• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Baлepu - специалист
Видимо питащият не е проумял "куцата математика". Това което обяснява е за идеалния вариант "квадратна баня със сифон в центъра и редене на плочките на 45° спрямо стените".
Лично не ме кефи рязането на плочките по диагонал заради попадането им в различни повърхнини, но при тези сравнително големи плочки май ще е за предпочитане пред стърченето на краища ...
Ако държи на цели плочки, има поне още две възможности.
Учудващо е за някого, че интелигентен човек ще се справи винаги, нали?!
Всъщност, учудващо е, че има такива, които вярват в противното.
Lutchezar - майстор
Засега май думичката "хидроизолация" обаче не е спомената.
chapara - майстор
Купища от грешки, но банята си е твоя. Различните наклони не са добра опция, окото го хваща и се губи елегантноста. Първоначално по голямия наклон увеличава скоростта на водата и изтиква водата която идва от повърхностите с по малък наклон. Нарушава завъртането на водата от земното притегляне. Повърхностите ще се оттичат една по една във времето, като тези с по голяма площ и повече вода ще е последна. Съхненето по същия начин, ако не играе стирка за обиране на водата.
Засега май думичката "хидроизолация" обаче не е спомената./quote]

Има време, а има и по модерни начини от мазана хидроизолация. И последно да не забравяме че се работи върху мозайка все пак, та хидроизолацията е само препоръчителна😉
Alfa_D - специалист
Проблемът ми е друг - вратата е много близо до душа и веротно ще се облива с вода, но това е положението.
Разликата в наклоните е незабелижима, освен ако някой няма лазерно око-мерник и милисекундомер за да засече времето за изтичане на водата по различните повърхности. Водата от душа ще пада основно върху по-големите повърности, а другите ще са почти сухи или с малко пръски, ако някоя по-едра мома се къпе в банята, но това няма как да се случи - позволявам макс. 56 кг :-)
Прецизното оформяне на наклоните ще го направя с лепилото.
Освен това съм забравил машинката за рязане на плочк на 300 км от обекта, а мислих, че съм я сложиш в багажника и сега съм в паника!

Изображение
Baлepu - специалист
Повечето плочки се режат и с флекс (... ако си взел).
Вратата - няма проблем ако е PVC или Al. Доста е вероятно да ти се наложи да правиш праг.
Alfa_D - специалист
В интернет форумите пише, че не трябва да се лепят плочки директно върху гипсокартона, а да се сложи мрежа и да се измаже с лепило за плочки.
Съгласих се с това твърдение, т.к. с очите си съм виждал паднали плочки с хатия на гърба в банята на един познат, който даде луди пари на майстори, а те просто му нацвъкали плочките директо върху гипсокартона. Моят познат е намерил майсторите в интернет, така че внимавайте :-)

Ако някой DIY като мен чете тук, нека да слага два слоя гипсокартон, да постави армираща мрежа и да измаже с лепило за плoчки, преди самото лепене.

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Невероятен си! Как пък нищичко не ти влиза в главата?! Ровиш, четеш, гледаш и се хващаш за някакви безумия...
Измазваш с голямата шпакла с лепилото, слагаш мрежата, минаваш със шпаклата, заглаждаш, мрежата си потъва...

п.с. И този картон е, щото те домързя да остържеш латекса?
Alfa_D - специалист
пон авг 04, 2025 6:40 amn_a написа:
Невероятен си! Как пък нищичко не ти влиза в главата?! Ровиш, четеш, гледаш и се хващаш за някакви безумия...
Измазваш с голямата шпакла с лепилото, слагаш мрежата, минаваш със шпаклата, заглаждаш, мрежата си потъва...

п.с. И този картон е, щото те домързя да остържеш латекса?
Не знам как се сваля латекс от стени, затова сложих отгоре плоскости от зелен гипсокартон.
За посочения от мен начин за полагане на мрежата интуитивно разбрах, че нещо не наред, но така показваше майстора във видеоклипа и така съм го направил. Мрежата правеше някакви издатини и се налагаше да я отлепям и да минавам с шпаклата отново. Мъка...
Alfa_D - специалист
Един съвет към начинаещи DIY - когато работите с хидроизолация задължително облечете панталон е дълги крачоли, риза с дълги ръкави и използвайте ръкавици. Аз пропуснах тези нюанси и се оплесках като петниста хиена – няма измиване тази хидроизолация, дори с четка с твърд косъм :-)
Ето така изглежда хидроизолазията, която направих. В ъглите и около сифона сложих някаква лента - 24 лв за 10 метра,

Изображение
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Монтаж на бойлер върху тухлена стена, сифон на пода и измазване на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: