Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Става и с триъгълни парчета ламарина в ъглите. Въпроса е колко тежки неща ще качваш на таванчето и ако тръгне на страни бараката при едно земетресение (при вас си е даденост), дали с това рамо което се получава няма да сгънат упорите и да полегне бараката. Аз като любител бих се презастраховал и бих сложил по един диагонал в двете посоки. Таванчето ще е достатъчно да държи по хоризонтала.

Прикачен файл

IMG_20250703_180607.jpg
BeTaTesTeR - специалист
Eто какви подсилки направих тези дни, според мен пак важат, колкото и да е за да полегне както казваш, трябва доста заварки да се скъсат. На таванчето няма кой знае колко тежки неща да слагам, я се съберат 300-400кг сумарно, я не.
Междувременно съм направил и основната конструкция на навеса, остава му само покрива.
Ето и снимките: Снимки
MamaMy - майстор
вт авг 26, 2025 10:40 pmBeTaTesTeR написа:
Eто какви подсилки направих тези дни, според мен пак важат, колкото и да е за да полегне както казваш, трябва доста заварки да се скъсат. На таванчето няма кой знае колко тежки неща да слагам, я се съберат 300-400кг сумарно, я не.
Междувременно съм направил и основната конструкция на навеса, остава му само покрива.
Ето и снимките: Снимки
Чукай на дърво защото когато е за беля нещата стават лесно и бързо.
Нямаше нужда и на двата квадрата в една и съща стена. Те действат в една посока. Другите ъгли трябваше да спънеш отзад на гърба.
Аз ти бях нарисувал само един диагонал защото при монолитна метална конструкция тръбата действа двупосочно и втори не е необходим. Ако беше винкел, то той щеше да действа много по силно на опън отколкото на напън и тогава трябва и по двата диагонала. Сега може да се наложи да режеш от тях за да вградиш рамката за прозореца, но няма проблем. Ти си се презастраховал. :)
BeTaTesTeR - специалист
Няма да режа, аз прозорчетата съм ги предвидил на тея две страни на които съм сложил тръби, там в белите рамки дето са отгоре.
А на гърба където ми беше нарисувал диагонала, в единия квадрат ще е по-голям прозорец и там ще има напречно хоризонтал и един вертикал за да стане рамката за този прозорец и около нея може да сложа някоя тръба. А в другия квадрат където беше вертикала мисля също да сложа хоризонтал, защото мисля там да редя панелите вертикално, защото горе е билото на покрива и ще е по-лесно панелите в горната част да се режат под ъгъл ако са вертикални. Та ще трябват хоризонтали за които да се хванат панелите, а в ъглите може пак да направя такива разпънки.
MamaMy - майстор
До къде стигна колега? Тази зима ще стоиш ли на топло?
Виж една готова конструкция. Много време я търсих за да ти я покажа.:
viewtopic.php?p=1196339#p1196339
BeTaTesTeR - специалист
Извинявам се, че дълго време на съм писал, но работя, не съм се отказал. На топло няма да е, но мисля, че ще успея да покрия всичко и да затворя с панели преди да се влоши времето. Така ще може да изкара зимата на пролетта продължавам със слагането на прозорците и вече прекарване на ток, вътрешна облицовка и т.н.
Пускам направо едно клипче да не си играя със снимки,

Видео

П.С. Леле тая конструкция дето показваш колко заваряване е, мойта е доста по-семпла и като знам колко време ми отне направо ми става лошо. Но при нея и под се прави и може да си седи така на бордюрите. А ми се струва, че и профилите са по-малки и по-леки, той човека е писал, че са 2мм дебели. Аз затова предпочитам по дебели и големи ама да са по-малко. Бива си я иначе конструкцията.
MamaMy - майстор
Браво! Справяш се отлично. Не се притеснявай от дребните недостатъци. Някой ако търси, винаги ще намери. Въпроса е на теб да ти харесва и да върши ти работа. За здравина си се справил прилично и както сам забелязваш вече можеш да прецениш къде да спънеш конструкцията. =D>
gogo7777 - майстор
Страхотно изпълнение. Поздравления от мен.
Навеса не го покривай до като не довършиш конструкцията по него. Опаши го целия горе с някакви профили и ги свържи тук-таме с диагоналчета за да стане фермичка обикаляща целият навес.

Идеята за прехода на монтаж от тръба към правоъгълен профил с помощта на П-профил е страхотна......крада я да знаеш :wink:
:supz:
:drinkers:
BeTaTesTeR - специалист
Прехода не е с П-профил, а с Г-профил, винкел, 70х70х7 е. Ами мислих как точно да стане връзката там, щото като сложиш правоъгълния профил директно върху тръбата контактува върху много малка площ, почти няма къде да го завариш, от страни съвсем малко шевче се получава, а отдолу са едни остри ъгли, в които ще ми е доста трудно да направя хубав шев, все ще се завре шлака и така измислих това с винкела, той може да се сложи под всякакъв ъгъл спрямо наклона на покрива и така точно си ляга върху него профила и лесно се заварява отвсякъде.

Чак целия да го опасвам още веднъж не ми се иска. Мислех да сложа едни диагоналчета в 4-те ъгъла, както правих при работилницата, би трябвало да е значително по-добре.
Бързам да го покрия докато още времето позволява. Плочата на мазето под него, като я навали дъжд и от вътре стават капки по тавана, целия бетон се напоява и сега като почнат да падат температурите под нулата ще почне да замръзва и да руши бетона. Всичко като ми е покрито ще ми е по-спокойно на душата. Не мисля, че ще излезе скоро чак толкова силен вятър, че да направи проблем, а и аз ще заваря диагоналчета колкото може по-скоро, няма да чакам до пролетта.
MamaMy - майстор
Чудя ти се защо не направи работилницата върху цялата плоча. Едва ли щеше да ти е зле ако е по-широко вътре.

Тема "Строежа на работилницата започна!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: