• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kozl - майстор
пет авг 08, 2025 2:28 pmJacomo написа:
Пломба и стикер на отоплително тяло - 10.80 лв.
В ценовата листа няма цена за пломбиране на разпределител.
Разпределителя не е отоплително тяло, нито топломер.
chapara - майстор
пет авг 08, 2025 3:34 pmkozl написа:
пет авг 08, 2025 2:28 pmJacomo написа:
Пломба и стикер на отоплително тяло - 10.80 лв.
В ценовата листа няма цена за пломбиране на разпределител.
Разпределителя не е отоплително тяло, нито топломер.
Холендрите на вход и изход.
lyubohar - майстор
Не говоря за разпределител,а топломер.Онова което е закачено на лицето на радиатора.На лирата у нас,която е двойна по дебела тръба има топломер.Там където правим ремонта беше истинска лира с монтиран топломер и сега е с нова лира и пак трябва да е с топломер.Имат да ми връщат 600лв.не комшиите,а топлофикация съответно техните отрочета като Техем и Директ.Но не ми начисляват лихви за това,че ги субсидирам!Колкото,че съм скрънза не е на никой работа.Не знам от кога не сте влизали в магазин.Ами влезте и вижте разликата от само година!Ако карате таралясник на 20г.и докарвате 2-3000лв доход и сте готов да плащате много,за малко работа сигурно си мислите,че сте хванали господ за шлифера.Е,не сте го хванали!!!
hidrazin - майстор
пет авг 08, 2025 9:54 pmlyubohar написа:
Не знам от кога не сте влизали в магазин.Ами влезте и вижте разликата от само година!
Още нищо не си видял... Изчакай до влизането на Ойрото след Нова Година или още по-добре до догодина по същото време.
До тогава ще са ни го нахлузили и раята ще е претръпнала и свикнала с новото усещане изот...ад :-D
:partyman:
Jacomo - специалист
пет авг 08, 2025 9:54 pmlyubohar написа:
Не говоря за разпределител,а топломер.Онова което е закачено на лицето на радиатора.
В грешка си. Топломер е онова, което се закача на тръбата с вграден водомер и темп. сензори за входяща и изходяща вода. Мери количеството топлоносител и каква температура е отдал и отчита киловатчасове.

Онова дето се закача отпред на радиатора е топлоразпределител и мери разликата между темп. на радиатора и темп. в стаята през кратки интервали и отчита единици.
lyubohar - майстор
Да,така е.Въпреки,че според мен е по правилно да е топломер.
Да,Хидразине,прав си.Ама явно на масата им харесва!
kozl - майстор
съб авг 09, 2025 6:48 amlyubohar написа:
Да,така е.Въпреки,че според мен е по правилно да е топломер.
Да,Хидразине,прав си.Ама явно на масата им харесва!
На "масата" им Аресва да плюят по Топлофикация, без да са наясно с всички факти.
То за тва аз веке съм я прекръстил на ТоплЮфикация :-D
Ама не, не е ТоплЮфикацията виновна Путин е :lachtot:
И ти си мислиш кое е по-правилно, но тва което наричаш топломер, не е никакъв топломер [-X
Това което отчита джаджата, закрепена към повърхността на радиатора, е бездименсионна величина, т.е. цифра некаква. За да се получи разпределение на консумираната енергия, трябва да се сумират всички бездименсионни величини (всички отчети) и тогава всеки индивидуален отчет, разделен на сумата е процент на потребление, от общо калкулираната енергия по данни от АС (абонатната станция).
За да нямате годишно изравняване въведете месечни отчети :wink:
Да ама цената за отчитане ще набъбне, щото вместо 1 път в годината ще се прави 12 пъти в годината, а и ако водомерите ви в ЕС не са с ф-ия за дистанционно отчитане, ще трябва да ги подмените.
Преди години..., доста години от Бруната предлагаха топломери за радиатор на цена 250 лв. за брой. Нямам инфо някой да си е сложил.
Явно по финансови причини :?
А то и давността на топломерите е 5 г., а на разпределителите 10 г., както вече писах.
Та стимулите да се ползват топломери към радиаторите клонят към 0.

Не ми се рови в "бумагите", но преди няколко години не Топлюфикацията, а КЕВР измени формулите за базово начисляване на сметките при договори с годишно изравняване и така набута Топлюфикацията още по-дълбоко в плювалника. И това съм го писал нейде из форума.
Това със топлите счетита също не е въведено от Топлюфикацията.
Нямам прогноза какво ще стане ако Топлюфикацията стане частна фирма, но съдейки по Софийската вода #-o
Добре че водата по-евтина от топлото, щото цената на моята вода не е утвърдената от КЕВР, а в последната ф-ра е +25% и СВ прави всичко възможно да не предостави факти за надценката.
А там където всички водомери "топли и студени" се отчитат от топлите счетита и инфото идва при мен, надписването по общ водомер лъсна. От СВ върнаха надвзетите пари след неколко месеца преписки.
Та оказва се, че поне до сега системата на Топлюфикацията е по-прозрачна от тази на частника СВ.
Та ако топлюто стане частно #-o
  • 1
  • 2

Тема "Преместване на 3 топломера от стари на нови радиатори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: