• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Vix
Здравейте хора, имам следната дилема.
Имам балкон който е вече усвоен с дограма от край до край. Дълъг е 3,60 м, като парапета е махнат и височината на стеничката е 77 см. Широчината на самата стена е 5 см с направена вътреша изолация 7.5 см
Дълго е за обяснение, но трябва и да завиша височината на стената поне на 102 см (25 см надграждане) и да сложа по-малка по размер дограма.

Итонг бе първото ми решение, но в крана сметка реших да го изграждам с конструкция от аквапанел или гипсофазер отвън и гипсокартон от вътре. (по-лесно и по-лека ще бъде конструкцията според мен).
Та за целта събирам мнения как точно и с какви профили да го ивърша ?

Най-основното ми притеснение е дали ще бъде достатъчно здрава конструкцията, и дали изобщо е удачно да се монтира дограмата която ще бъде около 260х140 см, троен стъклопакет
Моля за мения как точно и с какви материали би било най-удачно да извърша конструкцията ?

Аз си мисля за вариант от вътршната страна да направя рамка със 7.5 см UW профил (или не знам какъв) + 5 см профил над съществуващата стена (общо 12.5 см). След което да направя рамка по размрите на дограмата с UA профил, този услиеният и да напълня с каменна вата.

Чакам мнения, черпя бири :drinkers: :rock:
ivanovbg - майстор
Питай първо колко ще тежи прозореца. При сина един троен стъклопакет 220 на 140 едвам го качихме четирима души.
hidrazin - майстор
ср май 07, 2025 9:02 pmVix написа:
...Широчината на самата стена е 5 см с направена вътреша изолация 7.5 см...
А тези 5 см са направени/изградени от... ???
:partyman:
Ал_ - специалист
Без да се занимавам с това, и без значение доколко е напреднала строителната технология, нещо, което съдържа в името си “гипс”, бих ползвал външно за временно фиксиране на счупени крайници
chapara - майстор
Армиран бетонен пояс, захванат надеждно за стените, другото е бутафория.

Ква бира? Джим Бим😁 Шегувам се😉
Последна промяна от chapara на ср май 07, 2025 11:41 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
ср май 07, 2025 11:19 pmchapara написа:
+1000
Иначе ще имаме летящи нинджи от N-ти етаж.
А нинджите може да са и децата/малолетни.
Ай ся ако е тъщата, е друга бира...
"Сине, подай ми и втория пълнител. За тебе баба, за мене тъща!" :-D
Vix
ср май 07, 2025 10:33 pmhidrazin написа:
ср май 07, 2025 9:02 pmVix написа:
...Широчината на самата стена е 5 см с направена вътреша изолация 7.5 см...
А тези 5 см са направени/изградени от... ???
Блока е панелка, та предполагам бетон с армировка. Така си е бил балкона в началото.
Vix
ср май 07, 2025 10:24 pmivanovbg написа:
Питай първо колко ще тежи прозореца. При сина един троен стъклопакет 220 на 140 едвам го качихме четирима души.
Не съм питал, но предполагам че ще е бая тежък, от там и чуденките как да стане.
Vix
ср май 07, 2025 11:19 pmchapara написа:
Няма ли да е прекалено тежко като конструкция ?
Иначе съм съгласен. Първоначалният ми вариант беше подсилен итонг д600 с армировка между редовете и в стените. Дали ще е по-здраво по този начин ? :?
chapara - майстор
По принцип няма как да е по здраво. Този пояс захванат качествено и за арматурата на фасадата ще работи като колан на панталон, за да не тръгне да се отваря и изхлузва панталона. Вертикално е спънат балкона, хиризонтално също трябва. Но само с арматура :?
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на стена на балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: