Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvetomir_77 - специалист
"Чета си показанията на водомерите пак с ESP32."

Това ме заинтригува :axe: :mrgreen:
Искам да си чета газта, тока и водата. Би ли споделил повече.
floydogi - специалист
Всичко зависи от метрите. Топлата вода ми е Qundis qwater 5.5 с радио модул. Периодично излъчва телеграми по протокол WMbus. Прихващам ги с модул CC1101, вързан към ESP32, оттам в ESPHome за разкодиране и извличане на показанията. Търси в Github wmbusmeters. Студената вода ми е обикновен водомер с метален полукръг, който се върти при преминаване на вода - 1 оборот = 1 литър. Чета го с Proximity сензор LJ18A3, който е вързан към същото ESP32, и отчита импулсите. Home assistant си прави изчисленията за литрите и кубиците спрямо импулсите.
Електромера ми е в главно табло във входа, и не съм се задълбавал, но знам, че могат да се четат по импулсите на светодиода, който присветка на определени единици изразходвана енергия.
Газ нямам, но съм срещал, че и те се четат подобно на водомерите.
Абе ровене, четене, и гледане на клипчета му е майката с Home assistant. Море от възможности.
MamaMy - майстор
Това е много сериозно и е за хора програмисти и много на ти с английския. Ние старците които сме стигнали само до Бейсик не сме за там. Готовите устройства покриват почти напълно моите желания. Като се замисля, че тръгнах просто да си търся датчик за СО. Идеята ми беше само аларма за изтичане на пропан-бутан или пушек от някоя печка докато спя. В последствие напълних къщата с датчици. Горе долу 20, че и горница батерии само за сензорите на 3-4 месеца. Сега в студа дори повече. И в момента сензора в спалнята ми дава ниско ниво на батерията. През първия работен ден трябва да се разходя до Юск и да купя една кутия. Техните май карат най-много. Лошото е, че направих всичко на парче и се налага да ползвам няколко програми. Другото което не ми допада е това, че китайците много лъжат за релетата си. 20А адаптер залепна контактите си още на първо включване на една духалка. Купих още два и с втория 20А същата история. Един 16А от друг доставчик обаче излезе куче. Релето му издържа на същата печка цяла седмица работа докато при опит да извадя щепсела от адаптера не установих, че пластмасите на двете са станали едно цяло. След разглобяване установих уникално слаби пластини на адаптера. Това не трябва да се ползва за нещо повече от 500-600 вата. Закупих два контакта на Хама. Уж по-големи и по-маркови. И двата са разглобени пред мен в момента и са за релета. Подготвил съм едно старо голямо 5А реле на Омрон с двоен контакт. Поне има къде да се събере. Прозрачно е и виждам, че разстоянието между пъпките на контактите му е 4-5 пъти по-голямо от китайските измислици. Ще му запоя контактите в паралел и ще го пробвам. Ако държи повече ще търся такова за по-голям ток и ще преправя двете Хами. А за адаптерите нямам избор. Ще купя пак китайски релета. Всичко вътре е много сгъчкано и няма място за преработки.
cvetomir_77 - специалист
пет яну 02, 2026 10:52 amMamaMy написа:
Това е много сериозно и е за хора програмисти и много на ти с английския. Ние старците които сме стигнали само до Бейсик не сме за там. Готовите устройства покриват почти напълно моите желания. Като се замисля, че тръгнах просто да си търся датчик за СО. Идеята ми беше само аларма за изтичане на пропан-бутан или пушек от някоя печка докато спя. В последствие напълних къщата с датчици. Горе долу 20, че и горница батерии само за сензорите на 3-4 месеца. Сега в студа дори повече. И в момента сензора в спалнята ми дава ниско ниво на батерията. През първия работен ден трябва да се разходя до Юск и да купя една кутия. Техните май карат най-много. Лошото е, че направих всичко на парче и се налага да ползвам няколко програми. Другото което не ми допада е това, че китайците много лъжат за релетата си. 20А адаптер залепна контактите си още на първо включване на една духалка. Купих още два и с втория 20А същата история. Един 16А от друг доставчик обаче излезе куче. Релето му издържа на същата печка цяла седмица работа докато при опит да извадя щепсела от адаптера не установих, че пластмасите на двете са станали едно цяло. След разглобяване установих уникално слаби пластини на адаптера. Това не трябва да се ползва за нещо повече от 500-600 вата. Закупих два контакта на Хама. Уж по-големи и по-маркови. И двата са разглобени пред мен в момента и са за релета. Подготвил съм едно старо голямо 5А реле на Омрон с двоен контакт. Поне има къде да се събере. Прозрачно е и виждам, че разстоянието между пъпките на контактите му е 4-5 пъти по-голямо от китайските измислици. Ще му запоя контактите в паралел и ще го пробвам. Ако държи повече ще търся такова за по-голям ток и ще преправя двете Хами. А за адаптерите нямам избор. Ще купя пак китайски релета. Всичко вътре е много сгъчкано и няма място за преработки.

За този смарт контакт пише че издържа до 4000 вата:
https://www.aliexpress.com/p/tesla-land ... 8tEALw_wcB

Друг вариант е през контактор

П.П.
И аз не съм първа младост :-D . Гоня 49 вече.
пет яну 02, 2026 10:52 amMamaMy написа:
Горе долу 20, че и горница батерии само за сензорите на 3-4 месеца. Сега в студа дори повече. И в момента сензора в спалнята ми дава ниско ниво на батерията. През първия работен ден трябва да се разходя до Юск и да купя една кутия. Техните май карат най-много.
Пробвай тези батерии на смарт джаджите : https://www.jarcomputers.com/duracell-p ... pkcon.html

Иначе за смарт контактите, позлвам такъв 20А да си пускам една Вида помпа за поливане 2kw, няма ядове за сега, а пусковия и ток е доста докато развърти, преди да го интегрирам контакта, доста често сменях щепсели че ги топеше, при включване светваше волтова дъгичка направо: https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802y92O39
MamaMy - майстор
cvetomir_77 написа:
За този смарт контакт пише че издържа до 4000 вата:
https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing
Друг вариант е през контактор
Тези същите издържат, но не ги комутират. Трябва да включваш или изключваш контакта само при разтоварена верига. С други думи нищо, но от сърце. Не знам дали се вижда добре едно такова реле 20А. Пъпките са огромни, но при отворено състояние разстоянието между тях е колкото лист хартия. Съвсем недостатъчно за да разкъса дъгата при изключване.
Ако трябва да ползвам контактор, направо ще си взема едно смарт АП. Поне то вътре е яко.
RangoDzh написа:

Пробвай тези батерии на смарт джаджите : https://www.jarcomputers.com/duracell-p ... pkcon.html
От тези батерии поръчах две кутии и съм най-разочарован. Освен, че са най-скъпи, карат колкото останалите. На всичкото отгоре имаше няколко протекли. На Юск нямаше нито една.

Прикачен файл

Клипборд1.jpg
Lisko - майстор
Моля споделяйте идеи за автоматизации в къщи. Дори да не сте ги правили.
Чета темата и засега не мога да измисля какво бих искал да автоматизирам.
mika - специалист
пет яну 02, 2026 9:09 pmLisko написа:
Моля споделяйте идеи за автоматизации в къщи.
Автоматично преминаване на бойлер при спиране на топлата вода.
Улеснява домакинята и децата при отсъствието на мъж вкъщи.
Спиране на водата при теч под мивка, пералня и др.
Опит да се предотврати наводнение
Вдигане на щори при силен вятър.
Някой външни щори го изискват за да не се повредят.
Включване на външно осветление при залез и изключване при изгрев без да е зависимо от осветеността и с автоматично преминаване на зимно и лятно часово време.
Това е полезно например при включване на реклама на магазин, който се намира на добре осветена търговска улица и датчик за осветеност не върши работа, като при това спестява непрекъснати настройки при удължаване и скъсяване на дните които биха били нужни при ползване на обикновен часовник.
Последна промяна от mika на пет яну 02, 2026 9:42 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Следващото ми ще е да огранича времето на работа на бойлера със сценарий, като ще се включва от сензор за движение ако в периода в който трябва да е изключен в апартамента има някой.
От петък вечер до неделя ни няма, от 5 до 17ч. сме на работа. Когато сме в къщи трябва да има сгрята вода, през останалото време няма защо да е включен.

Тема "Smart Home / Home Assistant" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: