пет дек 26, 2025 10:22 amprasse написа:Prasse, то не останаха бани със железни тръби в земята. Аз поне много отдавна не съм виждал. Тази постановка има толкова условности, че спокойно бих се вързал даже и при железни тръби. 90% от генераторите няма да понесат включен бойлер. Върнатото евентуално напрежение няма да е и на половината от нормалното. Все пак имаме заземяване и на двата извода на генератора. Трето ще сработи защитата на генератора по претоварване. А както знаем 100% защита няма. Дори и вълшебната ДТЗ не е 100%. Събраха се толкова много условности, че спора става безпредметен, но за едно си прав. Всяка къща трябва да си има собствено заземяване. Още повече, че в упътването на всеки агрегат е записано той да се заземи индивидуално. Аз съм работил с много агрегати. Като се замисля над 30 вида и в обхват на мощност от 150 вата до 170 киловата. Някой си имаха собствен кол за заземяване и той беше просто смешно парче винкел не по дълго от 50см. Щом производителя го е сложил сигурно нещо е сметнал. Никой не обича "развързаните гащи". Та по този повод, дай да не плашим обикновения потребител. Факт е, че повечето хора си купуват агрегат за палатка или каравана и се хвърлят да захранват къща. Знам, че има плашещи изпълнения, но културния човек влязъл специално да попита ще си направи сам изводите и ако не може да се справи ще викне специалист. Галфона и с фуния да му налееш акъл пак може да се закачи паралелно на рекордомана.
Не така бе, Гога... Ще утрепем някое човече с това свързване.
По твоята картинка, в случай на отпаднала неутрала откъм стълба на Енергото (авария) потенциалът на проводника не е привързан към нищо. Ако в същото време в къщата например е включен бойлер с пробит нагревател (класически случай!) получаваш нежелан контакт към земя през тръбите и водата в мястото на пробива...
ПП Първата схема на aleksnp беше най-правилна. Ще ви кажа защо. Защото дори и да протече през нулата ток по-висок от този на предпазителя, той пак ще сработи и ще разедини агрегата. Може би там е пропуснато единствено заземлението на къщата. Ще пробвам да я коригирам и пусна тук.
Прикачен файл
Ручне-весь.jpg (99.41 KиБ) Видяна 145 пъти