• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
вт фев 18, 2025 8:22 amprasse написа:
Системата IT е приложима само на КЪСИ РАЗСТОЯНИЯ!!!!!!!!!! До 30 метра без допълнителни мерки.
Това пък къде го прочете бре? :shock:
Почвам да се съмнявам че въобще наеш какво е система IT ...
Пояснение - само тя и единствено тя от всичките мрежи на електроразпределение НЯМА връзка със земя при източника на захранване.
Демек звездния център в локалното трафо е изолиран. Това определя вида на мрежата а не разстоянието.
вт фев 18, 2025 8:22 amprasse написа:
Не се използва, като основна в електроразпределителната мрежа на НИКОЯ държава!
Пак грешка. Все още IT е масова в Норвегия но пък тя не е член на ЕС.
Но дори там заради масовото налазване на електрокарчета усилено преминават на мрежата в ЕС. И тя не е нито IT, нито TT ..
Ай ся си задай въпроса ЗАЩО? И като си отговориш, ще разбереш ЗАЩО въобще не е желателно да се използва система IT ... :)
:partyman:
P.S. И щото съм коректен, ще ти издам една ... тайна. :-D
В днешно време система IT започна да се използва масово по целия свят, включително БГ. Ще се сетиш ли или да помагам?
P.S.2
Искаш ли да се придържаме към темата на Globe и да говорим само за неговия частен случай?
Демек неговата мешана система от дву и трипроводна инсталация за неопределено време.
И сега пак - там ще заземяваме ли единия край на намотката или не?
:? :cool:
MamaMy - майстор
Много моля не слушайте и не правете това което ви препоръчва Гого7777. Генератора няма нула. Никаква. Нито работна, нито защитна. Генератора има две фази. Едната става нула след като се заземи. Дали към нулата на енергото или към твоето колче все тая. При положение, че все са заземени. Това обезсмисля и прекъсването на нулата от енергото. Другото по-важно е липсата на потенциална разлика между нулите за правилно функциониране на ДТЗ. Ако има разлика между двете, с толкова ще е изместен и потенциала на изключване на защитата спрямо реалната нула. Не си рискувайте живота като вярвате на самоуки електричари. Законите на електричеството не касаят само професионалистите. Ако не ги знаете, моля не коментирайте в така важните теми от които зависят човешки животи.
gogo7777 - майстор
MamaMy, нали трябвало нулата от мрежата да няма общо с генератора поради безопасността на евентуалния техник работещ по отстраняване на повредата.
Значи генератора няма място в инсталация на къща. Може единствено да се захранват електроуреди локално. Ми кажете го и да се приключва.
:partyman:
prasse - специалист
вт фев 18, 2025 10:20 pmhidrazin написа:
Искаш ли да се придържаме към темата на Globe и да говорим само за неговия частен случай?
Да... И без това я омазахме достатъчно!

вт фев 18, 2025 10:20 pmhidrazin написа:
И сега пак - там ще заземяваме ли единия край на намотката или не?[/color][/b] :? :cool:
Казах(ме) достатъчно... Пък и всеки има право сам да си вземе решението.
Нека оставим място и за другите да се изкажат!!!
mika - специалист
Имайки предвид, че в случая става въпрос за резервно захранване на жилище а не на операционна, научна лаборатория, военен обект и т.н., предполагам че тази препратка може да е полезна:
https://koenner-soehnen.com/en/house-ba ... -generator
prasse - специалист
ср фев 19, 2025 1:02 pmmika написа:
Имайки предвид, че в случая става въпрос за резервно захранване на жилище а не на операционна, научна лаборатория, военен обект и т.н., предполагам че тази препратка може да е полезна:
https://koenner-soehnen.com/en/house-ba ... -generator
Благодаря за материала, Колега!
Ще го разгледам подробно, обаче още на първата картинка са обърнали системите!
mika - специалист
На първата картинка (вляво) е даден TN генератор - с вграден мост.
prasse - специалист
ср фев 19, 2025 1:38 pmmika написа:
Ясно, ОК!
Ал_ - специалист
Пффффф, то тва по-зле и от ядрена физика #-o
mika написа:
Това има общо с това, нали:
Двата контакта 230V са активни както при работа от MAINS INPUT, така и при работа от генератор.

Когато се управляват от MAINS INPUT, двата 230V контакта захранват същата система (IT, TN, TT) като MAINS INPUT. Генераторът трябва да бъде заземен в системи TT и TN с меден кабел 6-10 mm² (в зависимост от местните разпоредби) чрез свързване на неговия винт за заземяване към същата заземителна шина, към която е заземен захранващият източник MAINS 230V.

Двата изхода след превключване на захранването към генератора захранват само IT системата без заземения неутрален проводник. Трябва да се спазват разпоредбите и мерките за защита на ИТ системата.

С тази версия на генератора е възможно захранването на консуматори на електроенергия, които могат да работят както в TN, така и в IT системата. Не е възможно къщата да се захранва напълно в автоматичен режим!

Ако искате да захранвате отделни електрически консуматори или техните групи (дом, офис и др.) в системата TN със заземен нулев проводник в автоматичен режим, препоръчваме да използвате версия 2 на генератор...
Virtex - майстор
вт фев 18, 2025 9:57 amНиколов Н. написа:
Питам, защото тука се изживяваш като последна,най-квалифицирана инстанция и налагаш мнението си.
Хидразина се вживява, защото уж иска да "пази" хората от глупости. Само че понякога се вживява повече от колкото трябва.

По темата:

Когато бяха дошли EVN-a да правят разни ремонти се заприказвах с хората и стана дума за генератори и подобни и какво трябва да направя ако искам да сложа алтернативен източник. Човека обясни достатъчно точно, че некадърно инсталирани системи може да утрепят техните хора при гафове. Ако примерно спрат тока и некадърна система "върне" ток към тях докато работят по системата, някои може да замине.
Затова техниците са доста нащрек с подобни инсталации и питания тук таме.

Само че те разбират какъв е залога - че някои колега или самите те може да пострадат.

Проблема обаче е, че повето българи "знаят и могат всичко" и не ги интересува какво покритие имат, за да правят каквото и да е. И обиквено с думите "е*ал съм им майката, аз знам какво правя" омазват какво ли не. Само че в случая с "тока", това може да е и някои друг човек.

Тук из форума има теми с грешна информация, но в крайна сметка, не може човек да следи кой какво прави в живота извън форума. Ако някои иска да приеме "чист" съвет от форума за нещо, свързано с живота на хората, то това е негова отговорност. Все едно във форум на лекари някои да пита "простреляха ме, аспирин ще ми помогне ли" и да избере да повярва на мнението "споко, ще се оправиш, виждал съм много такива рани" вместо всички други.

Ако някои реши да послуша некадърен съвет и той пострада или (по-лошият вариант) пострада някои друг, то този човек ще си носи отговорност за действията :)

Това го казвам, защото минавайки набързо из темата, без да разбирам толкова, виждам големи глупости, които авторите прекалено вярващо обясняват как трябва да са "наред".
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21

Тема "Инсталация на селска къща! Заземяване, ДТЗ , вкопаване на кабели и друго.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: