• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
пет дек 26, 2025 10:22 amprasse написа:

Не така бе, Гога... Ще утрепем някое човече с това свързване.
По твоята картинка, в случай на отпаднала неутрала откъм стълба на Енергото (авария) потенциалът на проводника не е привързан към нищо. Ако в същото време в къщата например е включен бойлер с пробит нагревател (класически случай!) получаваш нежелан контакт към земя през тръбите и водата в мястото на пробива...
Prasse, то не останаха бани със железни тръби в земята. Аз поне много отдавна не съм виждал. Тази постановка има толкова условности, че спокойно бих се вързал даже и при железни тръби. 90% от генераторите няма да понесат включен бойлер. Върнатото евентуално напрежение няма да е и на половината от нормалното. Все пак имаме заземяване и на двата извода на генератора. Трето ще сработи защитата на генератора по претоварване. А както знаем 100% защита няма. Дори и вълшебната ДТЗ не е 100%. Събраха се толкова много условности, че спора става безпредметен, но за едно си прав. Всяка къща трябва да си има собствено заземяване. Още повече, че в упътването на всеки агрегат е записано той да се заземи индивидуално. Аз съм работил с много агрегати. Като се замисля над 30 вида и в обхват на мощност от 150 вата до 170 киловата. Някой си имаха собствен кол за заземяване и той беше просто смешно парче винкел не по дълго от 50см. Щом производителя го е сложил сигурно нещо е сметнал. Никой не обича "развързаните гащи". Та по този повод, дай да не плашим обикновения потребител. Факт е, че повечето хора си купуват агрегат за палатка или каравана и се хвърлят да захранват къща. Знам, че има плашещи изпълнения, но културния човек влязъл специално да попита ще си направи сам изводите и ако не може да се справи ще викне специалист. Галфона и с фуния да му налееш акъл пак може да се закачи паралелно на рекордомана.

ПП Първата схема на aleksnp беше най-правилна. Ще ви кажа защо. Защото дори и да протече през нулата ток по-висок от този на предпазителя, той пак ще сработи и ще разедини агрегата. Може би там е пропуснато единствено заземлението на къщата. Ще пробвам да я коригирам и пусна тук.

Прикачен файл

Ручне-весь.jpg
Ручне-весь.jpg (99.41 KиБ) Видяна 147 пъти
prasse - специалист
пет дек 26, 2025 3:32 pmMamaMy написа:
Благодаря, за повечето неща съм съгласен с теб, с някои изключения, като:
Върнатото евентуално напрежение няма да е и на половината от нормалното.
2-3 волта обратно напрежение са достатъчни да убият човек, работещ по високата страна на трафа

Все пак имаме заземяване и на двата извода на генератора.
Нямаме... Неутралата от Енергото е прекъсната, ние сме вързали генератора към нея и нямаме собствен заземител. Опасна ситуация! Това е темата на разговора, всъщност!
aleksnp - специалист
prasse написа:
2-3 волта обратно напрежение
Може ли да драснеш, как се затваря веригата през работника на енергото от моя генератор? 100% защита няма. Задължен съм, когато работя, да заземя от всички страни, от където може да дойде напрежение.
prasse - специалист
пет дек 26, 2025 5:10 pmaleksnp написа:
prasse написа:
2-3 волта обратно напрежение
Може ли да драснеш, как се затваря веригата през работника на енергото от моя генератор? 100% защита няма. Задължен съм, когато работя, да заземя от всички страни, от където може да дойде напрежение.
Да, много хубаво ме караш да рисувам по ракиено време :sad:
Ти не можеш ли да си представиш примерната ситуация с пробития нагревател на бойлера и в същото време авария с прекъсната неутрала и оплетени жици? Драснах ти нещо, опитвам се да го кача тук, както и на лични, но все това:
Съжаляваме, но максималното място за прикачване на файлове беше достигнато.

Не знам какво става, само 150кВ е...

Ще опитам по-късно пак или ако успея да ти го изпратя на ЛС, можеш да го публикуваш, ако искаш.
aleksnp - специалист
Бойлерът ми е с пилипропиленови тръби и ДТЗ, на което веднъж седмично натискам тест бутона.
prasse - специалист
пет дек 26, 2025 6:14 pmaleksnp написа:
Бойлерът ми е с пилипропиленови тръби и ДТЗ, на което веднъж седмично натискам тест бутона.
Похвално! Но за да не стават сакатлъци, не е ли най-добре да се разглеждат най-лошите възможни сценарии? Не ме разбирай погрешно, но трябва да се елиминират всички възможни опасности! Ти спазваш всички правила, прекрасно, но убитият енергетик в Русе е пренебрегнал всички мероприятия по обезопасяване и ето резултата. На кого би могло да му дойде на акъла, че подобно нещо може да се случи? Някой от съседно предприятие, запалил агрегата да си захранва не знам си какво. Ама и той нарушил правилата. И, ей го на... Фатален инцидент. Значи и такова има. И такива ситуации би следвало да се разглеждат...
Ако смяташ, че твоят генератор е свързан по определен начин, дали това значи непременно правилно? Ами тези потребители, които не разбират, пък ползват генератори?
Истина е, че 100% защита няма. Всичко е в главите на хората.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: