Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
нед яну 18, 2026 9:15 pmпишман_майстор написа:
Като стана пък на въпрос кой колко изкарвал с една автърмаркет батерия, да спомена че един молл го търкалям от 2012-та, произведен 42 седмица на 2011-та. Още е напълно в кондиция. Новите им не знам как ще са. За съжаление са сравнително по-скъпи.
Първия пост с моллец :?
Аз съм с такава марка от над година и половина. И притесних се, че не бе от предложените, а е от по-скъпите марки.
Оригиналния на Партнера (2015) беше Испанска Варта и го смених 2024.
Мъчил съм няколко Монбатски акумулатора и съм писал в тази тема.

Все още срещам предвидени за обслужване акумулатори, даже съм писал за мой такъв.

Изображение

А това беше моят, но с лепенка в-у тапите, което възпрепядства обслужване по време на гаранцията.

Изображение
пишман_майстор - майстор
Монбат съм купувал. Мрат по часовник. Единия три месеца след гаранцията, втория - няма и две седмици , пак след гаранцията. Чувал съм , че е имало колеги с 4-5 г употреба, вероятно изтървана бройка за навън. Но по правило са такива ( ще излязат такива) . Много с къс живот. Затова вече приключих с тях.
Оригинално вграждане батерии ( едва ли има значение марката автомобил) траят много , ама цената им...
Молл уж немски . Чак се чудя как едно такова мръсно производство е оставено все още там да го правят, щото по "правило" производствата замърсяващи ок.среда , са изнесени или изнасят в държави като нашата, турция , въобще "третия" свят. Ние баламите да ги правим нали...
Този в колата е вече на доста години, работи наистина добре. Все още. Предполагам че една от причината , освен качеството е и изборът на колкото се може по-голяма батерия , колкото е макса на кутията под него. На всичките си таралясници така практикувам, но на жипката , колата на която предстои отново да се купува , един път, че е с малка кутия и няма място за шаване, втори път се намира на кофти място, на педя от мотора . Отделно мотора е 2.5 дизел, а акумулатора - около 70ач+- ( малък за такъв тип двитател, старо поколение) . Студ и пек го мъчат. Стария изкара около 8 години , но той беше някакъв ОЕМ акумулатор , вероятно залежали , преоценени. Наш търговец им лепва собствена марка отгоре им и ги бе пуснал в мрежата си. Оказа се супер добър . Освен аз , имаше и други доволни клиенти , които са купили и после пак търсили същия, ама нямаше вече .
После един гигават ( марка менте акумулатор, не мярка величина :) ) , той мина две години и капитулира.
kozl - майстор
Колко ще изкара акумулаторът не зависи само от него.
Аз в тази тема
съм писал за неволи с този акумулатор:

Изображение

Преди него бяха 2 монбатски 100Аh на същата кола. Единият "издъхна" на 6 год, другия на 7 год.
След тях качих полския от снимката и той се сулфатизира още в гаранционния срок.
Явно не се е зареждал достатъчно, а аз гледайки зеленото очо не съм го свързвал на дозаряд, докато очота потъмня и понеже акумулаторът беше в гаранция - сагата с гаранцията почна. Писал съм нейде в посочената по-горе тема.
пон яну 19, 2026 10:32 amkozl написа:
Колко ще изкара акумулаторът не зависи само от него...
Така мисля и аз.
Смятам за недопустимо изтъкнати електроспециалисти да споделят мнения, които се основават на ежк/епк.

Тема "избор на стартов акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: