• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
hidrazin - майстор
съб авг 09, 2025 10:09 pmAlternative AI написа:
Оооо, благодаря за разбирането.
Оооо, пак заповядай!
:partyman:
Todorov_V - специалист
съб авг 09, 2025 10:20 pmhidrazin написа:
съб авг 09, 2025 9:51 pmTodorov_V написа:
Добре де, аз си го ползвах стандартно през инфрачервения, не съм ползвал блутута даже. Ако блутут чипът се е прецакал, той влияе на цялостната работа на дистанционното ли, демек нищо не работи заради него :?
Влияе на цялостната консумация на електроенергия. Оттам и на цялостната работа на дистанционното.
В него има вграден/и DC/DC преобразувател/и ...
Като се прецака вдига консумацията, "изяжда" батерията, напрежението и пада под минимално допустимото и целия пулт спира да бачка.
Включително и IR ...
Махай го тоя чип. Да обяснявам ли как с "подръчни" материали? (ако са ти налични де).
P.S. Кога си го купил тоя тАлавизор? Щото Филипс не произвеждат телевизори от поне 10-12години.
От десетилетия Филипс вече не е Филипс... :-D
Дай предложение за начин :mrgreen: с кеф ще го пробвам и него. Иначе с лупичката и лекичко и мъчително да счупя крачетата мисля или пък с поялника много бръже да го забърша и да напъвам нагоре.
Това за производството ясно, от 2021 г. е на братята поляци производство. Ама не пречи още много хора да викар "немско" качество на китайско производство и "японска му работа" на отдавна минало покрай Япония. Той и опелът ми е полско производство :lol:
hidrazin - майстор
съб авг 09, 2025 10:44 pmTodorov_V написа:
Дай предложение за начин :mrgreen: с кеф ще го пробвам и него. Иначе с лупичката и лекичко и мъчително да счупя крачетата мисля или пък с поялника много бръже да го забърша и да напъвам нагоре.
От снимката ти не съм съм много сигурен че въобще има крачета от тези за които говорим в общия случай.
По-скоро корпуса (и крачетата) е от този вид:

Прикачен файл:
vqfn 48.jpg
vqfn 48.jpg (59.04 KиБ) Видяна 440 пъти

Демек няма крачета които да счупиш или надигнеш. Ма може и да бъркам де. От снимката - толкова.
(тоя чип има много варианти на корпуса, включително и с по-малко изводи...)
Та ако няма крачета, няма как да стане с обикновен поялник. Трябва да се нагрее ЦЕЛИЯ корпус и само той, без останалите елементи.

ВАРИАНТ:
- С поялник дето има остър връх слагаш оловен припой на изводите - демек ги презапояваш.
Оловния припой има по-добра температура и "ливкост"...
Мажеш покрай изводите обилно с флюс/"колофон".
Нагряваш корпуса на чипа и ... той "тръгва" ... Махаш го с пинцетите или с каквото там...

С какво да нагрееш? С поялник не става, духалка нямаш...?
Използваш ... подгрявана свещ за дизел. Само гледаш да е за 11-12 волта, че има и за ниско напрежение...

Нещо такова ама не си играеш да му правиш човка.
Просто захранваш свещта от акумулатор и допираш почти бяло сетещия и връх до корпуса на чипа.
Нагряването и отпояването на чипа ще ти отнеме няма и минута... Такава "свещ" вдига близо 1000 градуса на върха... :)
И както казах - без да и правиш меден накрайник. Просто тъпа свещ от дизел...

Todorov_V - специалист
съб авг 09, 2025 11:25 pmhidrazin написа:
съб авг 09, 2025 10:44 pmTodorov_V написа:
От снимката ти не съм съм много сигурен че въобще има крачета от тези за които говорим в общия случай.
По-скоро корпуса (и крачетата) е от този вид:

vqfn 48.jpg

Демек няма крачета които да счупиш или надигнеш. Ма може и да бъркам де. От снимката - толкова.
(тоя чип има много варианти на корпуса, включително и с по-малко изводи...)
Та ако няма крачета, няма как да стане с обикновен поялник. Трябва да се нагрее ЦЕЛИЯ корпус и само той, без останалите елементи.

ВАРИАНТ:
- С поялник дето има остър връх слагаш оловен припой на изводите - демек ги презапояваш.
Оловния припой има по-добра температура и "ливкост"...
Мажеш покрай изводите обилно с флюс/"колофон".
Нагряваш корпуса на чипа и ... той "тръгва" ... Махаш го с пинцетите или с каквото там...

С какво да нагрееш? С поялник не става, духалка нямаш...?
Използваш ... подгрявана свещ за дизел. Само гледаш да е за 11-12 волта, че има и за ниско напрежение...

Нещо такова ама не си играеш да му правиш човка.
Просто захранваш свещта от акумулатор и допираш почти бяло сетещия и връх до корпуса на чипа.
Нагряването и отпояването на чипа ще ти отнеме няма и минута... Такава "свещ" вдига близо 1000 градуса на върха... :)
И както казах - без да и правиш меден накрайник. Просто тъпа свещ от дизел...

