• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Мм да, някои само се опитваме да ти прецакаме филма "полтъргайст в пералнята".
Правиш всичко друго, само не и каквото трябва. А трябва да провериш за сигурна верига между корпуса и пластините на щепсела. Ако е 0 ома - причината е извън пералнята. Следва да повериш зануляването. Класика е с пробна лампа да провериш между фазата в контакта и защитните пластини. Ако светне, значи наистина имаш проблем с полтъргайст. Тогава вече ще трябва да питаш в други форуми със съответната насоченост.
hidrazin - майстор

У кофата... И трите дядо попе. :rock:
:partyman:
silent - майстор
Виж Хидра не съм чак такъв специалист като теб по тоците но нека да си остана с тестерчето ако позволиш. За разлика от тоя калъф на видеото аз нямам подобни драми с моя тестер. Моето е по-обикновенно без обхвати, дисплеи и други утки майни и за 20г работа с него му имам достатъчно вяра най-малкото като писне да ми заостри вниманието. А когато нещо ме съмнява имам и други уреди с които да си отхвърля или потвърдя съмненията. Хванахте се за тестера игнорирахте измеранията. Някой се правят на умни повече отколкото им се отдава, други ме изкарват тъпак, трети вероятно си мислят че се ебавам . Не се сърдя никому и никого не карам да чете дава мнение или да се чувства ангажиран с казуса. Не съм притеснен от ситуацията но ме заинтригува и я споделих с вас.
prasse - специалист
Колегата твърди, че има въпросния проблем само на този контактен излаз.
silent, дали е възможно да имаш утечка в мазилката някъде наблизо в този участък от инсталацията? Имал ли си влага или някакъв теч в стената? Или някъде да е неграмотно замазано директно върху някоя ел. връзка? Не можеш ли да го елиминираш този кръг?
Baлepu - специалист
Колегата май не е на ясно какъв му е проблемът. За това пък ни обвинява в пристрастност. И чете насоките ни като дяволът Евангелието.
Безконтактен индикатор на напрежение имам няколко, като единият е на Флуке, но никога не им се доверявам. Вършат работа за "бързо ориентиране". Проверката за наличие на напрежение с мултицет, също не е панацея. Еле пък със съвременен китайски. Макар че са си полезни в повечето случаи. Но когато става дума за заплетена ситуация, следва да се ползват и други неща като логика, знания, съвети. 8 страници се опитваме да подскажем на питащия, че корпусът на пералнята му няма галванична връзка с нулата на мрежата. "През девет дерета ни прекара и не ни остави да пийнем вода" т.е. да провери тая пуста верига от пластините на въпросния троен контакт до корпуса на пералнята (в омове).
Ще пробвам за последен път:
измери, бре колега, какво е съпротивлението между пластина в съседно гнездо на контакта и крачето на пералнята, при изключено АП и включен щепсел в контакта!
silent - майстор
Не знам какво очакваш да видиш но няма да ти чупя хатъра след толкова настояване. Ще премеря довечера.
Ми не сухо е. Ще видя и пробна лампа дали ще намеря да я запаля на всяко гнездо между фаза и заземителна пластина. То лошото че вече няма обикновенни лампи
gogo7777 - майстор
чет юли 17, 2025 4:37 pmsilent написа:
То лошото че вече няма обикновенни лампи
Има Супер Дупер тестери за изправност на занулени контакти.
Ето ти един....всички елементи се събират в щепсела :)

Прикачен файл:
384f9f903c582a178749a8fa378866e9.jpg
384f9f903c582a178749a8fa378866e9.jpg (24.24 KиБ) Видяна 192 пъти
kozl - майстор
Залагам, че този "Дупер Супер" тестер е неполезен в случая.
110 V са среден потенциал, което означава, че дори да няма връзка защитната пластина с нулата (незанулен контакта), през корпуса на пералнята и през онуй що прави 110 V потенциал се очаква от 220 към 110 V да протече ток, вероятно 1,5 mA и LED-да свети, макар и по слабо.
Освен това резистора требе да е за мощност над 1/2W иначе шъ требе да го прекръстим на "Супер Дупер ДДГН" дим да го няма
gogo7777 - майстор
Супер Дупер тестера е за проверка на занулен контакт. Беше препратка към направата на пробна лампа щото обикновенните лампи били кът :wink: . Резистора на картината е поне 1W да не кажа 2W.....ама е с такава мощност заради гаранцията. За юридически лица 50 години, за физически доживотна :)
silent - майстор
Имам идея така че събота неделя четете развръзката или пък завръзката.... :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Утечка на корпуса на комб.пералня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: