Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hidrazin - майстор
нед май 11, 2025 9:22 pmbrum написа:
Но на кратко - има такива отвори като тоя на снимката. Може би 6 или 8 броя. ... Май. Ще проверя и ще пиша.
Гледай да е май а не юни. Тогава дъждовете би трябвало да намалеят. :-D
Мен ми е интересно как точно взима въздух оня "червения" отвор на снимката... :?
Не смея да гадая. Пък и малко ме съмнява че със снимки отвън ще стане ясно... Ма да видим де.
:partyman:
chapara - майстор
Позачетох се. От снимките, ама нищо няма да се изясни, факт. Какво са ти обещали и какво са създали, за най голямо угорчение можеш да разбереш само при ревизия. Пожелателно е ,колкото и да не влиза в плановете ти, да я направиш, за да не подменяш цялата северна страна на покрива.
И това през юни, юли или август.
brum - майстор
Снимки няма, но мисля, че видях къде е проблема. Отдушниците на билото са 3 броя, най-вероятно по Ф75мм. Много приличат на тези на снимката. В ниската част са 6 броя, пак като тези на снимката.

Май най-лесно и евтино ще ми е с един канален вентилатор и малко Ф100 от червените гъвкави тръби да направя принудителна вентилация. Ток около 50лв на година, вентилатор 200лв, тръби няма да са много. Тук поне работата е ясна и мога лесно да я свърша сам.

Втората опция е промяна по покрива и нови отдушници, ама това идея си нямам как се прави. Битума е някакъв "самовулканизиращ" един към друг (Tegola Premium Gothik), дето след една година седене на слънце едвам се отлепяха една от друга на гаража. А на къщата са вече на 5 години.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (3.72 KиБ) Видяна 881 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (5.1 KиБ) Видяна 881 пъти
Няма ли възможност да се осигури естествена вентилация?
brum - майстор
Как? То в момента има някакъв опит за такава с тези дето са монтирани. Ама ... недостатъчна. Нито знам можел и да се добавят още, нито знам колко биха били достатъчно.

Опция за къртене и отваряне на прозорци няма. Единственият вариант е добавяне на нови елементи по съществуващият покрив.

Май ще търся някой с опит в тая работа да видя какво ще каже. Само дето и идея си нямам какъв човек да търся...
chapara - майстор
От опит (тване ) глава не боли, само изчезват едни пари. Явно е че някъде е запушено вентилирането.
fbr - майстор
Сложени са отдушник номер 2 в ниската част на ската и отдушник номер 1 във високата част на ската. Отдушник номер 2 е грешно поставен, т.к посоката на вентилацията в мястото на която е поставен е обратна. Входа за вентилация трябва да е под обшивката, между ребрата, там където в момента има фибран. Преди из форума имаше един майстор на покриви от Варна, който е писал някъде из форума, че вентилация трабва да има изпълнено на всяко междуребрие, така че въздуха да влиза под обшивката на стрехата и да излиза на билото. Има някъде писано по темата, даже беше писано и че тези медуребрия, които не стигат до билото, а завършват по маите, трябва да се осигури проход по маите до билото. Но как, не си спомням.
ср май 14, 2025 10:12 pmfbr написа:
Сложени са отдушник номер 2 в ниската част на ската и отдушник номер 1 във високата част на ската. Отдушник номер 2 е грешно поставен, т.к посоката на вентилацията в мястото на която е поставен е обратна. Входа за вентилация трябва да е под обшивката, между ребрата, там където в момента има фибран. Преди из форума имаше един майстор на покриви от Варна, който е писал някъде из форума, че вентилация трабва да има изпълнено на всяко междуребрие, така че въздуха да влиза под обшивката на стрехата и да излиза на билото. Има някъде писано по темата, даже беше писано и че тези медуребрия, които не стигат до билото, а завършват по маите, трябва да се осигури проход по маите до билото. Но как, не си спомням.
viewtopic.php?f=47&t=65839&p=1060974&hi ... 2#p1060974
fbr, вентлираните била са ОК, обаче има още по-лесно: Ребрата се монтират 1 см над нивото на маията. Така въздухът от междуребрието минава в канала над маията и вече при билото се поема от отдушник /единичен/.
viewtopic.php?f=47&t=65839&hilit=%D0%B2 ... 0%B8%D0%B2
hidrazin - майстор
Входа за вентилация трябва да е под обшивката, между ребрата, там където в момента има фибран
Реално трябва да си надупчи стените на подпокривното между всеки две ребра.
Със съответния брой отгоре на билото.
То ще стане като швейцарско сирене...
...че вентилация трабва да има изпълнено на всяко междуребрие, така че въздуха да влиза под обшивката на стрехата и да излиза на билото.
Да, ребрата правят нещо като улей и вентилация има само между две ребра - там където има отдушници.

А отбеляза ли че проблема му е само от северната страна? И няма как да не е там.
То като духне вятърът от север, през ония правоъгълните отдушници до стрехата ще му вкара не само влажен въздух ами и ... СНЯГ.

Реално brum няма покрив. Поне не и читав такъв.
На всяка кирпичена къща с турски керемиди, покрива е по-читав.
Колкото изкара - толкова.
Няма смисъл и да пръска с Бохемит. Влагата ще види сметката на ОСБ-то ще се стигне до правилното решение.
Нов покрив. Ма поне няма да се е набутал с кинти за Бохемит.
:partyman:
P.S. Бръме, колкото и да ти е странно... Хрумна ми някакъв вариант...
Вземи и затапи онези северните отдушници ... онези правоъгълните долу до стрехата от първата снимка.
Напръскай всичко дето е на север с Бохемит. Така поне ще имаш някакъв шанс за успех.
Пък и няма какво да губиш.
Имам нещо на ум, ама ако искаш питай на лични... Само ако те вълнува де. Да не разводняваме...
brum - майстор
Цилиндричният отдушник е горе, плоският долу. 3 цилиндрични по билото, 6 плоски в най-ниската точка на скатовете на покрива където могат да се сложат.

Стрехите са затворени от фасадата. Да надупча под стрехата шанс няма. По-скоро ще сложа вентилатор да духа постоянно по северният скат и да го държи сух.

Конструкцията е стоманобетонна плоча с бетонен пояс над нея. Над пояса дървени греди. На гредите лягат ребрата. Над ребрата - ОСБ, мембрана, битумни керемиди. Изолацията е ЕПС над самата плоча. Реално цялото подпокривно е студено (или топло, че лятото като напече горе не може да се качиш).

Само северният скат е проблемен. Което ме навява на мисълта, че пространството си е вентилирано, но това не стига за северният скат. Всъщност има и на едно място отвор в плочата дето отгоре няма ЕПС (10х10см квадратен отвор, идея си нямам защо е там). Над едната баня се пада. И там има плесен, но там с малко пяна ще затворя отвора и мисля, че ще приключи.

Под северният скат е и капака който води за покрива. Дървена врата на тавана със стълба над нея. Не е най-херметичното нещо и може някакъв топъл въздух от стаите отдолу да се качва нагоре. Ама тая плесен не е локално разположена над вратата, а е равномерна по целият скат. Отделно, че тая зима бях сложил хартиено тиксо по фугите, че да не минава въздух.

Ще снимам едно видео отвътре да стане по-ясно какво е. При първа възможност.

Тема "Плесен по ОСБ-то на покривната конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: