• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
нед дек 28, 2025 7:10 pmprasse написа:
Абсолютно против съм за заземаване на намотката!
Не разбрах, мен ли питаш?
P.S. Всъщност видях, сори :)
prasse - специалист
нед дек 28, 2025 7:12 pmBaлepu написа:
Ама това май не трябваше да го казваш :cool:
Да, очаквам да бъда "разстрелян"! :mrgreen:
MamaMy - майстор
нед дек 28, 2025 7:03 pmBaлepu написа:
MamaMy, при двупроводна инсталация казваш, че идейно се свързват всички метални части с "нулата". Аз пък не съм виждал никой, колкото и страхлив и стриктен да е да си занулява душа или батерията. Защо все пак е важно да заземим повторно при наличието на агрегат? Кога потенциалът на "нулата се повдига спрямо земя? Май при несиметрично натоварване на мрежата? В случая мрежата е разтоварена на 100%. Нейната "нула" е заземена многократно до трафото. Ток по нея не тече. Дай пример как би могъл да ѝ се повдигне потенциала спрямо пода (на баняна).
За ДТЗ ... нещо ти е убягнала идеята ... Тя следи за разлика в токове (по закона на Кирхоф). Как го измисли това с потенциалите? Да ако част от тока (повече от 30mA) тръгне към земя ... Но не поради наличие на потенциал, а поради пробив. Факт е, че почти винаги (при наличие на някакъв товар) има достатъчно (макар и нищожен) потенциал между "нула" и земя, поради което при даване на късо (като тест), ДТЗ изключва. Но не това ѝ е принципа/задачата.
На същия принцип няма проблем ДТЗ да изключи при свързан генератор и триповодна система на къща, без допълнително заземяване. Или не?
Хайде опитай пак да ме убедиш в необходимостта от "местно" заземяване при свързване на генератор.
За пръв път чувам батерията или душа да са електроуреди. Твоите може и да си ги електрифицирал нали си големия "разбирач", но това съвсем не значи, че е правилно. А потенциала на нулата се повдига спрямо земята при наличие на ДТЗ. Ако няма потенциална разлика няма как да протече ток "разбирачо". Това, че си чувал за закон на Кирхов не те прави знаещ защото г-н Кирхов има повече от един закон :lol: . Затова пиша разбирач в кавички защото ти си псевдо такъв и да не би някой да ти повярва.
нед дек 28, 2025 7:46 pmMamaMy написа:
нед дек 28, 2025 7:03 pmBaлepu написа:
MamaMy, при двупроводна инсталация казваш, че идейно се свързват всички метални части с "нулата". Аз пък не съм виждал никой, колкото и страхлив и стриктен да е да си занулява душа или батерията. Защо все пак е важно да заземим повторно при наличието на агрегат? Кога потенциалът на "нулата се повдига спрямо земя? Май при несиметрично натоварване на мрежата? В случая мрежата е разтоварена на 100%. Нейната "нула" е заземена многократно до трафото. Ток по нея не тече. Дай пример как би могъл да ѝ се повдигне потенциала спрямо пода (на баняна).
За ДТЗ ... нещо ти е убягнала идеята ... Тя следи за разлика в токове (по закона на Кирхоф). Как го измисли това с потенциалите? Да ако част от тока (повече от 30mA) тръгне към земя ... Но не поради наличие на потенциал, а поради пробив. Факт е, че почти винаги (при наличие на някакъв товар) има достатъчно (макар и нищожен) потенциал между "нула" и земя, поради което при даване на късо (като тест), ДТЗ изключва. Но не това ѝ е принципа/задачата.
На същия принцип няма проблем ДТЗ да изключи при свързан генератор и триповодна система на къща, без допълнително заземяване. Или не?
Хайде опитай пак да ме убедиш в необходимостта от "местно" заземяване при свързване на генератор.
За пръв път чувам батерията или душа да са електроуреди. Твоите може и да си ги електрифицирал нали си големия "разбирач", но това съвсем не значи, че е правилно. А потенциала на нулата се повдига спрямо земята при наличие на ДТЗ. Ако няма потенциална разлика няма как да протече ток "разбирачо". Това, че си чувал за закон на Кирхов не те прави знаещ защото г-н Кирхов има повече от един закон :lol: . Затова пиша разбирач в кавички защото ти си псевдо такъв и да не би някой да ти повярва.
Абе, да с оправите термините, а?!

Г-на е Киркхоф сякаш?!
Lux Æterna - специалист
:? Защо да се заземява агрегат? Палите си агрегата и той работи N на брой часа. В един хубав момент горивото свършва. Пробвате да го стартирате отново три-четири-пет-шест пъти и чак тогава поглеждате към нивомера за гориво. Обувате си най-дебелите и "изпечени" джапанки, обличате шушляк или друга синтетична материя и с тубата в ръка донасяте БЕНЗИН и СТАТИЧНО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО до агрегата. Аз не обичам законите на Мърфи. И Вие не ги обичате нали?!

Поздрави
Baлepu - специалист
Трифоне, не знам от къде я намери точно тази транскрипция:
https://www.google.com/search?q=%D0%B7% ... s-wiz-serp

нед дек 28, 2025 5:56 pmMamaMy написа:
... но вече си "закачен" към земята. Значи най-сигурно е всичкото до което можеш да се докоснеш да е защитено с този потенциал. По тази причина заземяват всички метални корпуси.
Като си забравяш мисълта от последните 5 минути, просто е - можеш да прочетеш какво си писал :idea:
Мислех, че "разговарям" с техник и нормално пропуснах, че говоря за Първия закон, според който "сборът от токовете в една точка е равна на нула". Като няма какво съществено човек да каже, обикновено се хваща за "някоя буква".
Какъв съм аз за теб и ти за мен, не редно да го изказваме в публичното пространство. Тук коментираме нещо и всяко отклонение е ... гадно. Ако имаш какво да кажеш по същество - давай!!! Ако нямаш - и да се разревеш, пак ще те докладвам като прост спамаджия и заядливко на дребно! Окей?!
нед дек 28, 2025 8:22 pmBaлepu написа:
Трифоне, не знам от къде я намери точно тази транскрипция:
https://www.google.com/search?q=%D0%B7% ... s-wiz-serp
Естествено че с е Кирхоф, хаха- майтап. Очаква се кирки да се размахат вече.
Попитах нещо MamaMy. Може да си пасува, естествено.
prasse - специалист
НАРЕДБА № 1 от 27.05.2010 г. за проектиране, изграждане и поддържане на електрически уредби за ниско напрежение в сгради
2.3. Изисквания към защитата при дефект (защита при индиректен допир)
2.3.1. Заземяване и защитно изравняване на потенциалите

НАРЕДБА № 1 от 27.05.2010 г. за проектиране, изграждане и поддържане на електрически уредби за ниско напрежение в сгради
2.4. Главна заземителна клема (шина)
2.4.1. За всяка уредба, в която се използват защитни свързвания, се предвижда главна заземителна клема (шина) и към нея се свързват:
а) проводниците за изравняване на потенциалите;
б) заземителните проводници;
в) защитните проводници;
г) проводниците за функционално заземяване, ако е уместно.

НАРЕДБА № 4 ОТ 22 ДЕКЕМВРИ 2010 Г. ЗА МЪЛНИЕЗАЩИТАТА НА СГРАДИ, ВЪНШНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ОТКРИТИ ПРОСТРАНСТВА
Чл. 138. (1) Фундаментната заземителна мрежа осигурява изравняване на потенциалите по цялата площ на защитавания обект, малко съпротивление спрямо земя, дълготрайност на заземителната уредба и възможност за свързване към нея и на електрически уредби, за които е необходимо заземяване.
Baлepu - специалист
Бях призовал за разсъждения и не цитиране на наредби.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Свързване на монофазен генератор към къща,помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: