Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Има най-различни боркорони за камък
bmwww - специалист
Ама дали стават за каменни блокове , или са за тънки камъни 2-3см .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз пробивах със свредло. Няколко дупки. Даже ми бе късо свредлото, но пък имах достъп и от другата страна. После малко секач. И с пила си поиграх
За пода. Моите основи са 30см, много приятна изненада, като "смъквах" нивото. Издълбах, колкото да не е без хич и лях някакъв бетон. Нахвърлях му каквито железа имаше складирани в мазата. Старият под бе пръст, та накрая постигнах същото ниво, но с бетон, подово* и плочки.

* абсолютно ненужно. Там зимата е 12 градуса неотоплено, лятоска 18...
chapara - майстор
нед мар 29, 2026 6:11 pmbmwww написа:
Така , изгърбих се ама налях бетона за пода на 8см , чакам го да стегне , правя кофраж и изливам борда около стените , който идва да е 10см дебел и толко висок . Друго ме мъчи , с какво да пробия дупка в камъните за мръсна вода на ф50 т.е. дупката трябва да е ф65 за по-сигурно , тъй като това ще е кухня , зида е 50см , като едва ли един блок е 50см , по скоро да са редени 2 реда един до друг.
Зависи от камъка. При ме примерно е камък от който излизат само искри😬
С два дни труд, намерих място където внимателно да разградя. Поставих две тръби по фи 110. Една за канал, а другата в която минава водопровода и евентуално друга комуникация. После го залях с як бетон.
Определено ще ти трябва и късмет.☝️
Успех👍
bmwww - специалист
нед мар 29, 2026 7:13 pmn_a написа:
Аз пробивах със свредло. Няколко дупки. Даже ми бе късо свредлото, но пък имах достъп и от другата страна. После малко секач. И с пила си поиграх
За пода. Моите основи са 30см, много приятна изненада, като "смъквах" нивото. Издълбах, колкото да не е без хич и лях някакъв бетон. Нахвърлях му каквито железа имаше складирани в мазата. Старият под бе пръст, та накрая постигнах същото ниво, но с бетон, подово* и плочки.

* абсолютно ненужно. Там зимата е 12 градуса неотоплено, лятоска 18...
То и аз ще съм на същото ниво горе долу , спечелих 3см , но пък с подово . Иначе не виждам как ще отоплявам такъв етаж . Познати свалиха нивото на 1ви етаж с 30см от нивото на двора , но без XPS и сега като стъпи човек на плочките го заболяват костите от студ .
gnt69 - майстор
нед мар 29, 2026 7:51 pmbmwww написа:
Иначе не виждам как ще отоплявам такъв етаж . Познати свалиха нивото на 1ви етаж с 30см от нивото на двора , но без XPS и сега като стъпи човек на плочките го заболяват костите от студ .
Аз пък не мога да разбера какво търсят тия хора в мазите. Масово по градовете и селата особено, вдигнали къщи по на няколко етажа да има за сина за дъщерята и внуците а старците се завряли в БЕЧА, така му викат по нашия край. Щото лятото било "хладно" пък зимата "топло", ама запалили кюмбетата и фърлят дърва в печката. Напоследък захитряха и минаха на клматици, ама не било хубаво щото духало. Синовете, дъщерите и внуците ги няма или са в големите градове или в чужбина ама старците живеят в беча щото било много убаво, пък 2-3 етажа над тях празни. И аз имам двама такива ама върви им обясни да излязат от мазето и да живеят като хората на първия етаж. :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед мар 29, 2026 7:51 pmbmwww написа:
... но пък с подово . Иначе не виждам как ще отоплявам такъв етаж . Познати свалиха нивото на 1ви етаж с 30см от нивото на двора , но без XPS и сега като стъпи човек на плочките го заболяват костите от студ .
При мен не е първи етаж. -120 е, беч ;-) И няма нужда от термоизолация и няма нужда и от влагоизлоация. Льос.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед мар 29, 2026 8:16 pmgnt69 написа:

Аз пък не мога да разбера какво търсят тия хора в мазите. Масово по градовете и селата особено, вдигнали къщи по на няколко етажа да има за сина за дъщерята и внуците а старците се завряли в БЕЧА, така му викат по нашия край. Щото лятото било "хладно" пък зимата "топло", ама запалили кюмбетата и фърлят дърва в печката. Напоследък захитряха и минаха на клматици, ама не било хубаво щото духало. Синовете, дъщерите и внуците ги няма или са в големите градове или в чужбина ама старците живеят в беча щото било много убаво, пък 2-3 етажа над тях празни. И аз имам двама такива ама върви им обясни да излязат от мазето и да живеят като хората на първия етаж. :partyman:
Тук сме все "дядовите ръкавички". По спомени, най-старите са най-долу... Заради стъпалата , предполагам... С твоите два метра, нямаш шанс, не го мисли ;-)
Впрочем, стопля се до нормалната температура само докато сваря едни яйца
chapara - майстор
gnt69, млад си и зелен. Остарей и тогава ще видиш и никога не казвай никога. Защо животинките правят хралупи :?
gnt69 - майстор
нед мар 29, 2026 8:37 pmchapara написа:
gnt69, млад си и зелен. Остарей и тогава ще видиш и никога не казвай никога. Защо животинките правят хралупи :?
И ти ли си в беча. :partyman:

Тема "Сваляне нивото на маза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: