Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Предпазителите не вардят уредите. Те вардят инсталацията (кабелите) при късо в уред. С тези 25А ще реши човек, че всички кабели са ти 4мм2. Не си уточнил кой и как ти е правил инсталацията. Може и с рекордоман да е изпълнена :lol:
iliya_i - майстор
ср апр 16, 2025 9:08 pmBaлepu написа:
ср апр 16, 2025 6:56 pmiliya_i написа:
ср апр 16, 2025 2:48 pmBaлepu написа:
Всички лунички и абажури мигат в такт?
Ако е така, проблемът е в нулата, преди да се разклони.
Или във фазата, преди да се разклони :roll:
2та кръга луни са на един бушон 2та абажури на друг
Преди да се разклони към двата бушона. Доста конкретно за проверка :idea:
Вариант за потвърждаване или елиминиране като причина "лоша нула": външно подаване на нула в удобна точка (примерно- абажур).
Ако ти не си стягал клемите на бушоните не можеш да си сигурен. МамаМу го е казал точно.
Baлepu - специалист
Бушоните са два. Вероятността да мигат синхронно е ако са на "влез-излез", връзката на захранващият "първия" да се е разхлабила. Това добра конкретна насока.
kozl - майстор
ср апр 16, 2025 8:35 pmKiko.Spasov написа:
Всички мигат в такт имам 16 лунички и 8 лампи почват едновременно и спират едновременно
Т.е. премигват синхронно.

4 кръга през 4 ключа през 2 АП-та (10А). 2 кръга в 1 АП, другите 2 кръга в друго АП
Дали кръговете са изведени до ап.табло (АТ) :?
1. И 4 кръга са изведини в АТ. Тогава фазовите проводници са 4 броя, като на 2 кръга трябва да са в 1 АП 2 проводника.
2. До АТ са изведени 2 кръга. Тогава фазовите проводници са 2 броя, като в АП има само по 1 проводник.
Щом ДТЗ е едно за всички АП-та, предполага се, че нулите са на обща шина. В тази обща шина има 4 или 2 нулеви проводника. Дори и да са хлабави и причиняват премигване, то предполага се няма да е в синхрон за всичките освет.тела в хола. Това отклонява подозрението към нулите, както и подозрение към разпределителни кутии (РК).
Думата синхрон насочва към 1 връзка, за всички синхронно премигващи освет.тела. За това отпадат от подозрение РК и обща нулева шина.
И така най-предполагаемото е това:
ср апр 16, 2025 9:08 pmBaлepu написа:
ср апр 16, 2025 6:56 pmiliya_i написа:
Или във фазата, преди да се разклони :roll:
Преди да се разклони към двата бушона. Доста конкретно за проверка :idea:
Освен ако автора не ни е подвел с обясненията си :roll:
Baлepu - специалист
Щом ДТЗ е едно за всички АП-та, предполага се, че нулите са на обща шина. В тази обща шина има 4 или 2 нулеви проводника. Дори и да са хлабави и причиняват премигване, то предполага се няма да е в синхрон за всичките освет.тела в хола. Това отклонява подозрението към нулите, както и подозрение към
Ако е изпълнено така - да. Все пак не е изключено, от "шината" да тръгва един за тази стая и някъде да се разклонява. Питащият дали знае нещо по въпроса?
Kiko.Spasov - помощник
Здравейте,нямаше ме 1 седмица и нямаше как да направя снимка на таблото.Днес го отворих и проверих за излезли или не добре хванати кабели ,но нищо нередно не видях,а и аз нямам нужните познания и общо взето нищо нередно не видях.
Качвам снимки и на таблото вътре.
Интересното е че докато ме е нямало жена ми каза че само веднъж се е появил проблема за около 2 Мин. Това за цяла седмица .
Мисля си дали вечер няма твърде много консумация в селото и да пада напрежението или това не е възможно.
Прикачен файл:
Screenshot_2025-04-27-18-53-34-004_com.viber.voip.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_2025-04-27-18-52-44-465_com.viber.voip.jpg
MamaMy - майстор
То ако ставаха нещата така по снимка, всички зъболекари и половината електротехници да са умрели от глад. Трябва си да пипне ръка на знаещ пък било то и дървар да е. Така както описваш нещата имам предложение. Понеже казваш, че лампите мигат и на двата бушона, можеш ли да направиш следната проба? Като се размигат гасиш единия бушон и гледаш дали мигат останалите. Ако продължават да мигат, включваш го обратно и гасиш другия. Пак гледаш мигат или не. Докладваш тук! :)
Като гледам как на 10А-овите предпазители са стегнати все по 2 кабела... бих започнал активна проверка от там.

ПП1 и един действителен случай. Вика ме съсед, че му мигат лампите в къщи. Човека бивш полицай. Квартален бил на няколко села и сега пенсионер. Прегледах всичко, но проблем не открих. Казва, че мигат всички лампи, но не равномерно. Разбрахме се да дебне и в момента в който се размигат да ми звънне по телефона. Един ден се бях хванал да правя едни железа и тъкмо се разработих и той звъни: - Мигат, ела!
Отивам няма нищо. Седях един час и се връщам да си доработя ядосан, че нищо не направих, а си загубих времето. Тъкмо почнах да заварявам и той звъни: - Пак започнаха да мигат!
Псувнята ми беше поне 10-минутна и споменаваше всички роднини от женски пол, че даже и някой от мъжки на бивши милиционери както и липсата на акъл под фуражка. :-D

ПП2 Защо гребена не е отрязан, а е оставен да стърчи? Защо главния предпазител е най-отдясно? Така като гледам и избора на предпазители, всичко ми прилича на "Направи си сам или хвани някой общак да го направи!"
Последна промяна от MamaMy на нед апр 27, 2025 10:03 pm, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
Не знам кои са тези точно 2 бушона, ама виждам 4 бушона по 10 А, от които излизат общо 7 кабела. В трите от тях са по 2 кабела. Сигурно ли е, че се стягат и двата, а не единия да е стегнат, а другия хлабав.
Клещи имаш ли?
Спираш всички бушони и дърпаш кабелите им.
valentino76bs - майстор
Пресен аналогичен случай с крушките, мигаха в синхрон.
Измерих напрежение 200v ....
Оказа се почти овъглена "О" в РК пред вратата на апартамента.
hidrazin - майстор
нед апр 27, 2025 6:54 pmKiko.Spasov написа:
Качвам снимки и на таблото вътре.
За колко mA ти е ДТЗ-то?
ДТЗ - онова голямото в дясно преди главния предпазител?
Демек какво пише на него. От снимките не се вижда.
:partyman:

Тема "Лампите ми премигват" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: