• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Тук имаме случай на дебелокож и меганагъл индивид, как ми се иска да насоча съседа към тази дискусия ...
Аз ако бях, не зеленчуци, ами ориз щях да гледам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб юни 14, 2025 7:39 pmандромеда написа:
...
Все още ми е трудно да повярвам, че подобни казуси не са ясно регламентирани. В България – особено в селските райони – много къщи са изградени на самата граница със съседен имот.
...
Още веднъж – благодаря за културните и добронамерени отговори!
Верно си тъпо същество. Всичко си е регламентирано в България. Каза ти се на няколко пъти да си оправиш документите, да идеш до архитекта, да си направиш вертикална хидроизолация и да си оправиш отношенията със съседа. Ама не!
hidrazin - майстор
Законът забранява дори засаждането на растения, по-високи от 1.5 метра, на по-малко от 3 метра от оградата, камо ли да се допуска поливане в основите на съседната сграда.
Всичко това написаното е една голяма ЛЪЖА.
Кой ти ги каза тези работи, една руса жена на пазара ли? Или от някакви сънища?
Да ПРОЧЕТЕМ какво казват ЗАКОНИТЕ и НАРЕДБИТЕ...

ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА
Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 1974 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе.
НАРЕДБА № 7 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2003 Г. ЗА ПРАВИЛА И НОРМАТИВИ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ
Чл. 94. ... (2) Озеленяването е неделима част от благоустрояването на всеки поземлен имот. С оглед санитарно-хигиенните условия и изискванията за огряване от слънцето се препоръчват следните най-малки разстояния на декоративните и овощните насаждения до границите на съседните имоти:
1. за ниски дървета (с височина до 2,5 м) - на 1,0 м от границата;
2. за средно високи дървета (с височина до 5,0 м) - на 1,5 м от границата;
3. за високи дървета (с височина над 5,0 м) - на 3,0 м от границата.
(3) На вътрешна регулационна линия към съседни имоти се препоръчват живи огради с височина до 1,20 м.
ИЗВОДИ:
1.Законите и наредбите ПОЗВОЛЯВАТ да си засадя точно до стената на къщата ти всичко което не е ДЪРВО.
Включително райграс или краставици.
2.А щом законите и наредбите ПОЗВОЛЯВАТ да си засадя, то засаденото иска поливане. Мога да си ги поливам.
И райграса, и краставиците искат мнооооого поливане и ти не можеш да ми забраниш да ги поливам ежедневно и обилно.
3.В конкретния случай комшията ти е в правото си.
Ще се стигне до ходене по институции. ...преди да предприема действия.
Успех с ходенето по институции. Така поне ще ти уври главата...
:partyman:
"Вчера четох една стара тема от 2007-ма година. И ми направи впечатление колко умерен човек е бил... през 2007-ма година. И как се е възмущавал от злобата и нападките между някои членове на форума. Сега е много по краен в мненията си след 11 години в този форум...... Но не това ме впечатли, а колко по краен и сприхав е станал. И ми стана тъжно от това, защото не е само той така. А и аз също. Засрамих се и ще се опитам отново да бъда джентълмен. А не сприхав."

Кучета, чакали, хиени......уж хора сме?!

"И няма нищо ново под слънцето"
[/quote]

Верно си тъпо същество. Всичко си е регламентирано в България. Каза ти се на няколко пъти да си оправиш документите, да идеш до архитекта, да си направиш вертикална хидроизолация и да си оправиш отношенията със съседа. Ама не!
[/quote]

Ей дърта комунистическа брантийо! Кой ти дава правото да обиждаш хората така бе, смръдлив гнусен бабишкарник!!? Ако беше се обърнал така към мен, щях да сипя газ за 10 лв и да ти дойда на гости в умирисания ти помиярски коптор до кея в РусИ. Само не знам как щях да си отмириша багажника след това, спарена пачавро долна!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юни 15, 2025 12:53 pmБако_Патъра_2 написа:
[/quote]

Ей дърта комунистическа брантийо! Кой ти дава правото да обиждаш хората така бе, смръдлив гнусен бабишкарник!!? Ако беше се обърнал така към мен, щях да сипя газ за 10 лв и да ти дойда на гости в умирисания ти помиярски коптор до кея в РусИ. Само не знам как щях да си отмириша багажника след това, спарена пачавро долна!
[/quote]

В реала си чуден, сигурно... Или?
Няма такава дума в българския език - "реал". Така, че не знам за какво говориш. Подозирам, че и ти не знаеш. Слагай памперса и си лягай. Другият път като почнеш пак с квалификациите ще ти сипя още. Явно ти харесва.
MamaMy - майстор
Абе кой разрешава на пъпчиви пубери и олигофрени да се изявяват във форума? Не посочвам никого. Той сам ще се познае. :lol:
Николов Н. - специалист
"... олигофрени да се изявяват във форума? Не посочвам никого. Той сам ще се познае." Да,позна се - кака ти! Пуска тъпи теми,дава глупави съвети и като види жена да пита нещо-от ревност и завист започва с обидите. Въпрос на акъл и възпитание или липса на мъж?! :? :lol:
radius - майстор
Боко, кат си ида в Трявна, дай да се видим, много ще ми е интересен живия контакт, майтап няма. Беше пускал оригинални постове, но пресоляваш чат-пат.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Дренажна лента в съседен имот – какви са правата ми?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: