chapara - майстор
В крайна сметка, голяма грешка е да не напишеш къде се намираш. Ако е в района на Сф ще запаля колата и е дойда ,без заплащане да ти покажа че не се ебавам с монтажа и всичко ще приключи в момента. Ако не си в района, пак ще ти кажа да залепиш планките с ПУ и нещата ще те надживеят.
iliya_i - майстор
съб май 03, 2025 12:27 amvitoshabg написа:
Тоест, третата точка долу измества всичко в нова равнина и ще е ОК?
Има голяма разлика дали ще седнеш на двукрако или трикрако столче.
vitoshabg - напреднал
съб май 03, 2025 12:59 amchapara написа:
В крайна сметка, голяма грешка е да не напишеш къде се намираш. Ако е в района на Сф ще запаля колата и е дойда ,без заплащане да ти покажа че не се ебавам с монтажа и всичко ще приключи в момента. Ако не си в района, пак ще ти кажа да залепиш планките с ПУ и нещата ще те надживеят.
Chapara, много ти благодаря за предложението, от София съм и може и да се възползвам. Все пак, на този етап си мисля, че ще се справя с монтажа. Просто исках да съм сигурен, че конструкцията ще издържи. Ще ми се да избегна ПУ, защото после няма махане тази планка, ако се наложи някога да сменим уреда.
Да го направя само с дюбелите и при симптоми за проблеми да го хвана и с ПУ, какво мислиш?
съб май 03, 2025 7:39 amiliya_i написа:
Хаха, да, определено има разлика.
gogo7777 - майстор
Тая фаша залепена ли е вече за гипскартона?
kozl - майстор
ср апр 30, 2025 4:30 pmvitoshabg написа:
Дали ще ми стигнат 3 дюбела, 2 само в картона и един в профила?
Още от началото дюбелите са 3. Не беше изяснено, че 2 са в горната част и един в долната.
Още не е ясно кой от трите ще уцели профил от конструкцията.
В последствие се появи условие
пет май 02, 2025 4:52 pmvitoshabg написа:
Гърбът е една голяма фаша, 170х150 см. Дебела е 6мм.
Тези, които правят плота и нея, казаха да не пада основната тежест върху нея.
Фашата се реже и разпробива на водно и се правят по-големи отвори, 4 см, за дюбелите. Идеята е да нямат контакт с фашата.
Буквално по написаното, основната тежест няма да пада в-у гранитогреса, докато дюбелите държат.
В-у греса ще има натоварване причинено от момента на усукване, вследствие от тежестта на аспиратора и неговата геометрия.
Горните дюбели ще работят на опън, долния на натиск. Металните дюбели за ГК са предназначени основно за опън. Е понеже имат огроничителен и законтрящ пръстен ще поемат и някакъв натиск. Дали ще е достатъчен да поеме силата от момента на усукване или дюбела ще потъне в ГК :? А за да се поеме усилието само от дюбелите, до трябва да има и дистанциониращи подложки (шайби) м-у дюбела и планката или корпуса за долния дюбел.
Но моите разсъждения не са свързани само с аспиратора. Аз по прирцип се стремя да се презастраховам и да предвидя екстремално натоварване, за което вече писах.

Няма да пиша от коя фирма идват монтажници да окачват стенен шкаф в баня с плочки гранитогрес. Дюбелите, които използваха хващат само в греса и лепилото. Аз зад ГК бях заложил неръждаем профил, но на практика остана девствен. Шкафовете 2 г. вече не са паднали, а всеки е с 2 пикляви дюбела, които работят най-вече на срязване, защото шкафовете са тесни и високи и усукващия момент създава малки опънни сили в дюбелите.
Следващите монтажници на стъклен параван с плъзгаща врата направиха същото като нарочно срязаха дюбелите до неръждаемите профили, които бях заложил.
Та явно разпространена практика е дюбелът да хваща основно в плочките #-o

А да сетих се някъде около 2002 един ВиК монтажник беше утепал ен на брой мивки в баните на хотел, залепени само със ацетатен силикон към плочките. Ми не падат веднага. Доста време мина докато се разбра ганьовското изпълнение и мивките почнаха да се отлепят. Иначе е яко. Особенно ако трябва да я отлепваш. Но с течение на времето отпуска. А и мивката не носи само себе си. Требе да мое да устои и на секс он да синк :roll:
iliya_i - майстор
съб май 03, 2025 10:49 amkozl написа:
ср апр 30, 2025 4:30 pmvitoshabg написа:
Дали ще ми стигнат 3 дюбела, 2 само в картона и един в профила?
Още от началото дюбелите са 3.
3 ама с друг трети. Първоначално бяха 3 в една линия. Долният е таен и може да е мислено да не се монтира.
чет май 01, 2025 11:06 amvitoshabg написа:
чет май 01, 2025 10:55 amzz_stefanov написа:
Това чудо не може ли да се закачи през някаква монтажна шина хваната и на профила?
Точно така се монтира. Слага се планка и абсорбаторът се окачва да виси на нея.
Тя е с два отвора. Аз и правя още един точно в средата, който ще падне на профила. Отворите ще са през 20 см.
gogo7777 - майстор
чет май 01, 2025 3:42 pmmiliad написа:
Значи опре ли до дюбели и окачване и се почва едно писанеее....
:lol: :lol: :lol:
chapara - майстор
съб май 03, 2025 10:00 amvitoshabg написа:
съб май 03, 2025 12:59 amchapara написа:
Chapara, много ти благодаря за предложението, от София съм и може и да се възползвам. Все пак, на този етап си мисля, че ще се справя с монтажа. Просто исках да съм сигурен, че конструкцията ще издържи. Ще ми се да избегна ПУ, защото после няма махане тази планка, ако се наложи някога да сменим уреда.
Да го направя само с дюбелите и при симптоми за проблеми да го хвана и с ПУ, какво мислиш?
съб май 03, 2025 7:39 amiliya_i написа:
Хаха, да, определено има разлика.
Ти си прецени😉
vitoshabg - напреднал
съб май 03, 2025 10:16 amgogo7777 написа:
Тая фаша залепена ли е вече за гипскартона?
Ще я слагат в сряда заедно с плотовете на кухнята.
съб май 03, 2025 8:56 pmchapara написа:
Ти си прецени😉
Хаха, добре. Ще сложа само дюбелите. Ако нещо ме притесни, ще лепна и планката с ПУ.

Тема "Монтаж на аспиратор върху гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: