• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 25
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
aleksnp - специалист
вт сеп 30, 2025 9:13 ammiroki написа:
Като слагаш телта, на единия профил го сложи отгоре на другия отдолу да станат равни.
Това не го разбрах.

Купих обтегачи - 100 кг, M6x135x185 мм. само за надлъжните телове. Сега мисля, как ще е най-добре да ги монтирам към профила и телта?

Прикачен файл

Без име.jpg
Без име.jpg (26.1 KиБ) Видяна 351 пъти
miroki - майстор
Нали се притесняваш, че ще е на две нива телта?
Като мине телта над долния профил и под горния, ще са на едно ниво. Обтегач ползвам само за лозето 45м ред.
Alternative AI - специалист
Голям цирк ще е с тия телове.
От "Зеленият тунел" ще стане "Асмата на Дядо".
kr1100 - майстор
ср окт 01, 2025 8:35 amaleksnp написа:
Купих обтегачи - 100 кг, M6x135x185 мм. само за надлъжните телове. Сега мисля, как ще е най-добре да ги монтирам към профила и телта?
За какъв чеп ти са тези обтегачи за тел на асма ???
Те са обтягане на проволка за мрежи и за голямо разтояние между вертикалните тръби.
За асма телове и през 1,5 или 2м по-здрава хоризонтална опора / може и арматура до ф 6 мм. И телта около тази арматура.М 6
За асма не ти трябва изпъната тел като струна, и то с М6 обтегач.
hidrazin - майстор
Сега мисля, как ще е най-добре да ги монтирам към профила и телта?
Че погледни какво съм ти писал преди месец де...
На тези обтегачи обикновено от към ухото са с нормална, дясна резба, а от към куката с лява. Читавите даже имат буква R от към дясната резба...
Не знам как е при теб ама ако ухото е с дясна резба го развиваш цялото ухо и го махаш.
Сменяш го с поне толкова дълъг болт М6
От която страна ще са обтегачите пробиваш първия напречен профил със свредло 6 мм и вкарваш болта.
От другата страна завиваш обтегача. Елементарно...

Иначе поне на тел нали можеш да направиш ухо?
Нещо както тоя кавал :x ама гледай витките да са плътно а не толкова рехави... ЦЪЪЪК

Относно това с телата "отгоре-отдолу" аз лично не бих го направил ако искам да е красиво.
Бих пробил всички винкели - и напречни, и надлъжни през средата със свредло 5-6 мм и щях да прекарам телта през отворите.
Така всичко ще е в една равнина, като тепсия.
Пък и телта няма да има никаква възможност да "бяга" на където и да е. :)
Успех!
:partyman:
P.S. Споко, баш са ти обтегачите.
Не ги слушай. Просто завиждат. :-D
Пък и тези обтегачи освен че са супер, струват около левче за брой. Ако няма куриери изедници... :-D
hidrazin - майстор
ср окт 01, 2025 8:01 pmAlternative AI написа:
Голям цирк ще е с тия телове.
От "Зеленият тунел" ще стане "Асмата на Дядо".
А с пергола ще е цирк БУШ. Ще "стане "Зад...ника на баба." :-D
Пергола и асма с читави грозде са две несъвместими неща.
Поне сещаш ли се защо?
:partyman:
Хидра, с теб се познаваме, познавам и Красьо. Да речеш, че завижда и съветва некомпетентно е нелепо.
Колко асми искаш да наснимам и да видим колко са с обтегачи?!
Да, може да се направи и с тях. Може и позлатени да са.

пп. Ще започна с моята асмичка и ще завърша с нея- безпредметно е да хабя лента.
gogo7777 - майстор

Опъваш "като струна" седем стоманени въженца по дължината на асмалъка и филма свършва. Ако прецениш може да сложиш по едно арматурно железо фи12 напречно в средата на квадрантите.

Аз бих го направил с напречни профили 10х10 през 30см. Ще стане лека конструкция бижу. Ама ти си знаеш....
:drinkers:
https://photos.app.goo.gl/FvRz54yDRzUB4FYG9

Всъщност, ако видя някъде асма с обтегачи, тогава ще покажа.
miroki - майстор
Надлъжните профили са на различно ниво от напречните. Ако пробие по средата ще станат на две нива, това се притеснява човека. За това на долния слага отвора в горния край, на горния в долния край.
Аз моите съм ги вързал и ги местя. Преди два месеца ги местих да слагам климатик и ги избутах, после върнах. Тази седмица ще замазвам отворите от климатика и пак ще ги премествам. Като се чистят улуците също ги местя, като бера черешата понякога ги местя, че и тя на края се пада. Извътре е лесно понатискат се и се разтварят. За това не се прекалява със стягане. Като порастат асмите ще позапушат отворите (очите) и провирането става по-трудно и трябва да се избутват. Но аз съм си го направил да ми е удобно, не толкова да ми е красиво.
Който е връзвал стрелки по тел и по пергола знае каква е разликата.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 25

Тема "Да направим асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: