Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ако този северен скат не е напълно компрометиран, а все още само с този козметичен дефект, покрива може да се разглежда като недовършен.
Продължава се с двойна скара, ламперия, крайно покритие.
yordanovdir - напреднал
Бруме, в службата има съдове с диаметър ~26 м., в които се вкарва контролирано въздух с полиетиленова тръба ф40.Тръбата е разположена по 3/4 от периметъра на съдовете и по нея има отвори ф5~6мм през ~50 см.Мога да проверя модела на въздуходувките, ако варианта ти допада.
fbr - майстор
ср май 14, 2025 11:00 pmbrum написа:
Над пояса дървени греди. На гредите лягат ребрата.
Точно между гредите и обшивката в междуребрието трябва да е долния отдушник. От там ще влиза притока на въздух. И така във всяко междуребрие.
brum - майстор
Ако отдушник помагаше нямаше ли да е видимо по междуребрието на северният скат дето има отдушник? Щото на северният скат 3 съседни междуребрия са еднакви. А отдушника е на едното от тях. И отделно на другите скатове проблема го няма, пък отдушници също няма...

Всяко междуребрие знам, че се вентилира като под тях е наковано и има затворени обеми въздух. Ама при мен няма такива.

Трифон П.Трифонов написа:
Ако сложа двойната скара и ламперята покрива няма да е студен и тогава задължително ще му трябва вентилация на всяко междуребрие. Ама това е съвсем различен покрив вече. Подпокривното е неизползваемо и няма идеи да става използваемо.
fbr - майстор
чет май 15, 2025 9:35 ambrum написа:
Ако отдушник помагаше нямаше ли да е видимо по междуребрието на северният скат дето има отдушник?
Както бях писал в по-преден пост, правоъгълния отдушник в долната част на ската в момента не работи. Затова няма разлика с другите междуребрия. За проба можеш пробиеш отвор в междуребрието към фасадата, да боядисаш ОСБ- то с бяла боя обшивката и следващата зима да провериш теорията. Ако не се появи плесен по боята, значи теорията работи.
brum - майстор
Пробата за сега ще е с активна вентилация. Да дупча фасадата за проба някак си не ми се ще още. Но ще задържа известно време за да събера повече насоки и евентуално да намеря някой дето това работи и може да даде съвети базирани на повечко опит и теория.
fbr - майстор
Имам чувството че искаш да водиш борба с получения конденз. А идеята на вентилацията е да изравни температурите, ако не в целия обем на покрива, поне в местата на контакт на вътрешния обем и външната повърхност, т,е. да имаш "студен" (вън и вътре еднаква температура) покрив, което не създава условия за образуване на конденз.
brum - майстор
Да, с конденза искам да водя борба :) . Ако е нужно.

Вентилацията е това което получавам като насока тук. Уж ще реши проблема с конденза, а като няма конденз, няма влага, няма плесен, покрива живее дълго.

Обаче не съм сигурен, че е до вентилация и че тя в правилното решение. Тоя покрив прави конденз и отвън понякога. От снадките на улуците капе сутрин влага около къщата при хладни сутрини. Същото е и с навеса на гаража (същата технология, ама повече от добре вентилиран). Та ако прави конденз от вън, то вентилацията няма да реши проблема.

И почвам все повече да клоня към бохемит и някакво покритие на ОСБто... Масло с биоциди или някакъв лак...
чет май 15, 2025 9:35 ambrum написа:

Трифон П.Трифонов написа:
Ако сложа двойната скара и ламперята покрива няма да е студен и тогава задължително ще му трябва вентилация на всяко междуребрие. Ама това е съвсем различен покрив вече. Подпокривното е неизползваемо и няма идеи да става използваемо.
Струва ми се, че не разбираш.
Ако сложиш двойна скара, няма да има нужда да правиш нищо повече по вентилацията.
Тя става естествена и напълно достатъчна.
Въздуха влиза от стрехата, движи се между крайното покритие върху двойната скара и този плесенясал материал. Излиза през билото, където ще поставиш необходимия брой отдушници.
Покрива си става различен, да. Различното е, че няма да има конденз и плесен.
На 3.08м и 4.24м

Тема "Плесен по ОСБ-то на покривната конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: