим ти какво устройство за мониторинг на изолацията и изключване при втора повреда ще предложиш...

Вероятно има и по-евтинки ама BENDER са Мерцедес-а... Много бях доволен от тях в едни ... други системи. Към 40 устройства бяха...