:shock: Ооо, това е супер идея с подгревната свещ! Сега ще си имам нова занимавка, да си измайсторя самоделка поялник от таква свещ. Имам тамън 4 подръка. Благодаря! :supz: Иначе ще видя кой вариант да приложа, за да махна чипчето.
Lutchezar - майстор
Автомобилна запалка и акумулатор вършат по-добра работа в случая. Но се използват разни течности от типа на сплав на Розе за равномерно нагряване на чипа и намаляване температурата на топене на припоя. Около 350-400 градуса са необходими. В идеалният вариант се подгрява платката отдолу с около 250 градуса.
Понеже си от София, такива неща си купувам от един магазин на Константин Величков номер 3 мисля че беше, точно до Сливница. Cellphone-bg.com им е сайтът.
Плюсове и паста за запояване на Mechanic имат. Преди да ги намеря си поръчвах от Китай.
Всъщност имат и сервиз за телефони до магазина, би трябвало ако ги помолиш да ти разпоят чипа.
В Младост пък са KSP electronics, там също би трябало да има пасти и флюсове .
prasse - специалист
Просто, Колегата да прекъсне пистата към 44-краче на чипа и да не разпоява нищо. За всеки случай и на 13-то, 22-ро и 34-то.

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/cc264 ... 53DGPN-ALT
hidrazin - майстор
нед авг 10, 2025 7:32 pmLutchezar написа:
Автомобилна запалка и акумулатор вършат по-добра работа в случая.
Не е вярно.
Към подгревната свещ е безкрайно лесно да свържеш жици. Има си резби и гайка...
Де ще свържеш жиците към "патрон" от автомобилна запалка? :-D
(не че не може ама ще е чанч...)
нед авг 10, 2025 7:32 pmLutchezar написа:
Но се използват разни течности от типа на сплав на Розе
И това не е вярно... Сплавта на Розе не е ТЕЧНОСТ при стайна температура.
Сплавта Вуда също не е течност при стайна температура.
На всичкото отгоре и ДВЕТЕ сплави не се използват в конкретния и други, подобни случаи...

Да, и двете сплави, на Розе и н Вуда си имат приложения.
Ноооо... не и тук, в тоя случай... :)
prasse - специалист
Момчета,
Чипът е с обща площадка на масата отдолу Exposed Ground Pad!
Няма да му е никак лесно да го свали без долно подгряване, качествен флюс и духалка, без да повреди платката. Низкотемпературните сплави не вършат работа в случая.
Решението му е да прекъсне пистите на захранването към чипа.
hidrazin - майстор
нед авг 10, 2025 11:56 pmprasse написа:
Няма да му е никак лесно да го свали без долно подгряване, качествен флюс и духалка, ...
Никакъв проблем... И моята баба караше без долно подгряване...
В крайна сметка чипа даже може да го изпили с дремела.. :-D
Айде по-сериозно, а? Все пак само трябва да отпои тъпия чип.
Todorov_V - специалист
Ейй, живи и здрави за многото идеи и акъли, от всеки взех по нещо и работата стана :partyman:
При липса на всякакви по-специални материали от предложените, снощи към 23 часа ми дойде музата и импровизирах с това-онова. Много упорито магаре този чип, нагрявах го внимателно до към 500 градуса, но с човка на поялник, защото духалка или друго нямах. Под лупата го виждах, че разтапя припоя и понеже толкова фини пинсети нямам, леко с кърфица пробвах, ама на, не мръдна. Освен това под чипа от другата страна на платката точно се пада и един светодиод и много нагряваше та спрях. После пробвах краче по краче да опитвам да прекъсна, стана мазаляк, нараних и платката, замаза се всичко и това се отказах.
Така и така нямаше да тръгна да купувам специални средства, просто вече нямах и търпение, а и го отписах дистанционното. Изчистих пак хубаво да си се вижда добре до къде го докарах и вече с отчайващи мерки, но все още мерак...hidrazin леко позна :lol: Почнах стъргане директно и каквото стане. Е, след няколко часа много внимателнон пилене и след няколко бири, сигурно на комшиите това пилене в неделя към понеделник им е изпилило нервите, нооо като "ударих дъното" под чипа, почистих си, преди да го сглобя и да върна клавиатурата вързах тока, нагряване и консумация нямашеее :mrgreen:
Че и като сглобих колкото да мушна батерии и да цъкна копче и то, като взе че включи телевизора с тая лаишка изстърганица, щях да падна :rolleyes:
Ако това за кои крачета да прекъсна го бях видял снощи, вероятно щеше да е най-чиста работа и далеч по-културно. Срам ме беше да го снимам на какво мяза и не съм.
Сега и резултатът от тази аматьорска "касапница": основните функции на дистанционното работят изцяло, не съм вадил батериите и тази сутрин пак си работи. Последствията, вероятно заради нараняването на платката, сигурно съм засегнал някои от миниатюрните елементи, микрофона не реагира, даже светодиодът му не светва и клавиатурата не работи въобще. Знам, знам, че някои от вас ще кажат колко балъшки съм съсипал дистанционното. При други обстоятелства и повече търпение, да, щях да направя нещата по друг начин. За екстрите не ме е яд, клавиатурата не я ползвахме така и така, достатъчно клавиатури цъкаме всеки ден, микрофонът също, цъкам, не подавам гласови команди. Тамън няма да ме подслушват от Китай :lol: Всичко друго си му бачка и съм много доволен. И от всички съвети и идеи сега имам представа как да постъпя при подобен случай разбира се, а и кефът да си оправиш сам нещо си е голЕм кеф.
БЛАГОДАРЯ ВИ!
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Ремонт на дистанционно за телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: