• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
От мобилни телефони до цифрови камери
ivanovbg - майстор
вт мар 11, 2025 3:00 pmgogo7777 написа:
Едното захранване съм го измислил. Ще го разклоня с шест ето такива за шест вани.
https://a.aliexpress.com/_EuQvFXm
Не е ли малко 20а? Ето ти едно за 50а I just found this on AliExpress:
BGN25.54 | 1200W 30A 1500W 50A DC Converter Buck Step-down Power Supply Module IN 15-90V OUT 2.5-72V With Heat Sink
https://a.aliexpress.com/_EHFOfCY
gogo7777 - майстор
Не, за тия вани е достатъчно. Те никога няма да работят всичките заедно.
:drinkers:
...иначе предложението е добро, но няма дисплей и външен потенциометър, за да ми е мързеливия начин.... :-D
:)
hidrazin - майстор
вт мар 11, 2025 11:27 amgogo7777 написа:
След като питах йоните на всички електролити, стигнахме до решение, че изходните параметри са 0,5-5V и 2-50A.
При 12V захранване (онова сървърното) и линейния регулатор с LM350 ...
В най-тежкия режим - 0,5V на ваните и 50А ток ще трябва да разсееш топлина около 550W
Ако мислиш че са малко - това е повече от топлината на ДВА ТАКИВА поялника за улуци. :-D
Та от къде ги сметна тези 300W ?
вт мар 11, 2025 2:18 pmgogo7777 написа:
В най-тежкият режим ще трябва да се разсеят около 300W общо.
Все пак ти си знаеш най-добре но онова радиаторче е много мъничко не за тези 550W и дори за твоите сметки с 300W.
Това радиаторче просто няма площ а тя е определяща. На външен вид е голям но ребрата са малко - от там и площта.
Ако все пак си решил да е с линейно, да ти пратя радиатори? ТАКИВА
Радиаторите са с размери 80х70х31mm и имат 27 ребра за разлика от твоя дето има само 10 ребра.
Мога да ти извадя (подарък естествено) 10-тина. НОВИ. В оригиналната опаковка но са без вентилатори.
Вентилатори ще сложиш (евентуално) ако и с тези не ти стига охлаждане.
НООООО... На ВСЕКИ транзистор слагаш такъв вентилатор!!!

Утре май ще хода до село. Ако искаш - пиши да извадя радиатори, че не знам кога пак ще ходя.
:partyman:
P.S.
вт мар 11, 2025 6:26 pmgogo7777 написа:
Не, за тия вани е достатъчно. Те никога няма да работят всичките заедно.
Не е правилния подход. Дори само ти да влизаш и работиш там, което явно не е така.
Нещата трябва да се проектират/измислят и изпълнят така, че да са защитени от човешка грешка/недоглеждане/разсеяност/пропуск...
Демек всичко се прави да работи на максимално натоварване което е достъпно да се зададе по ползвателите/операторите...
Изстрадано многократно. :)
MamaMy - майстор
Гого, Хидрата както винаги е прав. Докато не хартиса, няма да стигне. Трябва регулаторите да понасят 130% от необходимото за да издържат на евентуален токов удар или претоварване. Едно случайно късо в най-малко нужната вана може да изпържи всичко и да спре всички вани в най-сюблимен момент. По тази причина е много добре захранването да не е едно. И захранванията и радиаторите за процесорите са проектирани за работа в чиста среда. Ребрата на радиаторите са на гъсто и много лесно се задънват с пепеляк в един производствен цех. Необходимо е поне един път месечно всичко да се обдуха с компресора. Имай го пред вид при проектирането. Сложи вентилаторите отпред за да са видими когато някой спре. Ако още не си се отказал от трансформаторите, трябва да знаеш, че те са много идиото-устойчиви и държеливи. Там почти няма проблеми с греене и пепеляк. Това са моите 5ст.
ivanovbg - майстор
Това не е ли по красиво? I just found this on AliExpress:
BGN129.36 | DC 6-70V XY6020L Numerical Control Step Down Stabilized Power Supply Constant Voltage Current Buck Converter Module
https://a.aliexpress.com/_Eur3atA

А ако бях на твоето място бих си купил такова, дори няколко. От 220в ги прави от 0 до 12в 125 А и да си реша всички проблеми. I just found this on AliExpress:
BGN350.41 | 1500W Adjustable Switching Power Supply 0-12V 13.5V 15V 24V 36V 48v 60V 72V 80V 110V 150V 220V 110/220V AC/DC Single Output SMPS
https://a.aliexpress.com/_EwZvGjw
DundyTheCroc - майстор
Като стана въпрос, захранванията не съм ги чистил, така че едно разглобяване и обдухване ще им дойдат добре.
gogo7777 - майстор
За сега още обмислям цялата галимация....кое, как, къде. Обединявам две ателиета и още ми е каша в главата как да направя разпределението на ваните в помещението. Дори обмислям някои вани да ги махна напълно и оставя само тези, които се ползват често. Затова мисля и захранванията от сега.
300 вата топлина ги смятам грубо за вани работещи около 5 волта и ток 10-20А.....незнам още как ще ги комбинирам та да може да работят едновременно максимално само две от тях.

Уж се презапасявам от към ресурс. Не съм се отказал от трансформаторите. И такива ще има. Едното нали вече го "сковах" :lol: .....ще има и други.

Относно линейните регулатори.....ми държа на тях щото ми харесват дори с недостатъците им. Да има нещо, което съм запоил с поялника и аз :-D
Едно такова ще дам на Илон Мъск да го тури в някоя совалка. :lol: :lol: :lol:
gogo7777 - майстор
Хидра, приемам предложението за радиаторите.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Импулсните DC-DC са с по-високо КПД и ще греят по-малко.
MamaMy - майстор
Не го хвърляй в джаза! Той и сега си е филмиран достатъчно. С неговите знания и разбирания по електроника по-добре нещо познато и вече осмислено въпреки, че забелязвам неговата заблуда, че радиаторите ще излъчват консумираната мощност.
Това Гога не е точно така. Ако подадеш на регулатора 20V и дърпаш през него ток 10А в зависимост колко волта си настроил на изхода се променя напрежението което остава да погаси регулатора. Ако го настроиш при този ток да дава 15V, за него остават само 5V да погаси. Значи 5V x 10A = 50W ще трябва да ги разсееш като топлина нищо че консумираш цели 15V x 10A = 150W. Ако обаче регулираш изхода на 2V ще се получи друга сметка:
18V x 10A = 180W ще трябва да разсееш при ползването само на 2V x 10A = 20W.
Това означава, че ако намалиш напрежението от самото захранване на входа на линейният регулатор, то той ще грее много по-малко тъй като ще разсейва по-малко остатъчно напрежение. Трябва да се стремиш върху регулаторите да имаш около 3V за разсейване.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "С един траф няколко захранвания" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: