Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Аз от край време съм се убедил че ОСБ няма място по покривите, лично мнение. Имам една барачка 1,50/1,50м., която е боядисана външно, на фундамент, не е херметично затворена и не тече. На първата година мухляса. Още тогава тоз матерял го зачеркнах с червено!
brum - майстор
чет май 15, 2025 6:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
Струва ми се, че не разбираш.
Много добре разбирам, ама това е много работа. Отдушници на всяко ребро и после ламперия да затвори каналите. По-лесно ще е да се вдигне нов покрив...

Имаш студен и топъл покрив. Ако правех топъл щеше да е точно този подхода - вентилация между ОСБ-то и ламперията под него. Ама има и студен покрив - като тоя дето е при мен. За да има студен покрив като идея, то има и начини да работи. Въпроса е какви са те.
brum - майстор
Мислех си днес - трябва да се намали влагата. Вариант - премахване на тази дето е там (вентилация) и намаляне на количеството влага която ходи там. От къде идва влагата - от къщата отдолу. През плочата. Защо - липса на пароизолация.

Та две неща евентуално - вентилацията и паробариера над ЕПСа. Относно второто - каква е практиката? Слага ли се паробариера между покрива и жилищните пространства? И ако да - кога?
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 12:54 pmbrum написа:
През плочата. Защо - липса на пароизолация.
И от баните. Че то на едното място даже няма тръба бре. :-D
пет май 16, 2025 12:54 pmbrum написа:
Та две неща евентуално - вентилацията и паробариера над ЕПСа. Относно второто - каква е практиката? Слага ли се паробариера между покрива и жилищните пространства? И ако да - кога?
Под ЕПС-а - демек върху бетонната плоча и чак тогава ЕПС-а... :)

Абе я кажи колко квадрата са ти скатовете. Колко квадрата е дългият и колко късият? Горе-долу де.
:partyman:
пет май 16, 2025 3:20 pmhidrazin написа:
Под ЕПС-а - демек върху бетонната плоча и чак тогава ЕПС-а... :)
Дано не е лепил с пяна!
brum - майстор
EPS-а е набит с дюбели. Нямам идея лепен ли е. Ама ще е по-лесно върху него и после още един тънък слой XPS.

Плочата е 116м2. Покрива надстърча поне с метър от всякъде. Ама колко му е площта не знам. Трябват сметки по проекта :) .

А това от баните е дупка в плочата, ама няма тръба там. Трябвало е да има, ама отдушника на пречиствателната станция и отдушника на канализацията са пуснати от другите бани.
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 5:39 pmbrum написа:
Ама ще е по-лесно върху него и после още един тънък слой XPS.
Това какво е по-лесно и как трябва са две различни неща.
пет май 16, 2025 5:39 pmbrum написа:
Плочата е 116м2. Покрива надстърча поне с метър от всякъде. Ама колко му е площта не знам. Трябват сметки по проекта .
Не са нужни точни сметки. Разгънатата площ на покрива ти е около 160-170 квадрата.
В клипа казваш че отдушниците са 10х20 сната. Демек площ 0,02m²
По насоките по-долу мисля и сам можеш да сметнеш колко отдушника не ти стигат. :)
И това вече при сложена паробариера на ПРАВИЛНОТО място.
Площта на отворите долу и горе следва да възлиза поотделно най-малко на 0,1% от площта на вентилируемия покривен скат. Според други източници -0,2% от площта на прилежащия скат (за входните) и 0,5% (за изходните отвори), но сумарно на всяко място не по-малко от 200см2.
P.S. Пък като искаш си го мятай и по скатове. ТОВА ще те улесни...
brum - майстор
Една принудителна вентилация и ще има достатъчно дебит. Отделно, че поне на мен ми е лесно да я направя когато има смисъл (малко сензори, малко логика).

А защо найлон и XPS - ми май няма нужда от найлона. XPS-а ако правилно помня е със затворена клетъчна структура. Нареждам го, подлепям го по снадките и ще действа като паробариера. Ще го проверя това. А е по-лесно, защото ЕПСа ще се натроши докато махна тия дюбели.
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 7:49 pmbrum написа:
Една принудителна вентилация и ще има достатъчно дебит. Отделно, че поне на мен ми е лесно да я направя когато има смисъл (малко сензори, малко логика).

А защо найлон и XPS - ми май няма нужда от найлона. XPS-а ако правилно помня е със затворена клетъчна структура. Нареждам го, подлепям го по снадките и ще действа като паробариера. Ще го проверя това. А е по-лесно, защото ЕПСа ще се натроши докато махна тия дюбели.

brum - майстор
XPS-а не спира парите. Може да ги намали, но не и да ги спре. Та ще го действам с найлон, 5см (ли 10, ще преценя) XPS, дюбели за а го хвана това всичкото и пяна където не успея да уплътня добре.

Ще ползвам от онези ленти за полиетилен за да съединя снадките на найлоните. Дали е нужно не знам, ама глава не боли от нещо дето не вреди.

И преди да започна каквото и да е ще се консултирам с някой дето има опит. Търсенето на такъв продължава :) .

Тема "Плесен по ОСБ-то на покривната конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: