Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
miroki - майстор
С ф50 пробих дупка за тръбата цол и половина за да я забия по-лесно. Всъщност я спуснах. Наложи се да я вържа да мога да завия следващи парчета. Става свободен канал.
Та естествено както и с желонка, като се стигне водата ваденето на пръст и пясък спира, понеже се отмива. Минах на тръба с клапа, но е зор понеже е тънък отвора. И предполагам и на 120 няма да е много по-различно. Та помпа около 50 см височина дето да има дебит 10-20 л/м може и удушена, ще е нужна.
Преди това може и с друга, като наливам вода, да чисти, щото дебита ще е под 10 л/м.
Другия проблем е като забих тръбата беше на 5 м. И ползвах водопроводна 1/2 и свредлото заварено за нея. А тук ще е над 8. Може над 10. И става всеки метър проблем с ваденето. И тежеста. Все пак не съм първа младост. Като пробих 5 те метра два дена после ме боляха ръцете.
miroki - майстор
пет май 01, 2026 7:13 pmkr1100 написа:
чет апр 30, 2026 6:24 pmmiroki написа:
...Сегашния ми кладенец е в периферията на водата и вече се пълни само зимата. Все още има вода. До края на май приключва до следващата зима. Нулево пълнене.
Удълбочи кладенеца. Т.е. копай надолу.
Навремето подпочвените води бяха нагоре. Паднаха надолу в резултат на сушите . И провери някой съсед да не е бил сондаж наблизо на 20-30 м дълбочина и да взема водата от по-високи дъна на стари кладенци.
Удълбочихме го с 5 м. Същата работа. Водата идва от около 8 м. Стария беше към 8,50 Само дето се наложи да зарежа старата 3 метрова шахта и да спускам помпата вътре. Сега вече я смених с потопяема. Пълни се зимата и толкова. Добре, че е мергел и поне си седи, като резервоар.
Става дори от другия да събирам в този водата. Близо 4 кубика. Скоро ще вържа там и капчука.
....

На другото място, като беше жив баща ми, проби с желонка дупка до към 8-9 и нещо и тръгна само чакъл, който се самозасипва. Извади 2 колички чакъл и се отказа. Щеше да вика една сонда искаха 3000 лв на онези пари и се отказахме. Понеже може и там да е слаба водата. А за 3000 лв ще си поливам от чешмата доста години. Но чакъла беше по-дълбоко от нивото на водата на другия и не стигна мисля до вода. Заради което си мисля, че водата е под чакъла и е по-ниско ниво от кладенеца. Още като са търсили вода са му казали местата и той избрал средното. Но годините минаха и след 40 вече е друго положението.
Сега трябва да се копае с тръба за да не се засипва и ще е зор. Със свредло по-малко се самозасипва, че няма такива удари. Но пак ще е проблем.
vlax - майстор
нед май 03, 2026 4:45 pmmiroki написа:
...Пълни се зимата и толкова. Добре, че е мергел и поне си седи, като резервоар.
Става дори от другия да събирам в този водата. Близо 4 кубика. Скоро ще вържа там и капчука...
Дано си прав. :) И аз тъй си мислех когато наследих местото и бях млад дихател,надъхан с идеи.
Вързах капчука и ......при мен нямаше ефект.
:partyman:
miroki - майстор
Ами кладенеца спира да се пълни след май. И аз спирам да го ползвам. Пазя водата за лятото и като спре да има. Обичайно август го източвам. Почти винаги заради зелето. Тази изминала година заваля дъжд за зелето и даже не го източих. Есента миришеше на батак. Но си имаше останала вода. Сигурно е намаляла, и все пак имаше. Като го източа повече не тръгва до зимата.
И за това тази прлет го източих с риск да не се напълни повече. Имаше около 3 кубика. Но не знам кога е паднал и на колко см нивомера. За щастие следващата седмица пак източих около 2 кубика. Напълних един 5 м3 басейн. Т.е. за сега върви.
А като спра помпата водата се връща в кладенеца. Явно възвратния е за голямо налягане или само пише, че е вграден в помпата. Та маркуча позволява и пълнене ниско налягане, което не съм пробвал още.
vlax - майстор
Даже си спомних,че правих още един опит и прелях в кладнеца водата от щерната около 5 куб вода и изчезна,стигна до нивото на което се пълни от снеговете и дъждовете.
MamaMy - майстор
Налял си вода в комшийските кладенци. Тези подземни водни жили са свързани. Не директно с тунели както си го представя някой, но все едно имате кутия разделена на две с дунапрен. напълните ли едната половина неминуемо ще започне да просмуква в другата дори без да има явни дупки.
vlax - майстор
пон май 04, 2026 3:32 amMamaMy написа:
Налял си вода в комшийските кладенци.
Да така е,но една много дъждовна пролет реших да пробвам,защото много дъждове и за една седмица от капчука ми се пълнеше щерната отново 5 куб.,просто имах вода в излишък.
Даже ми препоръчаха,да не го правя,защото от обратното налягане ми казваха,че можели да се запушат дамарите.Къде е отишла,само тя си знае. :)Но факт е,че когато наследих местото от тъста ми преди много години този кладенец беше единствен в вилната зона,сам си го е копал и зидал,гомям мерак. :) Даже и сега е единствен в цялата вилна зона.До преди седмица,когато един комшия се похвали,че е бил сонда и изкарал вода.Много комшии през годините са били сонди и не са изкарали вода преди него,явно се променят нещата.

Тема "Максимална дълбочина на помпа вида и избор на нова" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: