• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
Аз пък мога да кажа обратния случай. В Германия за детска кухня докараха подобна печка с индукционни котлони само за монофазно свързване, при положение, че по проект сме прекарали трифазно захранване. Отказах да я свързвам. Някой идиот все пак го беше направил. Беше ми любопитно как ще се развият нещата при първото включване, но не бях там :-D
MamaMy - майстор
съб дек 20, 2025 10:05 amkozl написа:
...Влязох в Баухаус в Стокхолм. Обиколих го целия и никъде не открих материали за Ел. и ВиК и ОВК инсталации :?
Съдейки по другите стоки, мое да заключа, че тези инсталации се изпълняват само от лицензирани монтажници.

И още нещо любопитно за мен. На щанда с електрически ръчни инструменти нямаше нищо, което да е към мрежово захранване. Всички уреди с батерии...
Ти я се пробвай да намериш ацетон, коресилин или какъвто и да е разтворител за бои на подобна основа! Тия толкова са се побъркали на тема бомбени атентати, че само където и кибритите не са покрили. Явно не са наясно колко изобретателни са терористите. Ще трябва да си затворят и бензиностанциите и газопроводите, че дори и препарати за миене и пране не трябва да продават.
gogo7777 - майстор
съб дек 20, 2025 1:30 pmBaлepu написа:
Аз пък мога да кажа обратния случай. В Германия за детска кухня докараха подобна печка с индукционни котлони само за монофазно свързване, при положение, че по проект сме прекарали трифазно захранване. Отказах да я свързвам. Някой идиот все пак го беше направил. Беше ми любопитно как ще се развият нещата при първото включване, но не бях там :-D
Защо си отказал? Какво очакваш да стане при първото включване.....освен да се свари боба нормално. :)
kozl - майстор
съб дек 20, 2025 1:30 pmBaлepu написа:
Като чета по-горното, добре че си отказал :roll:
Baлepu - специалист
съб дек 20, 2025 7:11 pmgogo7777 написа:
Защо си отказал? Какво очакваш да стане при първото включване.....освен да се свари боба нормално. :)
Помисли - какво сечение е нужно за трифазно захранване за ~10 kW и какво при монофазно за същата мощност.
В добрия случай ще пада АП ...
hidrazin - майстор
Мен пък нещо ме почопли за тези само трифазни печки...
Като оная ELECTROLUX CF161B дето показах на предната страница.
Странното е че двете печки, тая на питащия и тая дето показах са ... шведски. :shock:
Та ми мина мисЛата кой болен, шведски мозък е измислил домашна готварска печка дето работи само на трифазно захранване?
Мислих, мислих и не измислих колко трябва да е болен тоя "мозък"...
Дори Първата българска готварска печка Мечта от 1964 г е като съвременните. Работи както на трифазно, така и на монофазно захранване.

Тая дето показах... Оказа се че на ELECTROLUX CF161B има два варианта на печката - 940 41 61 и 940 41 62
(Тая печка се е произвеждала поне от 1988-ма година)
Разликата се вижда на снимката:

Изображение

Но пък така и не измислих кой е толкова луд за си купи трифазния вариант?
Ама вяно тогава толкова са си можели и толкова "напред" са били с електриките.
Пак потвърждение че в България между 50-те и края да 90-те години сме били доста напред с мат'риала...
:partyman:
Baлepu - специалист
"Били" ... А днес немците, че правят печки над 10кW само за монофазно свързване (без опция за трифазно)? И някой поръчва за профи-кухня такава при проект за трифазна?
bigdragon - майстор
Относно това, дали някой ще иска протокол от монтажа
на някаква си печка в кухнята на някой "работодател":
.....
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) Собственикът или ползвателят на предприятие, обект или работно оборудване поддържа досие, което съдържа:
1. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2013 г.) екзекутивната документация на строежа или частта от нея, отнасяща се до проектното осигуряване на здравословните и безопасните условия на труд, в част "Технологична", протоколите за успешно проведени единични и приемни изпитвания на машини и съоръжения и актът......
.......

Чл. 164. (1) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2003 г.) Произвежданото за използване в страната и внасяното работно оборудване, технологии и материали трябва да отговарят на нормите и изискванията за безопасност и опазване на здравето при работа, за пожарна безопасност, за ергономичност и на изискванията, съдържащи се в приложимите за това оборудване нормативни актове, свързани с оценяване на съответствието.
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2003 г.) Съоръжения, машини и оборудване, включително ръчни инструменти със или без двигател трябва да бъдат:

....

Чл. 168а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 40 от 2008 г.) Когато безопасността на работното оборудване зависи от условията на инсталиране, с цел да се гарантира правилното му инсталиране и функциониране работодателят осигурява извършването на:
......
(5) За резултатите от проверките се съставя протокол, който се съхранява в досие съгласно чл. 10, което се предоставя на контролните органи при поискване.
...
Тава е само една от наредбите, които трябва да се знаят при посоченият от мен случай.

ПП елементарен философски принцип:
Когото не знаеш за съществуването на нещо,
това не означава, че то не съществува.

ППП Това, че шофьора на пожарната кола не
познава всички наредби, е разбираемо. За това
има назначени други хора в съответната служба,
наричат се инспектори, обикновено с над средно
образование...
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на трифазна готварска печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: