Ел. инструментите. Консумативи.
вт окт 07, 2025 7:00 pmvlax написа:
...Цялото Коми. :-D
Сега па резачите алтави, но все пак да пази господ Комито!
nikolson - майстор
вт окт 07, 2025 7:00 pmvlax написа:
Коми се съборваше навремето с Урал-ки,видял съм го на място там.
То ако имаше тогава там тази техника като сега,щяха да съборят Цялото Коми. :-D
Дали щеше да има толкоз' будали?

Не вЕрвам. И тогава нямаше 'ора.
vlax - майстор
вт окт 07, 2025 8:18 pmnikolson написа:

Дали щеше да има толкоз' будали?

Ако съм те разбрал правилно,нямаше толкова ора щото комунистите не пускаха всеки.А будали дали са били, :? първа категория, по-високи в пъти от НРБ заплати,лев=рубла,евтиния там в СССР, и т.н.
nikolson - майстор
вт окт 07, 2025 8:50 pmvlax написа:
вт окт 07, 2025 8:18 pmnikolson написа:

То ако имаше тогава там тази техника като сега,щяха да съборят Цялото Коми. :-D

Ако съм те разбрал правилно,нямаше толкова ора щото комунистите не пускаха всеки.А будали дали са били, :? първа категория, по-високи в пъти от НРБ заплати,лев=рубла,евтиния там в СССР, и т.н.
Тая техника и трябва будали. Ма няма, нямаше тогаз, и сега няма. Ама хайде да не подхващаме тая тема.
емовлаха - специалист

Това видео е за Щил маняците :)
Стига да е здрав физически човек , вместо да седи в кръчмата може да си докара някой лев допълнително към бюджета
пишман_майстор - майстор
пон окт 06, 2025 8:22 pmемовлаха написа:

Преди няколко дни станах свидетел на нещо интересно за мен
При кастрене се получи прищипване на веригата и излизане от шината, от цялата работа 2 от задвижващите звена бяха набити и не влизаха в канала на шината. Сефте виждам такова нещо . Целия режещ комплект беше чисто нов. 3/8 1.3 на Орегон. На някой да му се е случвало подобно нещо? Или това си е характерно за веригите на Орегон?
Да, но не чак повече да не могат да влязат в канала.
Странно.
Усукани/криви звена?
Не мога си представя чак набити ...
Първото мисля може да се случи , на по-обтегната верига особено . Или ако в този момент е била монтирана на по-мощна машина и е била под напън резачката.
Принципно аз ползвам предимно на орегон вериги, различни размери.
На 10, поне 7 са на орегон .
Никога не съм имал набити.
Счупени-да, криви-да. Набити обаче -не.
Да са станали кашкавал и те....
ДДЗ .
П.п. м/у другото в един сервиз ме набутаха с една верига на итал или нещо такова . А преди съм взимал оттам и все са били на орегон .
Ся тоя итал... не го знам и не съм ползвал.
Чак като се прибрах вкъщи, го видях това.
Късала ми се е верига на реномиран производтел и е кошмарно преживяване всеки път.
Дори и капак наскоро ми се пръсна пролетта от набрана верига.
Мнение от ползватели ( за итал веригите, въобще марката, то нещо не намирам инфо, турско/китайско ли е това? ) ?
To&To - специалист
П.п. м/у другото в един сервиз ме набутаха с една верига на итал или нещо такова . А преди съм взимал оттам и все са били на орегон .
Ся тоя итал... не го знам и не съм ползвал.
Чак като се прибрах вкъщи, го видях това.
Късала ми се е верига на реномиран производтел и е кошмарно преживяване всеки път.
Дори и капак наскоро ми се пръсна пролетта от набрана верига.
Мнение от ползватели ( за итал веригите, въобще марката, то нещо не намирам инфо, турско/китайско ли е това? ) ?
[/quote]

Абсолютно същото набутване от сервиз и дилър (мой много добър познат) имах и аз. Исках да ми направи верига на Stihl 12"/3/8/1.1
Взех си веригата и в къщи забелязах, че е на 1.3. Върнах я веднага и той ми хвърли една друга за замяна в едно пликче. Прибрах се и когато реших да я поставя видях, че е Итал. За 20тина лева не ми се биеха пак 35 км. ходене и връщане. Поставих я и забелязах, че се плъзга много тегаво в шината. Помислих да не е 1.3 и тая - не беше. На опаковката си беше 1.1 Стъпки, пети всичко си беше като в описанието на опаковката. Чистих шина, смазвах предварително.. тц, не върви. Монтирах я нарочно много по хлабава... тц, не. Направих 3-4 пробни сряза - мъка. Свалих я и сложих старата Орегон. Никакъв проблем. С китайски тенекета не съм имал такива проблеми.
пишман_майстор - майстор
:?
Странна работа.
Предполагам си я замерил и сравнил с описанието или?
То чак пък разминаване да има толкоз....
Ако се окаже , че е 1.1 и въпреки всичко пак затяга, вероятно някое звено е извън размер...
Или е сбирщайн с 1.3 ...
Аз поне друго обяснение нямам.
Странно.
емовлаха - специалист
чет окт 09, 2025 12:29 pmпишман_майстор написа:

Случи се същото като при комшуту но при кастрене, падна веригата за да съм точен. Резачката беше МС 181 Щил/слаботелесна.
Водещото колело също беше ново. Опъна на веригата беше наред бях го проверил. Понеже аз я запалих и смъкнах дървото от жици
Като падна веригата френда забави със монтажа и почна да се нерви
2 от стъпките не искаха да влязат. Опитваше да ги прибере със винта за натягане та го спрях.
Свалих веригата и видях, че куките са набити на самия връх- виждаше се как е наранен метала нямаше криво
Ако бях чукнал със комби ключа сигорно щях да ги вкарам в канала, но леко ги запилих и си влязоха/спомена ми, че такъв проблем със Щил верига не е имал, лафих и със съседа постоянно мрънкаше, че му пада веригата на 251 цата няма и той този проблем.
Затова попитах за подобна случка ако е имал някой да сподели. Примерно при кой размер верига и марка се е случвало. Късане съм имал на износени вериги. Кривене е имало също но при свързвашите звена/прешлените, чупене и кривене на задвижващи не съм имал, чупене на ринг/пръскане съм имал , чупене на зъби съм имал също. пръскане на странчен капак не съм имал дори на фермерския Щил 029
При Хуск 365 е слабо място станичния капак мисля,че става от 572хр
Чупил съм само зъби. Верига хвърлям чак когато няма какво да се заточва.
Имам няколко останали сякаш. Може да фотна, като подбера няколко видеа от днес и изминалата седмица. А съм обещал и на Мама едно видео. Досрамя ме да снимам с ГоПрото докато работя. Съседите щъкаха постоянно около мен.
Дървото го оправих със 150ката, но ще запаля голямата, да видим ще дърпа ли сама по дънера.
Около 35см диаметър. С карвинг шината- 30см., едноръката го опатка като халва.

Верига мисех, че пада ако не е добре опъната. Не ми се е случвало.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: