Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Някой дали е съчетавал водно подово и водно таванно със сух монтаж за отопление и охлаждане съответно? Вижда ми се най-комфортния вариант ако въобще става. Това от статията много ми прилича на три UD профила и между тях тръба. https://www.otoplenie.eu/tavanno-otople ... zewotherm/
MishelNikolov - помощник
Здравейте, имам въпрос по повод една стая,в която ще изграждаме водно подово отопление. В момента е на армирана плоча, под която има пръст/къщата е повдигната от нивото на улицата около 60см/. Разполагам с 13см за полагане на тръби, изолация и финално покритие,което ще е ламинат 10мм. Питането ми е как да подходя - фибран 6см, скара 5мм, тръби 16мм и замазка 6см/около 35-38мм над тръбите/ или да намаля фибрана на 5см за сметка на леко по-дебела замазка?
Разбирател - напреднал
пет май 15, 2026 8:11 amMishelNikolov написа:
Здравейте, имам въпрос по повод една стая,в която ще изграждаме водно подово отопление. В момента е на армирана плоча, под която има пръст/къщата е повдигната от нивото на улицата около 60см/. Разполагам с 13см за полагане на тръби, изолация и финално покритие,което ще е ламинат 10мм. Питането ми е как да подходя - фибран 6см, скара 5мм, тръби 16мм и замазка 6см/около 35-38мм над тръбите/ или да намаля фибрана на 5см за сметка на леко по-дебела замазка?
Ами от няколко години има европейска директива за минималните препоръчителни характеристики на изолацията за подово отопление. Твоя случай попада в Категория III. Изолацията трябва да е с Ro >1.5. Ако погледнеш характеристиките на Fibran xps, 50 мм е 1.45, а 60 мм е 1.7. Така че или ще имаш по тънка изолация ( съответно по- големи загуби към земята ), или по- дебела и да търсиш начин да подсилиш замазката. Замислял ли си се за вариант система за подово за сухо строителство ( без замазка ). По -скъпа е но пести височина, а и на практика премахваш инерцията на системата.
Успех!

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: